vineri, 24 iulie 2009

Sondajul Gallup

A aparut sondajul Gallup, se pare la comanda lui Radu Duda. Sondajul este deja "pe toate gardurile. Eu am facut niste colaje cu tabele sondajului din mai cu cele din iulie. Sunt mici diferente intre doua perioade si cu privire la personaje. Le vom comenta mai departe.

Am incercat sa pun si cred ca am reusit, ca luna mai sa fie in stanga. Iulie este in dreapta.

Profilul candidatilor si intentia de a-i vota

Am pus in colaj cele doua diagrame cu profilul candidatilor, unde se observa evolutia fiecaruia dintre candidati in timpul scurs si, jos, intentiile de vot. Rog a se observa, este al treilea sondaj, Crin Antonescu este inaintea lui Geoana. Daca in mai erau la egalitate, 19%, in iulie Crin este cu 20% categoric peste cei 18% ai lui Geoana . Pana la Basescu mai are, pentru ca Basescu sta destul de bine la multi indicatori, pe care nu ii mai pun aici, in mod separat deoarece se deduc din profilul din"panza de paianjen", dar este posibil sa ii prelucrez ulterior, pe fiecare in parte. Nu ca specialist in materie ci ca cetatean interesat. Trebuie observat la profile ca Basescu si la rotunjit, nu prea mult, Crin a mai adaugat insa insuficient iar Duda s-a "ingrasat" ajungand aproape langa Crin. Geoana sta pe loc, cu tot efortul lui de a arata ca este altceva decat pare. De fapt si procentele arata ca, de fapt, Geoana si-a atins limitele. Mai mult nu poate iar lumea incepe sa il inlature din optiunile lor.

Opinii depre candidati

Basescu isi pastreaza o imagine buna. Ba mai mult, a mai castigat in fata publicului ascultator, beutor, petrecaret, "frizer" de oi etc. Geoana este in crestere. Are clanta, ce mai. Promite mult, are tonul ala serios cand spune ca partidul face si drege si el a hotarat, este de acord, va actiona etc. Crin este slabut. Chiar scade. Lipsa de contact cu publicul il sanctioneaza. Nu toti votantii lui sau posibilii votanti stau pe la Tv sa asculte candidatii trancanind cate'n luna si cate'n stele.

Certitudinea intentiei de vot pentru presedinte si intentia nehotaratilor

Suntem inca intr-o perioada nesigura. Lumea ar vota si nu prea. Ce este sigur, este sigur. Sigur este ca Basescu are 25%, Crin are 13%, Geoana are 13%. Basescu mai are potential pentru 10%, Crin pentru 7% iar Geoana pentru 5%.

Indecisii, care pot merge sau nu la vot, vor da azi 16% lui Basescu, fata de 8% in mai, 7% lui Geoana fata de 10% in mai si 7% lui Crin fata de 8% in mai. Batalia de la urma se va da pentru nesiguri si pentru indecisi. Cine ii lamureste are intrarea in turul II.

Exploatand ultimele date, in special faptul ca paralmentarii umbla la sipetul cu bani ai PD-L prin posibila anchetare a blondei Nutzi Udrea, nu este exclus ca Basescu sa ramana sigur pe un numar de votanti sub nivelul partidului (25%), partid ce este cotat in acest sondaj la 30% la egalitate cu PSD ! Nu este exclus ca si cei 25% s nu se imputineze. Situatia este destul de grea pentru Basescu si, de ce nu, exista posibilitatea sa nu mai candideze. Dupa Ridzi urmeaza Udrea doar daca parlamentarii PSD si PD-L nu cad la pace pe functiile deconcentratelor si ale unor secretari de stat. Daca bat palma, atunci doar o noua manevra PNL de plangere penala impotriva lui Udrea ar putea misca procurorii din loc. Dupa cum au facut incadrarea la Ridzi se pare ca nu au fost bucurosi de misiune. In fine, daca Udrea intra la "spalatoria Nufarul" din Camera deputatilor, atunci Basescu mai scade niste procente.

Celelalte date ale sondajului arata, stationar, ca lumea este nemultumita de Guvern, de Boc si de Basescu.

Interesant la partide apare situatia nehotaratilor. Cum am mai aratat mai sus, PSD si PD-L au cate 30% iar PNL are 21%. Daca PNL actioneaza cu mai multa eficienta, in conditiile in care PD-L scade din motive de Ridzi si Udrea, Boc si Pogea si, de ce nu, Basescu, poate deveni a doua forta politica din tara. Lejer. Mai ales ca, din unele soparle de pe net, se inetelege ca unii din PD-L cer iertare Domnului pentru ca inca mai sunt membri ai acestui partid si ar inclina catre PNL dar nu au inca curajul necesar.

Concluzie: Basescu si PD-L scad, Geoana confirma ca nu are potenta, Crin este pentru a treia oara peste Geoana si a doua oara cu 2 puncte procentuale peste "prostanac", PNL are posibilitatea de a deveni a doua forta politica daca cei din conducere asculta mai mult glasul poporului si accepta sprijinul populatiei.

Un comentariu:

Anonim spunea...

este ultimul alineat din articolul publicat de «Moldova suverana» — «Fascismul nu a murit in Romania»…………………… CITITI CU ATENTIE ULTIMA PROPOZITIE………..

CU CINE AR TREBUI SA SEMNEZE TRATATUL DE BAZA SI DE FRONTIERA ROMANIA ????????

"Ingrijorator e faptul ca Radu Mazare este un membru marcant al unuia dintre cele mai puternice partide din Romania, PSD, care se afla si la guvernare. Alte comentarii, credem, sunt de prisos, dar nu putem sa nu remarcam faptul ca si oficialii acestui partid, inca din anii 1991, sunt cei care au pretentia de a fi „profesorii” si administratorii „ideali” ai politicii interne si externe a R. Moldova.
Acesta-i exemplul pe care ne indeamna sa-l urmam! Sa ne mai miram atunci de ce Romania refuza sa semneze tratatul de baza si cel de frontiera cu Romania?

prof. Valeriu Anghelescu,istoric"