vineri, 17 iulie 2015

Ministru nou la transporturi, aceleași angajamente. Iulian Matache.


Gata. Avem ministru. Este Iulian Matache, specialist în căi ferate, drumuri și lucrări de infrastructură. Fost secretar de stat. Tehnician, cum s-ar spune. Felicitat la depunerea jurământului de Președintele Iohannis.

Noul ministru a accentuat preocuparea lui pentru punerea în aplicare a Masterplanului și absorbția fondurilor europene unde, spune el, deschis, nu stăm bine. Un prim mesaj încurajator.

Avem, totuși, o problemă. Pentru cât timp este în funcție ?

Golanii puterii de azi, Victor Viorel Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, nu au fost prezenți la investitură. O lipsă evidentă de respect pentru cel nominalizat. Nu față de Președintele Iohannis. Fronda lor îi face caraghioși.

Au fost prezenți însă Valeriu Zgonea, Gabriel Oprea, membri ai cabinetului. Ultima formulare îmi pune un mare semn de întrebare cu privire la Guvernul României. Mai există ?

Mă deranjează teribil lipsa de respect a decidenților din PSD față de colegul lor. De golănia lui Tăriceanu nu mă mir. Omul ăsta a devenit anormal. Nici de a celorlalți membri ai așa-zisului ALDE.  Mă miră faptul că nu au fost prezenți alții din PSD. Rovana Plumb, are și calitatea de ministru este și președinte interimar al PSD. Ea de ce nu a fost prezentă ?

Acest eveniment este un semnal cu privire la scindarea coaliției la guvernare. O scindare care a început în interiorul PSD și care antrenează și celelalte partide aliate. Din nefericire pentru Iulian Ghiocel Matache, la investirea lui ca ministru (o nominalizare la „plezneală” din partea lui Ponta !), soarta a hotărât ca la el să fie în centrul evenimentului care să arate gradul de degenerare a puterii politice create de PSD prin fraudă politică după alegerile locale și generale din 2012.

Degenerarea care a cuprins PSD și pe aliații săi își are rădăcinile în acțiunile golănești, din punct de vedere politic ale acestora, începând cu alegerile din 2012. Nu în sensul preluării puterii ci în sensul înșelării partenerului PNL, prin acte și fapte politice și administrative care au avut un final de etapă distrugerea USL. Lăcomia, abuzul, înșelăciunea își iau tributul azi. PSD în disoluție, Ponta inculpat pentru fapte penale asimilate faptelor de corupție (acțiunile lui au fost pur și simplu de o prostie monumentală, în încercarea de a evita o contravenție a comis infracțiuni - halal jurist !), Dragnea judecat și condamnat, alți lideri ai PSD deja condamnați (nu le-a mai ajuns puterea), alții urmăriți penal sau inculpați deja, organizații locale decapitate etc.

Cumva îmi pare rău de Matache. Dacă este inteligent, poate întoarce momentul în favoarea sa, dând dovadă, cât va sta pe scaunul de ministru, de profesionalism. Mai ales că timpul pe care îl are la dispoziție este foarte-foarte scurt. După unele analize (ale unor juriști, nu ale unor băgători de seamă), pe Ponta nu îl prinde sfârșitul verii în scaunul de prim-ministru.

Niciun comentariu: