vineri, 11 septembrie 2009

PNL ia pozitie.

Crin Antonescu a sustinut o conferinta de presa. A raspuns la intrebari. Ca sustinator al PNL accentuez unele probleme din comunicat. Imi doream si o pozitie mai accentuata in sprijinul magistratilor, dupa sedinta CSM. Dar nu este tarziu.




Poziția Partidului Național Liberal în raport cu asumarea de răspundere anunțată de Guvernul Boc pe pachetele de legi privind educația, salarizarea unică și restructurarea aparatului birocratic. Menținem intenția fermă de a iniția o moțiune de cenzură care să sancționeze atât formal cât și pe conținut acest demers al Guvernului.

Întrebări din partea mass-media:

În fața a ceea ce se întâmplă astăzi în România din punct de vedere social, în fața protestului extins și conjugat al unor sindicate din domenii foarte importante învățământ, sănătate, ordine publică, administrație publică, conjugat cu protestul magistraților, conjugat cu amenințarea unei greve generale pe care ne-o anunță reprezentanții sindicali ai peste 1 milion de salariați din România, cerem, în sfârșit, un act de responsabilitate din partea Guvernului Boc și anume retragerea pachetelor destinate asumării, negocieri reale cu partenerii sociali între Guvern și partenerii sociali, sindicate, asociații profesionale și dezbaterea în Parlament a acestor legi de maximă importanță.

Nu cred că exagerez dacă spun că suntem realmente în pragul haosului și-i fac direct vinovați pe Traian Băsescu, pe Mircea Geoană, pe Emil Boc de această situație. Vinovați prin incompetență, vinovați prin iresponsabilitate, vinovați prin lanțul de minciuni cu destinație exclusiv electorală pe care le spun de aproape 9 luni de zile românilor.

Suntem în fața unei amenințări cât se poate de serioase. O grevă generală și continuarea protestelor în domeniile pe care le-am amintit înseamnă, practic, o paralizie a vieții publice din România, nemaivorbind de faptul că însușii procesul electoral pentru alegerile prezidențiale este primejduit.

Suntem la începutul unui an școlar în care nici demersurile elementare impuse de lege nu au fost făcute de către conducerea Ministerului Educației. Suntem într-o situație în care România nu a mai fost de multă vreme și în fața acestei situații vrem măcar acest gest de minimă responsabilitate și anume retragerea acestor pachete de legi.

Am văzut foarte, foarte de curând apariția jalnică a unui om politic care ar trebui să aibă maximă responsabilitate în statul român pentru că este președintele Senatului și este președintele unuia dintre cele două partide de guvernământ, care a ieșit și ne-a spus cum ar fi fost mai bine, cam cum ar fi vrut, ce s-ar fi întâmplat ș.a.m.d. Un om politic care este la guvernare, care conduce un partid, care deține posturile în jumătate din Guvernul României și nu e capabil să facă atunci când este la putere ceea ce ar fi vrut, ar fi fost mai bine, ar fi fost mai nimerit trebuie să se lase de politică.

Eu cred că dl Mircea Geoană plătește astăzi decontul nu doar pentru minciunile din campania electorală, dar plătește decontul pentru această situație politică în care a făcut un compromis, s-a aliat într-o formulă patronată și dominată de Traian Băsescu și a încercat să se prezinte ca un adevărat opozant în timpul acestor luni. Astăzi se vede foarte clar care este puterea lui Mircea Geoană, care este forța lui Mircea Geoană și care este ipocrizia a nu știu câta oară a lui Mircea Geoană.

Eu cred că de urgență orice guvern sănătos ar trebui să se debaraseze de ministrul Educației, de ministrul Justiției, de ministrul Muncii, de ministrul de Interne. Sunt oameni care nu sunt capabili, în mod evident, și nu au nici cea mai mică preocupare pentru a gestiona decent, acceptabil domeniul pe care îl conduc.

Fac acest apel la Guvernul Emil Boc pentru că altul nu avem în acest moment și sigur că din punct de vedere politic ar putea fi mai profitabil, poate, pentru mine și pentru Partidul Național Liberal ca ei să-și asume răspunderea, ca ei să sfideze în continuare largi categorii ale electoratului român, ca ei să vină în Parlament unde noi să putem purta o dispută politică pe care o evită. Dar din punctul de vedere al efectelor sociale, din punctul de vedere al preocupării minimale pentru buna funcționare a statului de drept și a societății românești cred că este mai bine ca Guvernul Emil Boc să nu întindă coarda, să-și retragă aceste proiecte, să le discute, să le negocieze, cu adevărat, cu partenerii sociali, iar ele să fie discutate în Parlament, în spațiul politic destinat prin Constituția României și prin votul cetățenilor acestei dezbateri și legiferării în general.

Acestea au fost lucrurile pe care doream să le exprim ca poziția mea și a Partidului Național Liberal și aștept de la Guvernul Emil Boc, de la președintele Traian Băsescu și de la Mircea Geoană să facă, în fine, acte responsabile.

Președintelui României îi cer în calitate nu de contracandidat, ci în calitate de cetățean român să lase dansurile cu Bercea Mondialu', să lase campania electorală de doi lei și să-și facă datoria. Este președintele României și un milion jumătate de oameni se pregătesc să iasă în stradă.

Patru mari domenii de activitate într-o societate riscă să fie paralizată. Preşedintele trebuie să fie mediator, preşedintele trebuie să garanteze buna funcţionare a instituţiilor statului. Îl invit să o facă în timpul de lucru şi, eventual, în timpul liber să îşi facă şi campanie electorală. Dacă sunt întrebări, le ascult.

Jurnalist: Ieri s-a respins, în comisie, proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor parlamentarilor. Înţeleg că reprezentantul PNL a lipsit, reprezentaţii PSD şi UDMR au votat împotrivă. Care este poziţia dvs. raportat la acest proiect?

Crin Antonescu: Poziţia noastră a fost exprimată de mai multă vreme şi este una cât se poate de clară. În contextul actual, economic, social, psihologic, nu este nicidecum acceptabil ca parlamentarii să se înscrie într-o categorie de privilegiaţi.

J: Şi atunci o să-l sancţionaţi pe parlamentarul care a votat altfel?

CA: Nu cunosc foarte bine despre acest lucru, dar dacă e nevoie vom face tot ce e necesar ca tot ceea ce spun să nu rămână vorbă goală.

J: Domnule Antonescu, aţi spus la începutul conferinţei că intenţionaţi să înaintaţi depunerea unei moţiuni de cenzură. Aveţi semnăturile UDMR?

C.A:
Avem semnăturile noastre. Sigur că depunerea unei moţiuni de cenzură depinde de semnăturile UDMR. În ce ne priveşte, nu e nici un fel de ezitare, avem toate motivele să o facem şi o vom face. ÎN ce priveşte UDMR, a rămas încă să analizeze în funcţie de modul în care Ministerul Educaţiei în principal abordează amendamentele pe are le-au depus. Nu pot vorbi decât despre decizia noastră politică. Aşteptăm UDMR-ul, e decizia lor.

J: Aţi spus că Guvernul trebuie să se debaraseze de miniştrii precum cei de la Educaţie, Justiţie, Interne, Muncii. Cereţi demisia şi lui Predoiu?

CA: Nu mai e relevant într-un Guvern care funcţionează şi se prezintă cum se prezintă cel al lui Emil Boc să fie daţi doar unii afară. Dar eu cred că acesta e un gest minim pe care un prim-ministru responsabil ar trebui sa o facă. Cred că tot acest guvern ar trebui să plece, nu doar de la Putere, de la Palatul Victoria, ci ar trebui să se ascundă pe unde au mai rămas păduri în România de ruşinea pe care o poartă în faţa tuturor românilor.

J: Privind greva generală de o zi, sindicatele au spus că ar putea boicota şi ziua alegerilor.

CA: Nu e vorba de ziua alegerilor, că dacă se ajunge până acolo, avem de a face cu o situație care excede și cadrul constituțional și funcționarea normală a unui stat. Nu e asta cea mai mare problemă. În mod evident, sindicatele nu au găsit de foarte multă vreme un partener autentic în guvern. Eu nu spun că un guvern trebuie să facă ce cer sau vor sindicatele. Întotdeauna un guvern are logica lui, iar sindicatele au dreptul să-și apare interesele și logica lor. Dar nu a existat în toată această perioadă o comunicare autentică între guvern și diversele sindicate. Ce mai grav lucru, mai ales într-o societate în criză economică, este că acest dialog minimal s-a blocat. Nu o spun eu, o spun sindicatele. În legătură cu profesorii, până la alegerile prezidențiale, avem probleme în legătură cu deschiderea anului școlar. Consider poziția sindicatele una corectă. Din păcate, am ajuns aici. Cererea lor, ca nici un politician să nu fie prezent la festivitățile de deschidere a anului școlar, mi se pare una normală. Le-am cerut tuturor parlamentarilor noștri să ia act de această solicitare, să-i înțeleagă resorturile, chiar dacă sunt oameni printre parlamentarii noștri, și probabil și printre ai lor, care au făcut lucruri bune pentru școlile din colegiile lor electorale, pentru școală în general. Tocmai de aceea le-am cerut tuturor colegilor mei să înțeleagă și ei.

Niciun comentariu: