Mediafax (aici).
FMI critică acordul abia încheiat cu Grecia pentru că nu au prevăzut o restructurare a datoriei Greciei.
„Studiul FMI afirmă că statele europene ar trebui să ofere Greciei o perioadă de graţie de 30 de ani pentru achitarea datoriei sale europene, inclusiv a noilor împrumuturi, relatează Reuters în pagina electronică. În caz contrar, europenii trebuie să facă transferuri anuale către bugetul grec sau să accepte reduceri dramatice ale împrumuturilor existente”.
Am impresia că asta este mai mult o decizie politică, mai puțin financiară. După puțina mea înțelegere în materie de economie și finanțe, cineva nu dorește o scădere a nivelului de trai a populației care să șocheze, care să o determine către decizii politice radicale asupra partenerilor externi, în special a celor legați de SUA. Părerea mea.
Accentul pus pe „datoria europeană” a Greciei - sunt excluse de aici datoriile către FMI sau alte entități financiare din afara zonei europene -, începe să semene a ingerință în viața UE.
Normal că primul gând se duce către SUA însă nu trebuie uitate statele aliate SUA dar și cele pentru care SUA are o anumită grijă.
Mai pe șleau spus, FMI s-a transformat în purtătorul de cuvânt al intereselor financiare ale statelor din afara UE care doresc ca împrumuturile acordate Greciei de către sistemele lor bancare să fie recuperate având ca suport finanțele statelor europene membre ale UE. Ceva în genul : Grecia este la voi în curte, este membră sistemului monedei unice, este obligația voastră să returnați celorlalți banii păpați de greci. Ca să se poată realiza asta, va trebui să dați Greciei împrumuturi substanțiale și să uitați, pentru cel puțin 30 de ani, de ei (perioada de grație).
FMI își ia prin acest studiu mâna de pe Grecia și nu vrea să recunoască că a participat la finanțarea țării impunând condiții care nu au fost îndeplinite sau nu au putut fi îndeplinite.
Publicarea acestui studiu acum, după semnarea acordului și aflarea lui în fața Parlamentului grec sau în fața parlamentelor celorlalte state membre UE, seamănă a acțiune de blocare a lui și invitația la o altă negociere.
Deși intervenția FMI ar putea părea în favoarea Greciei, ea de fapt încinge niște spirite. Îi întărâtă pe greci să refuze acordul, îndeamnă alte state europene să își pună problema garanțiilor pe care le dau Greciei pentru a exista mai departe ca stat membru UE. Cum vor explica politicienii celorlalte state europene cetățenilor lor că au obligația să pompeze anual bani în bugetul Greciei pentru ca aceasta să nu părăsească zona euro și să se redreseze economic ? Că banii dați azi vor fi adunați contabil timp de 30 de ani (!) și că vor reveni la cetățenii europeni care îi dau abia după alți 30 de ani ! Dacă vor reveni, dacă nu cumva vor fi pierduți cum se recomandă de către FMI să fie pierduți pentru contribuabili cei care au fost dați Greciei la precedentele ajutoare date din 2010 încoace.
Eu am ciudata impresie că aici este și mâna lungă a Franței care se află în permanentă competiție cu Germania și care nu este mulțumită că Grecia nu a primit mai mult. Probabil că nu a primit ce i-a promis Franța prin emisari.
Este evident că aici vorbim de politică „înaltă” iar Grecia a devenit „instrumentul/arma” cu care unele state se luptă. SUA, Franța, Germania, Rusia ...
Îmi pare rău pentru grecii de rând. Au avut guvernări proaste (cum avem noi astăzi !), care le-au tot dat sinecuri iar acum plătesc. Și-au pierdut capacitatea de a hotărî propriul destin. Rămânerea în zona euro este, se pare, alegerea cea mai nefericită.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu