miercuri, 22 februarie 2017

Superficialitate este atunci când în loc să elimini cauza propui sancționarea efectului.

Nu vreau să fiu rău dar nu mă pot abține.

MediafaxAcademia Română vrea ca absolvenţii să fie obligaţi să lucreze în ţară, după terminarea facultăţii / Răspunsul studenţilor

Textul cu propunerea unor membri ai Academiei Române (alți membri au refuzat să semneze așa ceva !) are câteva particularități. În primul rând nu țin seama de faptul că România este membră a Uniunii Europene iar piața muncii la care au acces toți lucrătorii români s-a extins la suprafața tuturor statelor membre ale UE !

Așa cum un absolvent român se poate angaja oriunde în țările membre ale UE, un absolvent bugetat din altă țară a UE poate veni să se angajeze în România. Dar, se pare că această informație nu a ajuns la o parte dintre membrii Academiei. Ceea ce nu cade bine la imagine.
"Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregătire superioară, prin părăsirea ţării, credem că se impune ca orice absolvent de învăţământ superior, beneficiar al subvenţiei de la buget, să fie obligat să lucreze în ţară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenţionate sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională", se arată în "Strategia de Dezvoltare a României în următorii 20 de ani", publicată de Academia Română.
În al doilea rând, sintagma „să fie obligat” sună a muncă forțată ! Pe bună dreptate organizația studenților califică o astfel de abordare ca fiind o practică totalitară.
"Din păcate, până la acest moment, educaţia, cercetarea ştiinţifică şi inovarea au avut susţinere total necorespunzătoare din partea factorilor de decizie, manifestată în fapt prin subfinanţare cronică, prin incoerenţă, fragmentare şi lipsă de viziune strategică, ceea ce a produs o reducere semnificativă a potenţialului de cercetare şi, nu în ultimul rând, a generat un proces alarmant de migrare a tinerilor talentaţi spre ţări dezvoltate în Europa şi SUA. Asemenea abordări, corelate cu declinul demografic, subminează grav baza evoluţiei societăţii româneşti. Numărul tinerilor cu studii superioare va fi tot mai redus, iar al celor care migrează este în creştere, prin urmare este îndreptăţită întrebarea: Cu cine continuăm să construim viitorul ţării?", explică autorii strategiei.
Ei bine, sunt contrariat. Autorii văd că problema este la „factorii de decizie”, adică la Guvern, la autoritățile publice centrale și locale, dar propun sancționarea absolvenților ! Este peste poate !

Soluția este dezvoltarea țării pentru ca economia să devină atractivă pentru absolvenți. Atractivă nu doar sub forma salarizării, ci a dezvoltării comunităților în așa măsură încât orice absolvent să fie tentat să rămână acasă. Să găsească în comunitatea din care face parte aceleași condiții ca în străinătate !

Autorii Academiei ar trebui să vină cu alte propuneri. Cu o economie care se dezvoltă datorită unei legislații permisive, o politică fiscală stabilă, poți propune ca o parte a cercetării științifice să fie preluată de companii, interesate să performeze pentru a se impune pe piața europeană, în special. Ar putea propune Guvernului să lase marile investiții la posibilitățile mediului de afaceri privat, să schimbe regulile de acum pentru a permite mediului privat să își dezvolte afacerile acolo unde își poate crea toate condițiile de dezvoltare. Să lase mediului privat să își construiască „arterele” pe care să își transporte mărfurile și serviciile, statul având doar grija să îi creeze condițiile de dezvoltare. Normal, dezvoltarea mediului privat ar aduce statului mai mulți bani la buget și i-ar reduce cheltuielile.

Dar cui să spui asta ? Unui Guvern socialist pus pe căpătuială și pe salvarea corupților din brațele Justiției ?

Niciun comentariu: