vineri, 10 octombrie 2014

Scandalul Lukoil și o anume realitate.

Lukoil este o companie rusească. Mulți tratează cu superficialitate această realitate. Lukoil nu este doar o companie care produce și vinde pe teritoriul României, este și un ambasador al Rusiei și politicilor sale. Mulți uită această realitate.

Lukoil este una dintre firmele care suportă sancțiunile UE aplicate Rusiei. Pentru că în Rusia, Lukoil susține guvernul Putin în toate acțiunile acestuia de redesenare a frontierelor europene potrivit intereselor conducerii de la Moscova. Ca atare, Lukoil în statele UE a devenit o entitate sancționată și vulnerabilă. Nu mai are acces la finanțare, a devenit vulnerabil pentru că suferă sub aspectul vânzărilor (refuzul unor consumatori de a mai cumpăra produse „rusești”), suferă la capitolul imagine publică pentru că este asociat cu regimul imperialist expansionist a lui Putin.

Lukoil este pe minus în România pentru că își îndeplinește „sarcinile” politice trasate la Moscova. La fel ca în toate celelalte state europene care au firme rusești în domeniile importante, strategice din punct de vedere economic, și la noi se observă comportamentul diferit al firmelor rusești după cum ne poziționăm față de acțiunile Rusiei.

Se uită, de unii, ce au făcut rușii care au pus mâna (prin privatizare, normal !) pe părți ale industriei siderurgice. Au preluat fabricile, le-au dezmembrat, le-au închis pentru că „nu mai aveau piață”. Din punct de vedere strategic, al capacității României de a-și susține eforturile de apărare, am scăzut. Am pierdut oportunități. În primul rând lucrative. Și pierdem în continuare pentru că avem la conducere politicieni de slabă calitate care nu au capacitatea de a gândi la România ca la o țară ci o văd doar ca pe o „vacă de muls”.

Să vedem măcar acum care sunt celelalte riscuri ce se pot materializa având agenți economici cu capital rusesc dar și cu capital al „prietenilor” politici ai Rusiei. Mai ales în domeniile strategice ale economiei, cele care susțin de fapt politica de apărare nu doar prin taxele și impozitele pe care le plătesc la stat ci și prin producția bunurilor și serviciilor necesare apărării naționale.

Consider o mare vulnerabilitate producția de aluminiu. Este în mâna rușilor. Domeniul energiei este infestat cu „Gazprom”, în diferite combinații, fie că este OMV-Petrom, fie că sunt alte companii de prin Serbia, Ungaria sau Bulgaria etc. Gazprom în Moldova nu a fost de acord, se opune ferm - este acționarul majoritar al societății moldovene competente - să se importe gaze din România ! Ca să dau un exemplu.

Cei de la Lukoil au comis niște măgării. Procurorii îi anchetează. Băsescu le-a atras atenția că de nu vor să respecte legile din România, să plece. Stupid, prostește, Victor Ponta îl atacă pe Băsescu.

Chiar dacă pot considera că Băsescu s-a comportat cam aiurea, intervenția lui Ponta este idioată de-a binelea. În cazul Lukoil nu mai este vorba despre „locurile de muncă” și de grija lui ca prim-ministru să le protejeze. În cazul Lukoil este vorba și despre sabotarea politicii statului român de respectare a deciziilor comunității europene de sancționare a Rusiei pentru agresiunea armată asupra Ucrainei. Ponta este nu doar superficial, ci antinațional. El nu observă că în timp ce Gazprom reduce, constant cantitatea de gaze livrate României încălcând contractul comercial valabil încheiat, Lukoil amenință cu închiderea unităților sale de producție în România dacă procurorii îi mai cercetează (acesta este un motiv excelent pentru a se încadra în jocul Moscovei de slăbire a capacităților economice ale României !) ?! Ponta nu observă ? Nici măcar „marii politicieni” ai PSD ?

Ponta trebuia să aibă o poziție asemănătoare cu a lui Băsescu. Lukoil România este societate comercială cu identitate juridică română, este „cetățean” al României și are obligația constituțională de a apăra statul român în fața pericolului unei agresiuni externe. Din moment ce Lukoil România sabotează statul român prin comportamentul său, atunci statul, prin guvernul său, trebuie să reacționeze. Este o problemă nu doar de identitate națională, este o problemă de supraviețuire națională.

Nu mă interesează știrile celelalte. Pentru asta avem sistemul Justiției. Să își facă treaba. Pentru asta sunt plătiți procurorii și judecătorii, celelalte forțe de ordine publică. Scandalul Lukoil aduce în prim plan riscuri la securitatea națională ce nu pot fi expediate, din interes politic, în derizoriu. Așa cum procedează Ponta și PSD-ul. Atât mai lipsește să o văd pe Gabriela Vrânceanu Firea Pandele venind în fața presei și explicând cum stă treaba cu Lukoil și interesele de apărare și securitate ale României.

Niciun comentariu: