marți, 22 septembrie 2009

Mandria de a fi roman.

Zilele din urma au fost pline de stiri. Multe dintre ele sunt incurajatoare. Altele imi dau frisoane.

Unele confirma incapacitatea Guvernului de a-si indeplini functia de asigurare a administratiei tarii. Nu de a o conduce, pentru ca nu are acest atribut. Tara este condusa de cetateni prin reprezentantii sai, parlamentarii. Nu intru in amanunte acum, desi trebuie sa fac precizarea ca nici Basescu, in calitate de Presedinte al Romaniei (din nefericire !) nu are atributul de a conduce Romania.

In fine, ma ingrijoreaza si reaua-credinta cu care Guvernul Boc trateaza subfinantarea Justitiei si refuzul lui Predoiu de a adopta o pozitie corecta fata de protestele magistratilor incercand sa santajeze magistratii cu tot felul de populisme basesciene.

Printre toate astea apare stirea cu Basescu. Trogloditul de la Cotroceni acuza tinerii si pe toti romanii care critica administratia de incompetenta ca nu sunt buni romani. Acuzatia nu este grava in sine, pentru ca este ca o frectie la un picior de lemn, acuzatia are insa alte conotatii, unele deosebit de grave, iar apropierea periculoasa de comunismul ceausist a persoanei care ocupa cea mai inalta functie de demnitate publica, formator de opinie, ma duce cu gandul ca Vadim Tudor i-a predat stafeta lui Traian (Habarnam) Basescu. Ne putem astepta la o explozie a extremismului in Romania, pupinii basescieni si sustinatorii lor, radicalizati in disperare de pierderea de imagine a betivanului de la Cotroceni. Adunand procentele basescienilor cu cele ale vadimistilor ajungem undeva spre 40% !

Un articol bun despre aceasta stire care imi da fiori este in "Gandul". "Basescu agita mandria de a fi roman. Raspund Plesu, CTP si Rebenciuc".

"Pentru Pleşu, simplul fapt de a aparţine unei naţionalităţi anume nu ar trebui să provoace nici mândrie, nici jenă, întrucât aceasta nu reprezintă un merit personal: "Nu te-a întrebat nimeni dacă vrei să te naşti român şi n-ai fost declarat român de un juriu care ţi-a evaluat, în prealabil, virtuţile".

Filosoful mai crede că românismul nu înseamnă, neapărat, să te simţi solidar cu tot ce cuprinde România: "Dacă românii sunt Enescu şi Brâncuşi, mă bucur să fac parte din aceeaşi comunitate cu ei. Dar dacă românii sunt Emil Bobu, Aurelian Bondrea, nu sunt prea încântat de vecinătate".


Parafrazand pe filosof, spun si eu ca daca romanii sunt Vadim Tudor, Traian Basescu, Emil Boc, Gigi Becali si altii ca ei, nu prea sunt incantat de vecinatate.

"Acesta a adăugat că poţi fi mândru de ceva ce ai reuşit sa dobândeşti prin merite proprii, nu de un dat natural:

"N-am înţeles niciodată fanfaronada asta: «Eu sunt român. Ce grozav sunt eu!».

Eşti mândru că-ţi faci treaba bine, dar asta poate s-o spună şi un francez, şi un ungur".



Aici nu pot sa nu remarc pozitia corecta a marelui actor. Doar "calitatea" de roman nu iti confera ceva. Roman sunt si eu si boschetarul care iese din canalizare si politicianul Emil Boc si hotul care fura din truda altuia si prostituata care face bani pe centura Magridului ... Toti suntem romani numai ca aceasta calitate nu este un motiv de mandrie. Dar ce vorbesc eu. Poate ca dupa gandirea basesciana este suficient sa fi roman care sa fii un bun administrator de tara, astfel ca Emil Boc isi poate acoperi incompetenta dupa calitatea de roman !

"La rândul său, jurnalistul Cristian Tudor Popescu apreciază că recentele declaraţii ale lui Traian Băsescu reflectă reminiscenţe naţional-comuniste: "Regăsesc în declaraţiile domnului preşedinte reflexele activiştilor PCR şi securiştilor reşapaţi după 1989, a căror primă grijă era să acuze presa de denigrarea României. Problema era presa, care vorbea de rău. Acum şi tinerii. Adevăraţii iubitori de ţară, potrivit unei alte declaraţii a preşedintelui, sunt agenţii serviciilor secrete.

De parcă, dacă presa şi tinerii ar fi vorbit de bine, ar fi crescut nişte autostrăzi din pământ. Dacă cineva spune că roşiile umflate din import sunt mai bune decât roşiile româneşti, nu influenţează pe nimeni, e trimis să le mănânce el. Dacă însă spune că preşedintele Băsescu n-a adus României în 5 ani nicio roşie degerată, se pot găsi destui care să-l creadă." Concluzia jurnalistului este că "preşedintele revine la temeliile discursului securisto-comunist din anii `90".

Asa este. Basescu revine la discursul securisto-comunist din anii '90. Iar eu simt cum ma cuprinde indignarea. Simt cum aceste vorbe spuse cu usurinta de un inalt demintar al tarii mele ma insulta.

Ani si ani calitatea de roman a fost jucata, cu inconstienta, la ruleta politica. Politicieni perversi si perdanti au apelat la nationalism si ultranationalism pentru a agita spiritele altor dereglati si a le culege voturile.

Cum sa apreciez astfel de iesiri ? Cum sa fiu de acord cu astfel de pozitii cand toata viata am trait si am muncit alaturi de oameni care nu au apartinut etniei romane ? Oameni care mi-au fost si imi sunt prieteni, mi-au fost colegi. Ce sa fac eu dupa indemnul prezidential ? Sa ii neg ? Doar sa fiu cretin sa urmez un astfel de indemn idiot.

De aceea sunt alaturi de cei care combat astfel de iesiri. Nu avem nevoie de acutizarea starilor interetnice. Dupa acuzele trogloditului de la Cotroceni ar trebui sa desfiintam aproape 20% din populatia tarii si sa inchidem granitele strainilor, inclusiv din Statele Membre ale UE care vor sa se stabileasca in Romania. Acuza lui Basescu adusa tinerilor si presei care critica bulibaseala prezidentiala si guvernamentala este cu atat mai grava cu cat este nedreapta. Ministrii romani de etnie maghiara care au condus ministere sau cei care au condus agentii, cu rezultate excelente, cum pot fi calificati ? Ca sunt buni romani ? Varujan Vosganian a condus ministerul economiei si finantelor si este, la randul lui, un bun roman. Deputatii minoritatilor nationale care isi exercita atributiile in Camera Deputatilor pot fi considerati buni romani.

Nu mai spun despre militarii care au alta etnie decat cea romana, politistii, magistratii, ofiterii din seviciile de informatii si multi, multi altii.

Cretine acuze poate aduce omul acesta. Traian (Habarnam) Basescu comite in fond o infractiune. Critica lui este un indemn la discriminare. Aceste acuze sunt la fel de grave daca nu mai grave decat vorbele lui aiurea ca "tiganca imputita".

Niciun comentariu: