Multă lume entuziasmată de Codul fiscal trecut prin Parlament. Se taie de colo, se dă dincolo, pe lângă se măresc venituri, se dau ajutoare sociale ... foarte bine. Ideile nu sunt rele. Atâta timp cât am garanția că mă ține buzunarul. Dacă nu mă ține, atunci am nu o problemă. Am mai multe.
Nu am de gând să fiu de partea populiștilor socialiști. Ba, din contra, îmi este teamă că alegerile de anul viitor constituie motivul pentru care s-au luat astfel de măsuri. Acesta este motivul pentru care au fost susținute.
Unele grupuri politice dar și specialiști arată că Ponta și Guvernul său au venit cu propunerile fiscale fără însă să prezinte o situație a resurselor care să acopere deficitele ce se nasc. Vor fi deficite. Dispare acciza care a fost o sursă a bugetului, până acum. Dispare taxa pe stâlp care, la rândul ei, a adus niște bani la buget. Dispare TVA de 24% prin transformare în TVA de 19%. Ba, mai mult, la unele produse, TVA scade până la 9%. Și aici vor fi sume care nu vor mai veni la buget.
Reducerea cheltuielilor guvernamentale, spun specialiștii, nu pot acoperi deficitele ce se crează. Mai mult, nici una dintre măsurile de mai sus nu se adresează dezvoltării economiei, diversificării ei, creșterii producției sau creșterii productivității muncii în firmele existente.
Pe bună dreptate cei de la FMI, MB, CE se întreabă cum se vor acoperi deficitele pentru ca statul să funcționeze potrivit angajamentelor asumate.
Pentru că avem niște cheltuieli de făcut. Una este să ai 2% pentru apărare din 100 miliarde și alta este să ai 2% pentru apărare din 80 sau 90 de miliarde. La fel pentru toate celelalte sisteme de interes național: învățământ, sănătate, Justiție, ordine publică, siguranță națională etc. În condițiile în care legislația care să ușureze deschiderea de noi întreprinderi și stimularea lor este mult rămasă în urmă. În condițiile în care statul este incapabil să aducă la buget sumele ce i se cuvin din taxele și impozitele stabilite de lege. Relaxăm fără a avea garanția că aceasta va întări statul. Ba, dimpotrivă, îl slăbește.
Acum citesc și mă crucesc cum Ponta, din spitalul turcesc unde se tratează, contaminat probabil de propaganda Syriza din Grecia (este mai aproape de Grecia decât de România !), copie stilul de propagandă al extremei stângi grecești și scrie tâmpenia asta:
„O ştire care confirmă faptul că reducerea cotei standard de TVA la 19% prin noul Cod Fiscal va avea un efect pozitiv similar! Update - Codul Fiscal a fost adoptat prin consens politic (votat de toate partidele) şi prin cea mai amplă consultare cu mediul de afaceri (în special Coaliţia pentru Dezvoltarea României)! Cred că în acest moment toţi adversarii dezvoltării, prosperităţii şi independenţei noastre economice sunt în stare de orice ca să blocheze aplicarea măsurilor din Cod! Fac un apel la toţi românii de bună credinţă să facem front comun împotriva oricăror asemenea tentative evident împotriva interesului nostru ca ţara şi societate!”.
Culmea, criticii codului sunt cei pe care Tsipras îi acuză că „șantajează poporul grec”. Ponta devine, astfel, aliatul lui Tsipras.
Să ne fie cu iertare, dar Ponta este dobitoc de-a binelea. Datorită acordurilor cu FMI, România a primit un bonus la atragerea fondurilor europene, contribuția ei scăzând de la 15% la 5%. Tot datorită acordurilor cu FMI, România s-a împrumutat de la băncile private cu dobânzi foarte mici. Tot datorită acordurilor cu FMI, România și-a putut mări rezerva valutară (devenită aproape cât un buget de țară !). România nu a dus lipsă de lichidități. Tot acordurilor cu FMI trebuie să le recunoaștem creșterea ratingului României. Este vorba despre încredere. Continuând aventura cu opoziția față de FMI, BM și CE unde crede Ponta că ajungem ? Pentru că tot ce am acumulat se poate duce ca un fum. Nu suntem atât de dezvoltați încât să stăm pe picioarele noastre.
BNR, prin Mugur Isărescu a „criticat” noul Cod fiscal. Nu ne face bine. Măsurile sunt luate în grabă. Nu se iau pe măsură ce excedentul devine stabil ca urmare a dezvoltării. Iar dezvoltarea actuală, pe baza consumului populației, nu este sustenabilă.
Pentru că am îndoieli, nu o să fiu de acord cu PNL în susținerea acestui Cod fiscal. Aduce beneficii personale (în special politice) însă faultează sistemele statului. Care azi au mare nevoie de stabilitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu