vineri, 10 iulie 2015

Syriza poate spune liniștită: ne-am înfrânt ! Ne-am respectat angajamentul !

Circul făcut de liderii Syriza se apropie, cumva, de final.

Votul „OXI” de la referendum s-a transformat în „NAI” după ce Alexis Tsipras a constatat că gargara cu pioneze nu ține în fața celorlalți europeni. Europeni care nu s-au speriat nici de amenințările cu boicotul pe baza dreptului Greciei de a se opune prin „veto” la proiectele majore ale UE. Se naște întrebarea : de ce au mai făcut referendumul ? De ce au mai dat atâția bani pentru ținerea lui ? Care este poziția aia de forță a Guvernului grec ?

Trag concluzia că au mers la cacialma. Iresponsabili. La fel și susținătorii lor, indiferent de unde sunt aceștia. Mulți dintre ei cu nume sonore, în mediul academic, alții în mediul literar, alții simple personalități politice. Nu mai spun de susținătorii „net-iști”. Mult zgomot pentru nimic.

Preiau de la Agerpres (aici).

În textul de 13 pagini intitulat 'Acțiuni prioritare și angajamente', Grecia își asumă obligația de a adopta aproape toate măsurile propuse de creditori la 26 iunie și pe care Atena le-a respins atunci anunțând organizarea unui referendum”.

Azi, Parlamentul grec își va da votul pentru a aproba scrisoarea de intenție a guvernului.

Mi se pare ciudat. Dacă va fi un vot negativ ? De ce au mai publicat scrisoarea de intenție ? Nu ar fi fost normal să o publice după aprobarea în Parlament ? Constat doar că unele acte și fapte în Grecia au doar caracter formal.

Formal, mâine vor fi analizate de creditori angajamentele grecilor. Concluziile creditorilor vor fi prezentate șefilor de stat și de guvern din UE duminică. Aceștia au posibilitatea de a se pronunța asupra acțiunilor prioritare și a angajamentelor Guvernului Tsipras. Nu cred că vor fi tratate cu superficialitate. Mai ales de către creditori.

Ca să fiu foarte sincer, nu am încredere în Syriza și în indivizii care o populează. Bănuiesc că nici liderii celorlalte state membre UE. Probabil că la acest plan al grecilor se vor adăuga niște prevederi pentru exercitarea controlului angajamentelor asumate. Scopul nu este „să ia țara grecilor”, așa cum promovează unii mai slabi de înger o idee, scopul este să îi forțeze pe greci să devină competitivi economic și financiar pentru a întări Uniunea Europeană și moneda comună.

Acum suntem doar în faza angajamentelor. De la angajare până la aplicare mai este un drum de parcurs. Syriza a câștigat alegerile și stăpânește Parlamentul și Guvernul prin angajamentele luate față de greci că nu vor mai avea austeritate. Referendumul a fost moșit de Syriza pentru a avea sprijinul popular necesar pentru a refuza austeritatea. În această scrisoare este multă austeritate. O austeritate propusă de Syriza, acum. Nu impusă de creditori ! Nu a trecut o săptămână de la referendum !

Cât de serios este acest Alexis Tsipras ? Înclin să cred că au dreptate unii care îl consideră un „accident politic”. Un măscărici.

Niciun comentariu: