vineri, 24 iulie 2009

Consilierul juridic sau juristconsultul

Legat de Departamentul Juridic al Ministerului Turismului vin cu putina clarificare.



Consilierii juridici actuali sunt urmasii, daca pot spune asa, ai Avocatilor Statului din perioada de dinaintea celui de-al doilea Razboi mondial. O istorie a consilierilor juridici se gaseste evocata aici.

Nicolae Titulescu, in exilul sau in Elvetia a practicat ca jurist-consult la mari firme si banci din Tara Cantoanelor.

Intre consilierul juridic si avocat exista o diferenta de fond: consilierul juridic este angajatul statului (organizatiei de stat in care activeaza) sau al persoanei juridice pe care o consiliaza. Este un salariat. Avocatul este un liber-profesionist care isi pune la dispozitie serviciile de consultanta si reprezentare celor interesati. Consilierul juridic poate reprezenta institutia sau persoana juridica la care este angajat in toate procesele pe care aceasta le are cu exceptia cauzelor in penal. Acolo, statul este reprezentat de procurori iar persoanele invinuite, de avocati.

Avand in vedere locul si rolul consilierului juridic in cadrul institutiei, devina ilogica angajarea consilierii si a reprezentarii acesteia de catre barouri sau birouri de avocati. Mai pe romaneste, este vorba de risipa, o risipa atat de grava incat eu o asemuiesc delapidarii.

Daca ministrul sau oricare alt demnitar are o problema cu legea si este dat in judecata, ca persoana fizica, reprezentarea lui se va face de un avocat. Daca ministerul sau o structura subordonata este dat in judecata, atunci reprezentarea se face de un consilier juridic.

In practica, sunt consilieri juridici care au devenit avocati sau au fost avocati si au ales sa aiba un venit sigur prin angajarea la o institutie publica sau de drept privat. Imediat dupa angajare si-au suspendat activitatea la baroul de avocat, potrivit legii. Tot din practica, sunt consilieri juridici cu vechime care sunt mai buni decat multi alti avocati care se perinda pe la televiziuni in calitate de mari specialisti.

Consilierii juridici nu se vad, nu au imagine, deoarece au calitatea de salariati. Ei nu pot vorbi in presa despre institutia lor, despre problemele acesteia datorita faptului ca regulamentul de ordine interioara al institutiei interzice iesirea in afara acesteia pe cont propriu. Toate comunicarile institutiei cu exteriorul se fac prin seful acesteia sau prin Biroul de presa.

Iau apararea consilierului juridic, profesionist, deoarece vad ca portocalii aduc o grava insulta acestora prin destinatia data sumelor de bani din bugetul alocat pentru asistenta avocatiala. Practic, in dispret profund fata de noi, amatorii ajunsi la guvernare ne iau banii de doua ori pentru aceeasi activitate. Odata pentru suma necesara organizarii si functionarii Departamentului Juridic iar a doua oara pentru plata asistentei si consultantei prin cabinet avocatial ! Curata talharie, mai ales ca alegerea avocatului, indiferent cu se face, este cu dedicatie.

Optiunea de a avea niste avocati straini de institutie cu care sa se consulte cand are probleme cu justitia, arata ca Elena Udrea a gandit, premeditat, ca in interiorul institutiei sa nu se cunoasca ce anume pune ea la cale. Daca au fost cheltuite deja sume de bani pentru asistenta avocatiala, eu consider ca s-a comis un abuz in serviciu in dauna avutului public si, cine stie, daca sunt conditiile prevazute de lege, o delapidare.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Toți sunt licențiați în drept. Diferența este ca aparțin unor organizații profesionale diferite.Domeniul în care activează cele doua categorii coincide în zona persoanei juridice de drept privat sau public.Discriminarea statuata prin lege, rezida in faptul ca avocații pot fi angajați, in timp ce consilierilor juridici le este interzis sa-si practice liber meseria.In opinia mea, Curtea de Conturi, ar trebui sa impute persoanelor din conducerea persoanelor juridice de drept public, dar si privat,onorariile plătite avocaților.Aceasta motivat de faptul,ca respectivele plăți sunt nejustificate, de vreme ce se deduc cheltuieli cu salariile consilierilor juridici angajați pentru aceleași activități. Mai mult, aceste contractări de servicii din piața libera, nu numai ca sunt un vot de blam moral la adresa consilierilor juridici din structurile proprii, dar sunt și adevărate avertismente date acestora în sensul dispozițiilor Codului Muncii, pentru activitate necorespunzătoare, aprioric și fără nici o baza legala.Este manifestarea unui total dispreț la adresa profesionalismului propriilor angajați.

Crăciun Florin spunea...

Corect, @Anonim. Asa ar trebui sa se procedeze.