miercuri, 1 octombrie 2014

Analiza Mediafax cu privire la evoluția pe facebook a candidaților.

Îmi plac analizele Mediafax (aici).

Chiar dacă segmentul populației care apare în analiză este relativ mic, are semnificația lui.

Iohannis crește, Ponta scade, Udrea este și ea în creștere, Macovei așișderea etc.

Ultimul grafic al analizei ne arată de unde a început adunarea datelor, acum 5 săptămâni.

Ponta a început de la 470.832 și a ajuns la 524.349. A crescut cu 53.517 fani !

Iohannis a început de la 94.695 și a ajuns la 199.187. A crescut cu 104.492 fani !

Udrea a început de la 194.529 și a ajuns la 213.012. A crescut cu 18.483 fani !

Macovei a început de la 40.539 și a ajuns la 60.359. A crescut cu 19.820 fani !

Nu îl iau în calcul pe Tăriceanu. Acesta are o creștere în 5 săptămâni de aproape 700 fani. Nici pe Vadim nu îl iau în calcul.

Privind mesajele, un aspect este destul de important. Asumarea lor prin share de către fani.

Macovei are un procent de 12,7%, Iohannis are un procent de 6,1%, Udrea un procent de 2,2% iar Ponta un procent de 2,4%.

Las la o parte gargara cu pioneze a jurnaliștilor cu privire la candidați. Facebbok, la fel ca alte rețele de socializare, are avantajul de a evidenția (în urma analizelor) poziționarea părții foarte active a populației față de candidați. Nu vreau să neglijez pe cei care nu acționează pe facebook. Sunt și ei mulți. Prin unele sondaje ale sociologilor (cele care au suportat o mai redusă contrafacere !), vedem o creștere a lui Iohannis, Udrea, Macovei și o scădere a lui Ponta. Pentru că analiza Mediafax se referă strict la evoluția paginilor candidaților, se cuvine a considera că paginile susținătorilor candidaților au un plus pentru aceștia, mărind numărul de fani.

Mediafax ne pune la dispoziție și o analiză a conținutului mesajelor.

Victor Ponta iese în evidență cu atacurile la adresa principalilor contracandidați. Nu este singurul. Îi are alături pe Vadim și Tăriceanu. Aleasă asociere.

Recomand analiza. Fiecare poate trage concluziile care îi convin. Mie îmi convine să văd că este o creștere „explozivă” a candidatului Klaus Iohannis. Îmi convine că se confirmă căderea lui Ponta. Trendul lui Ponta, până acum, este de creștere nesustenabilă. Faptul că se adaugă, săptămânal, noi fani ai candidaților, fără să scadă numărul la vreunul dintre ei, arată că oamenii sunt interesați de aceste alegeri. Alte cifre, foarte interesante, sunt cele care arată numărul de like-uri pe postare ale fanilor !

Iohannis - creștere de 76% !;

Ponta - „creștere” de minus 26% !;

Udrea - „creștere” de minus 47% !;

Macovei - „creștere” de minus 11% !

Uite așa, cu niște cifre, se poate face o interpretare mai bună cu privire la „starea” candidaților. Mult mai bună decât gargara cu pioneze a jurnaliștilor.

Apropo ! Udrea crește, încet spre de loc, chiar dacă Băsescu îi face o campanie furibundă. Mâna lui Băsescu pe capul lui Udrea nu va aduce voturi. Am văzut și „bucuria” unora în urma acțiunilor Justiției. Visează ei că Udrea va rămâne singură în competiție, că Ponta este agățat de DNA, că Iohannis va fi declarat incompatibil, că Tăriceanu este și el un candidat la DNA etc. Să nu uite băsescienii și udriștii că s-a activat dosarul cu „Gala Bute” ! Iar Udrea este și ea pe acolo.

Niciun comentariu: