Pe blogul lui Crin am gasit pozitia lui fata de problemele Justitiei. De acord cu el insa eu sper ca liberalii sa isi exprime pozitia de sprijin pentru Justitie permanent. Au acum ocazia ca prin intermediul media, prin comunicatele de presa ale PNL, prin actiuni sociale si parlamentare sa isi exprime sprijinul pentru Justitie. In acest sens am si postat pe blogul lui Crin aceasta dorinta. Nu stiu daca va fi acceptata postarea mea. Eu o voi pune si aici sa nu o uit.
"Asta asteptam de la tine, cel pe care il dorim in fruntea statului. Trebuie sa aperi Justitia. Pe fondul problemei nu doar sub forma remuneratiei magistratilor. Si ai mare dreptate: Justitia nu a fost o putere distincta, niciodata. O vina au si liberalii care, imediat din 2005, ar fi trebuit sa o sprijine sa devina o putere prin scoaterea ei de sub influenta politicului, in speta a Ministerului Justitiei.
Ma bucura faptul ca o sustii. Ar fi mai mare bucuria daca sustinerea ta ar fi comunicata cu fiecare iesire pubica si nu doar de tine, ci de toti liderii PNL".
Puterile in stat nu se negociaza
Observ cu ingrijorare ca protestul judecatorilor legat de legea salarizarii unice este tratat cu o superficialitate severa. De ani de zile auzim tot felul de chibiti, politicieni sau nu, care vorbesc despre nevoia de independenta a Justitiei. Ne place sau nu, ea tine si de bani. Asta nu inseamna ca judecatorii nu gresesc in multe procese. CEDO si presa ne-au demonstrat-o din plin.
Aici insa, vorbim despre un principiu la care v-as ruga sa fiti atenti si cumpatati. Cam cat de independenta este Justitia independenta din Romania cand ajunge sa stea la mana Puterii executive? Cand se depaseste linia intre independenta si „banu curge, voi inchideti ochii"? Traian Basescu spunea despre Justitia din Romania ca este pe atat de independenta pe cat vrea. Poate ca vrea mai mult decat sunt unii dispusi sa ii ofere.
Probabil voi fi infierat de cei care considera ca „toti judecatori sunt corupti", „coruptii sunt liberi pentru ca nu avem condamnari", „noi ii arestam dar judecatorii sunt rai si le dau drumul". Acestora le spun ca aici discutam despre institutii si sistem, nu despre indivizi. Justitia are nevoie de independenta, pentru a putea functiona. Cinci ani de zile, am vazut cum influenta pesedistilor a fost inlocuita cu influenta lui Basescu. Nici vorba de independenta. Daca nu luam mana de pe justitie si daca nu o ajutam sa devina o autentica putere in stat (apropo, n-a fost niciodata o putere distincta!), nu avem sansa de a avea dreptate in Romania.
2 comentarii:
Ah, au atat de putin de facut. Sa se tina departe de scandalurile astea mizerabile dintre pesedisti si pedelisti, si sa sustina in fiecare discurs valorile democratiei. Lumea ii va percepe ca mai... curatei, mai finuti, mai distinsi, mai onesti. Mai civilizati! Mai ALTFEL! Nu stiu daca vor castiga, desi sanse sunt, insa daca isi vor expune parerea ferm si cinstit tot e un castig pe termen lung. Sa de Dumnezeu sa reziste printre fiarele astea...
Sunt de acord cu tine. Poate si noi ar trebui sa preluam de la toate blogurile liberale mesajele, chiar si doar nick-urile facand astfel multiplicarea catre cititorii nostri. Multi dintre cei care ajung la noi nu au timp sa ajunga pe toate blogurile.
Citesc la Vosganian niste lucruri interesante. Puse in balanta cu cele citite pe niste bloguri portocalii ajung la concluzia ca si aceia au cam aceleasi idei insa, aici este aici, Pogea si restul de la guvernare nu le aplica. Daca insa cele spuse de Vosganian sunt legate de guvernarea liberala a lui Tariceanu se poate vedea ca liberalii au aplicat, pe timpul guvernarii, principiile respective. Asta trebuie sa faca liderii liberalilor. Sa evidentieze faptul ca ceea ce isi doresc oamenii au aplicat liberalii pana in 2008. Si, normal, cum spui tu, sa nu participe la circul PSD&PD-L.
Trimiteți un comentariu