Tot citind comentarii și explicații, auzind de replicile date de către unii interesați până peste poate de soarta lui Victor Viorel Ponta, am ajuns să îmi pun întrebarea din titlu. Chiar așa. De ce a preluat Dragnea interimatul la conducerea PSD ?
Statutul PSD nu vorbește nimic de interimat. Nu există în „constituția roșie”. Ca atare, dacă în „lege” nu este interzis, este permis.
Dragnea și-a dat demisia din funcțiile de conducere în partid (nu mai vorbim de cea de ministru) pentru că a primit o condamnare de un an cu închisoare cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar. Pentru fapte comise în calitate de conducător al PSD, responsabil de îndrumarea partidului în campania la referendumul din 2012. Ei bine, condamnarea lui s-a produs ca urmare a implicării nelegale în campanie. Dacă acum ar fi fost în pușcărie, nu ar fi putut candida la conducerea interimară a PSD. Dar nu este !
Ciudățenia condamnării cu suspendarea executării pedepsei este deplină. Persoana respectivă poate fi în continuare deputat sau senator, poate îndeplini orice altă funcție publică de răspundere (cu unele excepții). Normal ar fi ca pe perioada în care execută condamnarea să nu mai îndeplinească funcții de demnitate în stat. La nici un nivel. Dar la noi ... ca la nimeni. Dragnea și ca el mulți alții de prin Parlament sunt condamnați cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar și ne „onorează” cu experiența lor infracțională la votarea legilor țării pentru ca noi, ceilalți, să nu cumva să cădem în greșeală și să comitem acte și fapte sancționate de legea penală sau de către legile speciale. Dezgustător.
Recursul lui Dragnea din septembrie va da soluția definitivă. Ori la bal, ori la spital. Aici se pare că este un capăt al ghemului care privește un viitor probabil al lui Dragnea.
În cazul în care este achitat, Dragnea se va înscrie în cursa pentru președinția partidului la Congresul care va avea loc în 16 noiembrie ! Ciudată coincidență ! Este data la care se va comemora trecerea unui an de la victoria zdrobitoare a lui Klaus Iohannis asupra lui Victor Viorel Ponta la alegerile prezidențiale din 2014. Victor Viorel Ponta a încercat să ducă congresul deja stabilit la Consiliul lor național după alegerile parlamentare din toamna anului viitor. Alegerea lui Dragnea ca interimar a blocat acțiunea. Cu el președinte interimar, cu situația juridică de achitat în dosarul referendumului, victoria la Congres este o floare la ureche. Victor Viorel Ponta nu poate candida pentru că este inculpat. Poate că atunci va fi și condamnat, cel puțin în primă instanță. Odată cu Victor Viorel Ponta, dispar de pe scenă și aprigii lui susținători. Inclusiv madam Plumb. Nu mai spun despre lingăii de mai mică anvergură (cunoscuți bine de cei care de azi vor forma „echipa Dragnea”).
Dacă Dragnea pierde recursul, în cursa pentru președinția partidului vor fi mai multe tabere. Una a lui Ponta condusă de Ilie Sârbu (care a încercat cu disperare să împiedice ascensiunea lui Dragnea, convenindu-i Rovana Plumb), una a lui Dragnea condusă de el însuși (?!) cu un candidat ales de el - posibil Zgonea -, alți candidați de mai mică importanță care vor avea doar rolul de a colora imaginea congresului socialiștilor.
Pierderea recursului de către Dragnea poate avea, nu este exclus, și o modificare a sentinței anterioare (chiar dacă sunt destule voci care critică - unii din interes -, modificările sentințelor în recurs). Nu este exclus ca Dragnea să primească o pedeapsă mai mare, cu executarea restului de pedeapsă în penitenciar la care să se adauge sancțiuni suplimentare, cum ar fi pierderea temporară a unor drepturi cetățenești - avem exemplul lui Adrian Năstase.
Liviu Dragnea nu prezintă, la ora actuală, garanția unui viitor. Cel puțin cu privire la el. Poate că el are informații de la juriștii care îl asistă, de la „alți juriști”, că situația lui se va tranșa într-un fel anume astfel încât acțiunea de ieri să aibă logică pe termen lung. Dar dacă nu este așa ?!
Dacă nu este așa, acțiunea lui Dragnea are ca scop scoaterea din fruntea partidului a clicii lui tata socru Ilies Sârbu. Normal că Dragnea are o convenție cu cei pe care i-a declarat deja ca fiind „ajutoarele sale”: Valeriu Zgonea, Robert Negoiță, Marian Oprișan. La aceștia se adaugă alți lideri locali care au relații speciale cu Dragnea.
Nu mă bag să spun care va fi cel susținut de Dragnea la președinția partidului, în noiembrie. Voi încerca să îmi dau seamă după expunerea publică a liderilor de prin rang nominalizați de Dragnea ca ajutoare ale sale. După mine, poate fi oricare dintre ei: Zgonea, Negoiță sau chiar Oprișan. Poate că va fi altul.
Îmi vine în minte o marotă a pesediștilor: cum vor rămâne ei în memoria populației. De la marota asta ne vin azi o parte a nenorocirilor. Excesele de putere administrativă pot lua chipuri ciudate. Ponta vrea să rămână cu imaginea celui care a întregit salariile și pensiile (aiurea pensii, ele nu au fost tăiate !), cu scăderea fiscalității și creșterea nivelului de trai. Nu interesează ce consecințe vor avea actele normative respective asupra echilibrului statului în perioada următoare. Nu este vorba despre concepte, ele sunt în regulă, este vorba despre modul în care sunt puse în aplicare. Până la intrarea lui Ponta în malaxorul justiției, guvernul pe care îl conduce nu a făcut ceva. Mai are un an de guvernare iar ceea ce propune va fi pus în aplicare de guvernul următor. Indiferent cine îl va conduce. Dezmățul fiscal promovat de Ponta și Rovana împreună cu imberbul Teodorovici va trebui temperat cu măsuri severe de corecție care pot aduce oamenii în stradă pe considerentul că „le sunt încălcate drepturile”.
Dragnea este posibil să își fi ales marota „salvator al PSD” de clica coruptă condusă de Ilie Sârbu și famiglia, clică care îi cuprinde pe Sebastian Ghiță, Dan Șova, Rovana Plumb și mulți, mulți alții. Altfel nu pot înțelege sprijinul lui Ion Iliescu.
Dacă este așa, procurorii români vor avea mult de lucru. Tare mult.
Ca salvator al PSD, Dragnea este posibil să impună în partid un cu totul alt comportament față de Președintele Klaus Iohannis. Dragnea știe că un PSD în luptă cu Klaus Iohannis pierde niște procente serioase în voturi la oricare alegeri. Mai știe că a continua politica anti-Iohannis promovată în ultimul timp de Victor Viorel Ponta crește numărul de membri la UNPR în dauna PSD. Probabil că are semnale din țară că treburile se complică pe plan local. Venit de la „coarnele plugului politic”, știe foarte bine când boii de jug au nevoi fiziologice.
Klaus Iohannis a comis un act politic sever. A retrimis la Parlament codul fiscal. Motivul nu este doar codul fiscal, motivul trebuie căutat și în proiectele legislative ale lui Ponta și Plumb privind cheltuielile guvernamentale. Legea nouă a salarizării, alte legi cu caracter evident social ce nu au suport în finanțele pe care statul le adună din taxe și impozite.
Dragnea a calificat ca o greșeală politică actul lui Iohannis. Între timp, lumea academică și specialiștii au semnalat că legea fiscală și legile care o însoțesc pun în pericol stabilitatea politicilor bugetare cu consecințe nefaste la nivelul întregii țări. Dragnea a înțeles, cred eu, situația. Nu de alta, dar în peregrinările lui din ultimul timp pe la județe a aflat de îngrijorarea primarilor și a consiliilor județene cu privire la viitorul lor. Reducerea fiscalității este însoțită de creșterea ei la nivel local însă ei, cei de la nivel local, sunt în pericol să piardă mai mult decât să câștige. Este imposibil ca din sărăcia locuitorilor care dețin imobile și terenuri (la sate, în orașele mici unii nu sunt de loc bogați !) să mai scoți taxe suplimentare. Bașca faptul că cei care au calitatea de PFA și IMM-urile de la nivel local nu sunt atât de bogați încât să suporte taxe suplimentare. Codul fiscal reduce TVA-ul însă omoară micile afaceri. La toate acestea se adaugă noua lege a salarizării (criticată inclusiv de sindicate !). Majoritatea beneficiarilor salariilor mărite sunt în sarcina de plată a autorităților locale. Bănuiesc că primarii și consilierii locali, președinții de consilii județene și consilierii județene s-au uita, deja, la sursele lor de venit și la obligațiile noi privind salarizarea. Exemple cu situații disperate în anii din urmă, ba chiar și din acest an. când primăriile strigă la guvern după bani să plătească salariile sunt. Dacă vor băga banii în salarii vor mai putea face ceva ? Culmea idioțeniei guvernamentale este că ignoră, complet, starea țării. Câte localități avem și care este situația lor economică ? Avem sate care au intrat în legendă prin refuzul locuitorilor de a se angaja. Primăria trăiește doar din bani la bugetul de stat. Acum primește sarcini suplimentare de plată cu privire la salarii. Vom ajunge la neplata salariilor către bugetari din lipsă de fonduri.
Peste toate, BNR trage din nou un semnal de alarmă prin vocea lui Lazea, economistul șef. Continuarea dezmățului la guvern cu legile astea va obliga BNR să proiecteze o politică monetară prin care riscurile să fie cât mai reduse. Practic, BNR anunță posibilitatea trecerii la măsuri de austeritate monetară ceea ce va afecta, sever, mediul economic. Creditarea se va scumpi semnificativ pentru ca momentele „împrumuturilor cu buletinul” să nu se mai repete. Bașca vor fi reglementări pentru bănci să nu mai intre în sarabanda creditelor neperformante. Politica monetară a BNR, politică de prevenire a viitoarei crize va afecta, sever, creditarea guvernului. Vor crește dobânzile.
La toate acestea se vor adăuga luările de poziție ale FMI, BM, CE. Acestea deja au trimis „buzduganul” să zgâlțâie ușile guvernului. Cu o astfel de politică, noi nu ne mai jucăm. Poate clama Teodorovici ce vrea el, că el vrea ca România să trăiască din împrumuturi așa cum trăiesc și alții ... placa lui Tăriceanu de prin anii 2008. Când FMI ia mâna de pe tine, dobânda băncilor străine crește exponențial. Nu mai spun de situația în care vor apare din ce în ce mai multe bănci și fonduri financiare care vor refuza acordarea împrumuturilor. Nu mai spun de posibilitatea ca leul să o ia razna, să se devalorizeze haotic și să revenim la criză.
Îmi place să cred că Dragnea a văzut și înțeles aceste probleme. Dacă Iohannis se menține ferm pe poziție, mai ales după ce au apreciat prudența lui specialiștii cu o oarecare notorietate, PSD va pierde sprijinul popular. Nu doar că vor pierde alegerile viitoare, dar vor fi înlocuiți ca formațiune politică de cei cu „interesul național” în gură de dimineața până seara.
Victoria lui Dragnea a inflamat spiritele în tabăra Sârbu-Ponta-Ghiță-Șova. Ghiță a turbat la emisiunea slugii sale de la B1Tv - Striblea. Va fi interesant de urmărit comportamentul televiziunilor și presei aservite PSD în viitor. Trece Ghiță cu „artileria” B1Tv, RTV pe o baricadă separată în lupta împotriva noii conduceri a PSD - să nu uităm că Robert Negoiță este „prietenul” lui Ghiță !
Nu îmi este, până la urmă, clar ce vrea Dragnea. De vrut, vrea. Depinde ce. O fi cumva rolul de „Mesia” ?!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu