luni, 20 iulie 2009

RIL admis. O noua pagina in jurisprudenta romaneasca. Aplicarea principiului nediscriminarii !


De la Juridice.ro preiau informatia.


In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 495 din 16 iulie 2009 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 46/2008 privind examinarea recursului in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la acordarea sporului de confidentialitate judecatorilor, procurorilor si personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea, in raport de dispozitiile art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 19/2006 privind cresterile salariale ce se vor acorda personalului militar si functionarilor publici cu statut special din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 444/2006, art. 15 din Ordonanta Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, cu modificarile ulterioare, art. 20 alin. 3 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2000 privind salarizarea personalului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, precum si indemnizatiile si celelalte drepturi ale membrilor Colegiului Consiliului, aprobata cu modificari prin Legea nr. 395/2001, astfel cum a fost modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 9/2001. Jurisprudenta neunitara vizeaza chestiunea acordarii sporului de confidentialitate de 15%, calculat la indemnizatia bruta lunara, respectiv salariul brut lunar, judecatorilor, procurorilor si personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea, in raport de dispozitiile art. 3 din O.G. nr. 19/2006, art. 15 din O.G. nr. 6/2007, art. 20 alin. (3) din Legea nr. 656/2002 si ale art. 13 din O.U.G. nr. 57/2000.

Unele instante au respins actiunile reclamantilor, magistrati si personal auxiliar de specialitate, privind acordarea sporului de confidentialitate cu motivarea ca acestia nu fac parte din categoria personalului militar si a functionarilor publici cu statut special din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, personalului Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, cel al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Alte instante au admis astfel de actiuni, dispunand plata drepturilor salariale solicitate care reprezinta spor de confidentialitate, in cuantum de 15%, calculat la indemnizatia bruta lunara si, respectiv, salariul de baza brut lunar.

Inalta Curte a apreciat ca aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.

Rationamentul Inaltei Curti porneste de la observatia ca legile mentionate mai sus nu pot constitui temeiul juridic al acordarii sporului de confidentialitate de 15%, avand in vedere ca acestea nu se refera la categoriile profesionale ale judecatorilor, procurorilor si personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor. Mai mult, nici legile speciale care reglementeaza salarizarea acestor categorii de perspnal nu reglementeaza acordarea acestui spor. In schimb, Inalta Curte demonstreaza amplu ca sporul de confidentialitate se cuvine si judecatorilor, procurorilor si personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor, in temeiul principiului nediscriminarii.

Cu alte cuvinte, sporul de confidentialitate trebuie acordat tuturor celor care gestioneaza secrete de stat si secrete de serviciu, indiferent ca lucreaza in administratia publica, centrala sau locala, in justitie sau in aparatul Parlamentului. Inalta Curte a conchis ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, precum si personalul auxiliar de specialitate au dreptul la un spor de confidentialitate de 15%, calculat la indemnizatia bruta lunara, respectiv salariul de baza brut lunar.
--------------------------------------------------------------------

Hai sa fiu putin rau.


Sub presiunea SRI, SIE, STS si a altor servicii speciale (securistiiiiiiiiiiiii !), Romania are o groaza de secrete. Stabilite prin legi. Nu te poti misca intr-o institutie publica fara sa nu dai de un secret. Fie ca este unul simplu, secret de serviciu, fie ca este unul mai al dracului, din treapta superioara, a secretelor de stat. Vrei nu vrei dai cu nasul de ele. Iar "securistiiiiiiii" se tin tari. Ei verifica celelalte institutii cum pastreaza "secretele". Iar daca nu dai cu secretul pe document, cum primesti o sanctiune. Secretomania a devenit sport national, legal.

Secretomania asta a dat idei unor baieti destepti. Primii au fost de la serviciile speciale care si-au tras niste modificari la legile proprii prin care au capatat "sporurile de secret". Ca sa justifice sporurile, au pus stampila "secret de stat" pana si pe materialele de monitorizare a presei in care adunau parerile pozitive, neutre sau negative despre sefii lor. Ce naiba! Cum sa nu fie "secreta" ancheta jurnalistica despre matrapazlacurile unor sefi sau colegi ? Dupa "securistiiii" romani s-au luat alte institutii publice. Cu pile pe la partidele parlamentare, mai toti functionarii publici au primit sporul de "secretomanie". Cap de afis, Administratia Prezidentiala care este si sustinatoare a secretomaniei nationale.

Ramasa de caruta, fara "pile politice", Justitia a gasit "calea". Aplicand un principiu de drept universal recunoscut de Romania si regasit inclusiv in actele normative interne, Justitia se aliniaza sporului de secretomanie prin sigura forma posibila in afara actului normativ. Desteapta actiune.

Apropo. Cand spun Justitie, ma refer personalul instantelor de judecata. Procurorii si-au tras de multa vreme drepturi salariale sub forma sporurilor de tot felul ajungand ca ei, procurorii, sa aiba venituri mult mai mari decat judecatorii pentru o activitate infinit mai mica si mai utila societatii !

Niciun comentariu: