duminică, 5 iulie 2015

Referendum, Tsipras, o altă Europă cu Tsipras, terorism financiar ...

Tsipras a devenit port-drapelul anti-europenilor. Toți extremiștii se folosesc de el. De la somități economice în vechi dușmănii cu organismele financiare internaționale la politicienii extremiști din alte state.

Culmea, toți declară că vor în UE. Numai că vor o UE care să nu îi aibă pe „ăia”, sau pe „ăia”. Tsipras vrea o UE care să dea bani fără să impună condiții. Chiar mă întreb dacă sunt sănătoși la cap. Să zicem că extremiștii care îl susțin pe Tsipras sunt la guvernare în țara lor. Cum vor privi cererea de finanțare a lui Tsipras fără garanția înapoierii sumelor împrumutate ?

Tsipras a afirmat ritos, azi: „Voința guvernului poate fi ignorată de mulți. Dar voința poporului nu poate fi ignorată de nimeni”. Are perfectă dreptate. Ce nu spune el, este că voința poporului este limitată la suprafața țării pe care trăiește, se întinde până la frontierele țării sale. Peste aceste frontiere, voința poporului grec poate intra în coliziune cu voința poporului vecin. Iar Grecia ar trebui să știe acest lucru. Are litigii cu Turcia, cu Macedonia, cu alte state. În spațiul UE, voința poporului grec nu poate impune celorlalte state membre ale UE. Se poate poziționa pe o anumită idee însă nu poate impune. Statele cu conduceri de stânga care îi încurajează nu vor fi de acord cu condițiile lui Tsipras pentru că ar însemna să ia de la gura cetățenilor lor pentru a satisface pretențiile extremei-stângi grecești.

Referendumul acesta și polologhia celor din Syriza cu privire la însemnătatea lui și poziția de forță pe care o va da un rezultat negativ negociatorilor greci este de un politicianism de grădiniță. Indiferent de rezultat, Grecia nu poate ocoli creditorii internaționali. FMI, BM, BCE, CE. Nu îi poate ocoli nici pe creditorii privați, cei de la care au luat majoritatea împrumuturilor. Creditorii privați vor fi apărați de țările de care aparțin. Nu văd Franța obligând băncile franceze să piardă banii cu care au creditat Grecia. Nu mai vorbesc de Germania, Austria, Olanda, Belgia, Spania, Italia. S-ar întoarce pământul pe dos.

Indiferent de rezultatul referendumului, statele zonei euro vor da doar acele sume care pot ajuta poporul grec. Destinația acelor sume va fi condiționată. Nu este respectată, se închide robinetul.

Susținătorilor entuziaști ai lui Tsipras, de oriunde ar fi ei, le garantez că voința poporului grec la referendum va ajunge doar până la frontierele Greciei. Celelalte state vor lua la cunoștință și vor avea un punct de vedere. Creditorii se vor teme că nu își vor mai recupera banii. Investitorii se vor teme că își vor pierde afacerile din moment ce guvernul grec nu mai primește finanțare. Administrația greacă nu va mai putea apela la bunuri și servicii din moment ce posibilitatea încetării plăților acestora va intra în categoria riscurilor majore.

Fie Tsipras va pierde politic acum, fie Tsipras va pierde politic mâine. A devenit o persoană neagreată. Nu este exclus să asistăm la refuzul liderilor europeni de a negocia cu Tsipras sau cu ministrul lui de finanțe, sau cu alți lideri ai Greciei proveniți din formațiuni extremiste. Ca formă de protecție, nu ca „act terorist”. Poimâine vom asista la repoziționări ale statelor în UE. Grecia îndeplinește, azi, rolul neghinei. I-a venit rândul sau abia acum a fost observată.

Niciun comentariu: