miercuri, 16 septembrie 2009

Sa fim alaturi de magistrati !

Incerc sa continui in demersul inceput de mai mult timp de sustinere a magistratilor din Romania. Am preluat de pe blogul jud. Cristi Danilet mesajul de mai jos pentru a fi vazut si de voi, cei care ajungeti pe aici.

Mai am cate ceva de spus in favoarea magistratilor si a efortului lor de a realiza independenta Justitiei insa o voi face mai tarziu.



Petitie solidaritate puteri

Categorisit la independenta justitiei — Cristi @ 2:00 PM

Judecatorii invita puterea legiutoare, prin fiecare senator si deputat in parte, sa promoveze revendicarile legitime ale puterii judecatoresti, exprimate prin hotararile adunarilor generale ale judecatorilor din instantele judecatoresti, in scopul consolidarii statului de drept si a cresterii capacitatii sistemului judiciar de a-si realiza menirea constitutionala de aparare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani.

Va rog sa dati mai departe acest mesaj si cereti colegilor in numele solidaritatii sa se alature prin accesarea petitiei la PETITIEONLINE si semnarea ei. Promovati Petitia pe forumuri, bloguri sau site-uri.

Pun mai jos petitia in cauza, cu care sunt de acord.


"Solicităm Parlamentului României, precum şi fiecărui parlamentar în parte, ca reprezentanţi ai organului reprezentativ suprem al poporului român şi al unicii autorităţi legiuitoare a ţării, să se alăture prin măsuri concrete acţiunii puterii judecătoreşti de promovare a independenţei justiţiei, apărând astfel statul de drept şi democraţia constituţională fundamentată pe supremaţia Constituţiei, echilibrul, separaţia şi colaborarea puterilor in stat.

Invităm puterea legiutoare, prin fiecare senator şi deputat în parte, să promoveze următoarele revendicări legitime ale puterii judecătoreşti, exprimate prin hotărârile adunarilor generale ale judecatorilor din instanţele judecătoreşti, în scopul consolidării statului de drept şi a creşterii capacităţii sistemului judiciar de a-şi realiza menirea constituţională de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

1. Recunoaşterea justiţiei drept domeniu strategic de interes naţional şi elaborarea până la sfârşitul anului a unei strategii de consolidare a sistemului judiciar precum şi încheierea unui Pact asupra justiţiei de către puterea executivă, legislativă şi judecătorească, care să garanteze respectarea recomandărilor Comitetului Miniştrilor cu privire la independenţa puterii judecătoreşti.

2. Trecerea atribuţiilor Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti referitoare la gestionarea bugetului curţilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate şi al judecătoriilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

3. Stabilirea pentru bugetul justiţiei, respectiv al curţilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate şi al judecătoriilor, al ICCJ şi al Ministerului Public, cumulate, a unui prag de cel puţin de 1% din Produsul Intern Brut.

4. Trecerea imediată a taxelor de timbru şi a timbrului judiciar de la bugetele locale si Ministerul Justiţiei la bugetele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al instanţelor judecătoreşti, având ca destinaţie expresă finanţarea funcţionarii acestora, precum şi a sumelor încasate la bugetul de stat cu titlu de impozit pentru toate activităţile în legătura cu sistemul judiciar, a amenzilor si cheltuielilor judiciare prin modificarea prevederilor din Legea nr.76/2009.

5. Salarizarea tuturor judecătorilor, indiferent de gradul instanţei, la nivelul celorlalte două puteri în stat.

6. Eliminarea obligaţiei de participare a judecătorilor la activităţile nejurisdicţionale, inclusiv cea legată de scrutinul electoral, începând cu alegerile prezidenţiale din noiembrie 2009".

Niciun comentariu: