duminică, 12 iulie 2009

Politici de ocupare a fortei de munca

Nu am avut si nu am incredere in PSD ca este capabil sa adopte politici in domeniul economic care sa duca la o dezvoltare sanatoasa a mediului economic romanesc. PSD a ramas cumva la nivelul unui sindicat politic. Ma asteptam la PD-L sa aiba o alta optiune. M-am inselat. Declaratiile sforaitoare ale lui Basescu, Boc, Videanu si a altora care au mai iesit pe sticla sau au evoluat "la bara" pe scenele ziarelor romanesti nu ma impresioneaza pentru ca una spun "stimabilii" si alta se simte in realitatea crunta a guvernarii Boc-poloboc care face poc.

Desi Marian Sarbu este membru al Consiliului de specialitate si, cred eu, a fost la discutiile care au dus la adoptarea Deciziei Consiliului din 7 iulie 2009 privind liniile directoare ale politicilor de ocupare a fortei de munca ale statelor membre, publicata in JO L 180/16 din 11 iulie 2009, desi aceasta Decizie reconfirma Decizia din 15 iulie 2008 publicata in JO L 198/47 din 26 iulie 2008, nu se vede nimic. Dar nimic. Dimpotriva, majoritatea actiunilor Guvernului Boc-poloboc care face poc sunt impotriva efortului comun european de a stimula politicile statelor pentru ocuparea fortei de munca.

Aici este Decizia din 7 iulie 2009 iar aici este Decizia Consiliului din 15 iulie 2008.

In preambulul din Decizia Consiliului din 7 iulie 2009, la punctul 2, se arata ca "Examinarea programelor nationale de reforma ale statelor membre, cuprinsa in raportul comun privind ocuparea fortei de munca, arata ca statele membre ar trebui să continue sa depuna toate eforturile necesare pentru abordarea urmatoarelor domenii prioritare:
- atragerea si mentinerea unui numar sporit de persoane pe piata muncii;
- cresterea ofertei de mana de lucru si modernizarea sistemelor de protectie sociala;
- imbunatatirea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor;
- si sporirea investitiei in capitalul uman prin imbunatatirea educatiei si a competentelor".

Oricine este de buna credinta poate observa ca nici unul din domeniile prioritare nu este abordat sistematic de acest Guvern. Mai mult, din dorinta de a se razbuna politic pe cei din fosta guvernare au actionat in dispretul profund fata de om si fata de capacitatile acestuia. Distrugerea micilor intreprinzatori acuzati de "evaziune fiscala", inlocuirea functionarilor publici pe baza de "juramant de credinta" fata de demnitarul care conduce institutia publica - tonul la dat Boc cu desfiintarea Corpului de Control al Guvernului si a DLAF si reinfiintarea lor in alta subordonare cu conditia acestui juramant -, desi, este bine sa se stie de catre toti sustinatorii PD-L si ai PSD, functionarii publici depun un juramant la angajare in care acestia se supun Constitutiei si legilor tarii ! Domeniul "adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor" a fost desfiintat complet: lucratorii au fost goniti de la locurile de munca iar intreprinderile care nu au fost desfiintate sunt santajate de puternicii zilei in caz ca fac concurenta firmelor in care acestia au interese. Cazul Buda, seful Comisiei Juridice la Camera este suficient. Iar "sporirea investitiei in capitalul uman" este o gluma la nivelul Romaniei. Iar avem exemple suficiente, ministrul Andronescu si inteligentii ei colaboratori se razbuna pe institutiile de invatamant in care, se pare, nu au fost agreati. Sunt la putere si au ocazia sa le desfiinteze sau sa le provoace daune cat mai mari.

Cei care vor citi deciziile Consiliului si vor cauta sa vada ce a facut, concret, Guvernul Boc pentru aplicarea lor vor observa ca suntem, ca tara, departe de efortul comun european. Chiar ma intreb: ce cautam noi in UE daca nu participam la efortul comun european ? Politica PSD de pe timpul Guvernului Nastase de a "ne califica" ca cersetori de fonduri se aplica si azi de catre Guvernul Boc sub coordonarea lui Basescu. Oare noi nu suntem in stare sa apelam la capacitatile noastre si sa folosim fondurile europene de sprijin doar pentru a fi sprijiniti atunci si acolo unde resursele noastre, reale, nu sunt suficiente ? Ba putem, dar la guvernare sunt "cersetorii politici romani" si nu politicienii romani.

Pe zi ce trece am impresia ca Guvernul Boc este mai degraba o confederatie sindicala cu caracter politic care a pus mana pe lada de zestre a Romaniei si acum o praduieste. Din cand in cand, sindicalistii guvernamentali negociaza cu ceilalti sindicalisti si le mai azvarle cate un ciolanel pentru a evita conflictele majore. Conflictele minore, mici demonstratii, unele pichetari ale Guvernului sau ministerelor etc. sunt in foaia de parcurs si sunt obligatorii pentru sindicate in ideea de a da impresia restului populatiei ca Guvernul Boc-poloboc care face poc se confrunta cu o situatie grea in tara din cauza masurilor nepopulare, de dreapta, pe care le-a luat. Hai sa fim seriosi. Pana si Ceausescu ar fi invidios pentru masurile populiste luate de acest Guvern. Lupta Guvernului Boc, a lui Basescu in special, este impotriva unor categorii sociale care pot avea influenta in randul populatiei dar care mai au si prostul obicei de a cunoaste, de a intelege cuvantul scris si spus: magistratii, dascalii, functionarii publici. De aia ii oropseste cu atata ardoare basescienii. De aia le ia din bani, sub acoperirea legii ordonantate. Supunerea lor pana la alegerile prezidentiale este obiectivul guvernarii. Ce criza economica ? Ce este aia ? Transformarea in servi a celor trei categorii profesionale este scopul primului an al guvernarii.

UE gandeste, socoteste, propune, cere, noi semnam si adio. Spun ca tine si fac ca mine. Basescu, in ultimul timp, a trecut la atacarea UE pentru ca scopurile si metodele avute in vedere de individ sunt contrare Comunitatii Europene. Asta este. Pana nu dam jos panarama cotrocenista si nu reasezam puterea politica pe fagasul european la care am aderat de suficient timp pentru a fi ca ei, nu putem spera la mai bine.

Niciun comentariu: