Este în „Adevărul” (aici). Sondorii, ca specialiști, analizează profesional. Eu, ca cititor al informației, am concluzia mea. Asta a fost situația până la 7 mai.
Este evident că sunt și alte sondaje. Probabil că fiecare dintre ele are o anumită situație funcție de cum au construit sondajul, funcție de ce au urmărit să prezinte sau să inducă cititorilor.
Eu văd că PNL a scăzut câteva procente de când a plecat din USL și de la guvernare. În ianuarie PNL avea 20,1 % iar în martie a scăzut dramatic cu 2,5%. Din martie până în mai a mai scăzut cu 0,7%.
PSD, autorul de fapt al destrămării USL, prin folosirea minciunii, a abuzurilor împotriva liberalilor din structurile locale și a acțiunilor de mituire guvernamentală a crescut cu 3,6% din ianuarie 2014 până în 7 mai. Sondorii spun că ce „a plecat” de la PNL s-a dus la PSD. Poate fi și așa. De pe Lună, această imagine poate fi interpretată și așa.
Mai vedem că PDL a scăzut, vertiginos, de la 17,5% la 11,3% tot din ianuarie până în mai. Este perioada în care PMP s-a constituit legal iar liderii locali ai PDL au trecut cu câțel și purcel la PMP. Confirmarea este dată de creșterea de la 4,1% a PMP la 10,2%. Și aici trebuie să vedem „cu reținere”. Pentru că nu doar PDL a scăzut în această perioadă ci și PNȚCD însă aici avem și o observație. FC crește și el, de la 3,9% la 5,1%. Având în vedere faptul că PNȚ și FC sunt într-un fel de concubinaj sub patronajul IRL, nu este exclus ca PNȚCD să fi pierdut în favoarea FC. M.R. Ungureanu o fi câștigat în fața lui A. Pavelescu însă este evident că FC mai ia de undeva, nu este exclus să ia de la unii din PNL tocmai plecați sau dați afară din partid - Tăriceanu, Stroe etc.
Marele donator al voturilor pentru PSD este totuși PPDD. Prea puțin PNL.
După data de 7 mai au avut loc unele acțiuni care s-au copt între timp. PNL a obținut la BEJ și BEC obligarea PSD de a nu mai folosi în campanie sigla „USL”.
Înlăturarea afișajelor mincinoase ale PSD și continuarea campaniei „la firul ierbii” a PNL poate duce la o scădere a procentajului PSD de 40,7% la care a ajuns acum. Urmează depunerea la Parlament a moțiunii de cenzură a PNL la care s-au alăturat parlamentari ai PDL și chiar ai PMP. Discutarea moțiunii de cenzură nu se va face doar în Parlament. Problemele din moțiunea de cenzură vor fi duse în fața populației, vor fi dezbătute în presă, vor fi discutate de către candidații la europarlamentare dar și de candidații la alegerile parțiale astfel că oamenii vor afla de la persoane mai bine informate că PSD minte cu nerușinare. Între angajamentele asumate alături de PNL în 2012 și realitatea de azi este o diferență mare, diferență care crește pe măsură ce PSD conduce singur și discreționar executivul. Rezultatele „pozitive” comunicate de INS în aceste zile, creșterea producției industriale în primul trimestru, reducerea deficitului comercial etc. nu sunt ca urmare a activității Guvernului Ponta III ci a activității Guvernului Ponta I, imediat după moțiunea de cenzură care a dat jos guvernul ticălos al PDL. Consecințele guvernării proaste a PSD din zilele din urmă se vor vedea peste cel puțin o jumătate de an, când „roadele” ticăloșiei PSD și a lăcomiei baronilor locali ai PSD se vor fi copt și vor veni lacome la buzunarul votanților.
Sondajul ne spune situația de până la 7 mai. Noi trebuie să facem în așa fel încât lumea să afle despre ticăloșia guvernării PSD în vorbe pe înțelesul tuturor. Continuând campania la firul ierbii, sunt suficiente șanse pentru ca PNL să recupereze serios intențiile de vot pozitive la alegerile din 25 mai, atât la europarlamentare cât și la parțiale.
Nu pot încheia fără a atrage atenția asupra situației intențiilor de vot pentru PNL tocmai de la luna martie 2013 ! Pe atunci, PNL avea 22,7%. Funcționa, din plin, Guvernul USL II condus de Victor Ponta. PNL a început să scadă în timp ce PSD împreună cu UNPR și PC au început să crească. Dacă ne amintim bine momentele de atunci, cei din PC au început să se simtă „nemulțumiți” de alianța cu PNL și s-au dat de partea PSD. Au urmat acțiunile ticăloase ale PSD în Parlament cu Roșia Montană, cu „grațierea” preferențială ... cu mai multe ticăloșii. PSD crește și în aceste condiții iar PNL scade. Martie 2013 - 22,7, aprilie 2013 - 21,3, mai 2013 - 20,2, iulie 2013 - 19,3, septembrie 2013 - 20,6, noiembrie 2013-ianuarie 2014 - 20,1 după care iar o scădere.
Până în ianuarie 2014 și PSD a fost într-o ușoară scădere. A ajuns la 37,1 ca mai apoi să urce.
Cei care au mai multe date, cei de la partid, au probabil și explicațiile necesare pentru a ști de ce se produc astfel de variații și, sper, au luat măsurile necesare pentru creșterea partidului în imagine.
Practic, PNL trebuie să îi caute și să îi readucă alături de el pe cei care au format acel 22,7% din martie 2013. Cel puțin pe aceia dacă nu și pe alții mai ales că în această campanie se vor spune multe lucruri neplăcute despre PSD. Din nefericire și adevăruri care ne vor afecta în viitor dacă nu suntem fermi în a opri PSD de a pune mâna pe toată puterea din stat.
2 comentarii:
Tot felul de Danci ... N-am inteles nimic din ultimle doua imagini care au fix acelasi titlu.
Nu cred deloc in sondajele astea. Ma indoiesc sincer ca vor fi 30 % la vot. Eu am mai spus, daca vor veni 25 % va fi mare minune. Bine, noi in continuare nu stim ce inseamna 25 % caci doar n-o sa credem gogorita aia cu 18 milioane cu drept de vot. Si sunt absolut sigur (nu ca votez eu cu el) dar Mircea Diaconu cred ca va lua cel putin 3%.
Adrian,
Nu este problema credinței în sondaje. Este de folosire a unei informații. Nici eu nu sunt foarte convins că va ieși lumea la vot deși sper să iasă.
Nu mă interesează MD. Poate să ajungă europarlamentar. Poate nu. Îmi este indiferent.
Trimiteți un comentariu