miercuri, 9 septembrie 2009

Pozitia PNL fata de manifestarea de la Odorheiul Secuiesc.

Declaratiile de la Odorheiul Secuiesc a unor reprezentanti ai minoritatii maghiare, cu ocazia unei manifestari prin care s-a cerut sfidarea Constitutiei si fortarea formarii unei organizatii para-statale, cu imn, stema si drapel, mergand mai departe pana la a folosi in docementele formale ale administratiei locale a insemnelor adoptate, alaturi sau cu excluderea insemnelor statale romanesti, impun o reactie din partea partidelor politice si, mai ales, ale organelor alese ale statului: Parlament, Presedintie, Guvern, Parchetul General.

Cele trei institutii de mai sus nu au reactii. Politicienii au insa, iar reactia PNL de astazi, sub forma unui comunicat al Presedintelui PNL, Crin Antonescu, este printe cele mai bune.


Președintele Partidului Național Liberal, Crin Antonescu, a cerut în mod public, în cadrul unei conferințe de presă, ca instituțiile statului, în special Parchetul General, să declanșeze toate procedurile legale, de cercetare și sancționare a participanților la reuniunea de sâmbătă de la Odorheiul Secuiesc, organizată de Consiliul Național Secuiesc.

În opinia președintelui PNL, participanții la respectiva manifestare au încălcat legea statului român și mai multe prevederi constituționale. "Partidul Național Liberal a fost întotdeauna un susținător al drepturilor minorităților naționale, al drepturilor culturale, am facut asta atunci când am fost la guvernare, în plan legislativ, am avut întotdeauna toată deschiderea, toată disponibilitatea pentru dialogul care în zona politică trebuie să abordeze astfel de posibile crize. Pe de altă parte însă, atunci când se ajunge la punerea în discuție a legii fundamentale, a organizării fundamentale, instituțiile trebuie să arate că funcționează. Și din păcate, și din această privință, astăzi instituțiile românești, instituțiile gestionate de actuala putere nu funcționează", a declarat liderul PNL.

Președintele Crin Antonescu a salutat decizia UDMR de a nu participa la acțiunea de la Odorheiul Secuiesc, și a criticat lipsa de reacție a președintelui Traian Băsescu. "După șapte-opt vizite celebre în secuime, președintele n-a reușit, se pare, un dialog cu grupurile care astăzi atentează fățiș la integritatea statului român, proclamă, practic, sau au tentative de a proclama stat în stat sau formațiuni para-statale, adoptă imnuri, adoptă steme, adoptă steaguri și proclamă țări. Pentru toată funcționarea instituțiilor, pentru toată așezarea în normalitate a acestora, președintele are o răspundere fundamentală, și, din păcate, în România de astăzi președintele actual al României nu joacă deloc acest rol. Dimpotrivă, direct sau indirect, alimentează această debandadă, această derută, și această incapacitate a instituțiilor", a declarat Crin Antonescu.

Este o problema serioasa. Convietuim sau ne confruntam. Calea aleasa de Consiliul National Secuiesc, aceasta formatiune incurajata de Traian Basescu pentru a sanctiona UDMR (?!), a ales o cale a confruntarilor cu majoritatea populatiei din Romania, indiferent de etnie. O cale periculoasa in care este negata existenta si functionalitatea statului roman potrivit Constitutiei si legilor in vigoare.

4 comentarii:

Tanar liberal spunea...

Articolul 1 din Constitutie prevede ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil." Basescu uita asta, la fel ca Geoana sau Boc. La fel si ungurii din Romania... Singurul care a avut o reactie promta si clara a fost Crin Antonescu care a spus ca Legea si Constitutia trebuie aplicate si respectate!

Crăciun Florin spunea...

Corect.

Paula spunea...

Pentru a beneficia de voturi de la unguri, Basesci si Geoana sunt in stare sa ii lase pe unguri sa faca ce vor! Doar Crin Antonescu a avut o pozitie ferma!

andutzu spunea...

pozitia lui crin antonescu a fost foarte potrivita, din punctul de vedere al etniei majoritare in aceasta tara. normal ca etnicii maghiari ar putea sa nu fie de acord, dar ei ar trebui sa-si aminteasca faptul ca pnl a fost de-a lungul timpului cel mai corect partener in relatia cu udmr.