Astă noapte, o noapte furtunoasă pentru parlamentarii Greciei, s-a acceptat proiecția înaintată UE și creditorilor internaționali de către Guvernul Tsipras pentru reformele care vor permite Greciei să se stabilizeze financiar și să își achite, în timp, uriașa datorie.
Au lipsit din Parlament unii radicali din partidul Syriza. Unii s-au abținut de la vot. Se pare că doi au votat împotrivă. Nimic anormal.
Că se dorește sau nu, Grecia consumă prin administrația publică mai mult decât produce țara. Scutirile de taxe pentru dezvoltarea turismului, scutirile de taxe pe activitatea societăților din domeniul naval etc. au văduvit, constant, bugetul de stat chemat să asigure rambursarea împrumuturilor, cheltuielile pentru apărare, cheltuielile pentru funcționarea administrațiilor centrale și locale, cheltuielile aiurea. Este absurd să consider cheltuieli normale cele privind „pensia de bunic” !
Ne plângeam că la noi sunt 5 mil. de pensionari și mai puțini angajați. La ei sunt, constant, 3 mil. angajați care țin 3,5 mil pensionari și 3 mil șomeri. Ce naiba ! Plus faptul că există societăți comerciale dependente de bugetul de stat pentru că au „roluri strategice” - nu produc prea mult însă primesc din destul. La fel ca la noi, cu găurile negre din industrie.
Și la noi și la ei nu sunt numărați persoanele care nu mai sunt șomeri „în plată” sau cele care nu au găsit vreodată un loc de muncă. Nu mai spun despre pensionarii buni de muncă însă refuzați, constant, de angajatori. O risipă inacceptabilă de resursă umană. Iar risipa apare, întotdeauna, când la conducere sunt politicieni proști. Indivizi cu mintea „în colțuri”.
Alexis Tsipras a fost ajutat să își croiască „propunerile” avansate UE și creditorilor de către Franța. Poate și Italia. Imediat ce a fost publicată, scrisoarea grecilor a fost lăudată și promovată de Hollande, de premierul Italiei, de alte figuri politice. Unii au observat imediat că acestea sunt mai dure decât propunerile troicii refuzate atât de zgomotos, inclusiv prin referendum. Mie îmi dă de gândit. De ce ? Ce a făcut Franța a fost ajutor sau i s-a pus Greciei pistolul la tâmplă pentru unele interese franceze ? Franța a fost mereu „curioasă” în privința comportamentului internațional. Nu se poate lăuda cu „fidelitatea” față de parteneri.
Azi, creditorii vor studia propunerile grecești. Vor avea obiecții. Este evident că un grup - al socialiștilor europeni -, va face presiuni ca acestea să fie acceptate. Un alt grup, al creștin-democraților va cere atenție și responsabilitate. Vor vrea să vadă ce se obține din fiecare măsură și care sunt consecințele pentru cetățenii greci afectați. Vor vrea să vadă în ce măsură acele propuneri pot deveni reguli în viitor. Dacă sunt legate într-un sistem fiscal, nu doar simple luări de „drepturi”.
Mâine are loc ședința Consiliului. Decidenții politici ai UE vor ajunge la o concluzie. Sunt pericole mari pentru programul lui Tsipras. Cu tot ajutorul Franței. Acolo se cere consens. Dacă unele state se vor considera păgubite (posibil să piardă definitiv niște bani !), se pot opune și adio.
Eu sper că se va ajunge la o soluție. În folosul Greciei. Din ce am auzit de la persoanele care trăiesc în Grecia, corupția este sport național. Nu le-ar strica refacerea sistemului de guvernare după un model mai bun. Există.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu