miercuri, 1 februarie 2017

Prostul dacă nu'i fudul, parcă nu e prost destul !


Am citit despre o declarație a inculpatului Tăriceanu.
Atitudinile CSM si ale procurorului general au devenit din ce in ce mai politice. Trebuie sa aplice legea, nu au rolul de a fi parte activa in dezbaterea politica”, a sustinut presedintele Senatului.
Inculpatul Tăriceanu uită, intenționat sau nu, de prevederile constituționale sau, le interpretează după cum vrea mușchii lui.

Art. 1 alin. (4) din Constituție spune clar, imperativ:

(4) Statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor - legislativă, executivă și judecătorească - în cadrul democrației parlamentare.

La art. 133 alin (1) din Constituție se prevede atributul de bază al CSM care este clar : garantul independenței Justiției !

Punând alături cele două prevederi imperative ale Constituției, vedem că la art. 1 puterile statului sunt separate și sunt în echilibru. Iar asta înseamnă că există între ele un control, o balanță care le aduce pe toate trei puterile în echilibru. Mai mult, legiuitorul constituțional a prevăzut că legislativul și executivul ar putea să o ia razna și a prevăzut pentru CSM atributul de garant al independenței Justiției - adică al înfăptuirii actului de justiție, așa cum este prevăzut la art. 126 alin. (1) : Justiția se realizează prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești stabilite prin lege.

Suntem în fața unui act normativ (OUG, emis de Guvern !) care îngrădește puterea Justiției cu privire la unele fapte cu caracter penal, fapte de o largă răspândire, dovada fiind numărul mare de dosare penale în curs de urmărire penală, în curs de judecată sau care au deja sentințe rămase definitive.

Pe de altă parte, există documente oficiale, strategii la nivel național, care stabilesc politica penală cu privire la faptele de corupție sau asimilate faptelor de corupție. Puterea judecătorească este parte a acestor strategii la fel ca celelalte puteri ale statului cu care se află în echilibru. Ca atare, cele trei puteri ale statului trebuie să conlucreze pentru ca eventualele acte normative care privesc legile de interes pentru organizarea și funcționarea Justiției să fie adoptate după ce ele, cele trei puteri, ajung la consens. Iar acest consens nu a fost realizat pentru că niște indivizi care reprezintă puterea legislativă și puterea executivă au niște interese personale să scoată de sub sancțiunea legii propriile persoane pentru infracțiuni săvârșite cu un timp în urmă.

Prin acest OUG emis de guvern, Justiția nu mai este independentă. După modelul adoptat de actualul Guvern, fiecare alt Guvern poate veni și, în funcțiile de interesele politicienilor care formează Parlamentul sau care activează în Guvern, dispune alte și alte modificări la legile penale astfel încât actul de Justiție să devină o amintire.

Este evident că CSM, care are prin legea sa organică și atributul de avizare obligatorie a proiectelor de acte normative care privește Justiția - tocmai pentru apărarea independenței acesteia -, are obligația să se exprime cu privire la acest OUG.

Cât privește Procurorul General, el este „reprezentantul intereselor generale ale societății”, potrivit art. 131 din Constituție, este obligat să apere ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor.

Ce se întâmplă cu prevederile acestui OUG de modificare a CP ? Păi, sunt afectate drepturi și libertăți ale cetățenilor și este afectată ordinea de drept din moment ce funcționari și demnitari publici nu mai pot fi trași la răspundere penală pentru abuzul comis prin folosirea după bunul plac a fondurilor publice ! Din moment ce exercitarea funcției publice în folosul cetățenilor este afectată grav prin larga permisivitate acordată funcționarilor publici și demnitarilor în relația cu cetățenii. Este scos de sub controlul cetățenesc activitatea funcționarilor publici și a demnitarilor ! Nu doar fondurile bugetare adunate din taxele și impozitele plătite de cetățeni.

Obtuz, îngâmfat, vanitos, tovarășul inculpat Tăriceanu spune tâmpenii după tâmpenii. Susținut de infractorul Liviu Dragnea. Parcă ar fi frați !

Ar fi timpul să fie trimis acasă.

Niciun comentariu: