sâmbătă, 4 octombrie 2014

O campanie cu speranțe dar și cu probleme.

Oficial, pe 3 octombrie a început campania pentru prezidențiale. Oficial. Neoficial ea continuă. Toți prezidențiabilii și-au promovat ideile, dorințele, strategiile pentru a lămuri poporul să îi voteze.

Tot oficial, PSD continuă cu mârlăniile de orice natură. După legea traseismului politic, doar o suspendare a sancțiunilor legale pentru cei care aleși pe baza unui program politic ajung să se alăture altui partid - primul beneficiar a fost, de departe, PSD dar și anexele (UNPR, PC) -, a urmat rectificarea bugetară care a luat de la investiții și din alte părți și a dat la administrația locală - lui Liviu Dragnea -, banii pentru „onorarea” angajamentelor PSD pentru migrația aleșilor neamului și coruperea alegătorilor, iar acum au umblat iar la lege și au încălcat-o iar. Au modificat buletinele de vot în așa fel încât să inducă în eroare pe alegător, alegătorul care nu prea știe ce este cu el și nu vede bine. Este o exploatare ordinară a comportamentului omului care privește o imagine. Prima imagine pentru alegător va fi un Victor Ponta în „luptă” cu Elena Udrea, pupila lui Băsescu. Așa, PSD speră să obțină un număr de voturi în plus față de ce poate aduna el în mod normal.

Ponta nu are un program de președinte. Nu are pentru că nici nu va fi un Președinte al României. Va fi, cel mult, de va câștiga alegerile, un maimuțoi ajuns la Cotroceni. Pentru că mandatul este suficient de scurt pentru a nu putea crește (politic), va face jocurile baronilor PSD, gen Mazăre, Oprișan, Duicu etc.

ACL merge pas cu pas. Klaus Iohannis recuperează prin prezența permanentă în fața alegătorilor. Prin discursul axat pe aceleași teme. Azi este la Craiova. O imagine pe fb arată lumea adunată, în așteptare.

Diferitele sondaje promovate pe internet îi dau lui Iohannis un mic avantaj față de Ponta. Nu au o relevanță prea mare, pentru că lumea care folosește internetul și este interesată de politică este puțină. Undeva între 15-20% din utilizatorii de internet. De aceea este mai bine ca Iohannis să pună accent pe legătura directă cu alegătorii, să ajungă în toate localitățile semnificative din România, în toate centrele comunităților române. Efortul este mare însă avantajele sunt pe măsura efortului.

Pesediștii sunt încrezători că vor câștiga. O formulare a unui pion important în măsluirea adevărului politic, consilier al lui Victor Ponta, are totuși o preocupare. Vrea întâi să vadă că sunt băgate „voturi în urne”. De aici se poate merge mai departe. Vrea participare la vot astfel încât să câștige Victor Ponta ? Vrea să fie voturi suficiente pentru a putea fi introduse printre ale altele (absenți, morți, alienați etc.) ? Vrea să le numere ca Stalin ? Multe întrebări se nasc și pentru că este vorba despre PSD numai la ceva legal și normal nu te poți gândi. La câte suspendări ale legii au apelat, legal, cei din guvernarea Ponta, o măsluire a actualelor alegeri nu ar fi de mirare.

Inedit, această campanie este acompaniată de o altă campanie. O campanie a Ministerului Public împotriva unor foști miniștri dar și a ajutoarelor lor pe diferite dosare de corupție. Se depun plângeri penale pe bandă rulantă. Știri de presă despre dosare în lucru la structurile Ministerului Public inundă spațiul media. Analiștii au ocazia să fabuleze liberi de orice constrângere. Totul este posibil, până la proba contrară. Iar cum proba contrară poate veni abia după un secol, în unele cazuri, libertatea de fabula este deplină. Oamenii care nu înțeleg prea multe pentru că nu și-au chinuit mințile cu astfel de fantezii având alte lucruri mai bune de făcut sunt contrariați. Degeaba le explici, cu binișorul, suspiciunea că nu vrei să le spui adevărul va persista.

Mergem înainte. Klaus Iohannis a pornit bine. Dacă se va menține pe aceeași linie întreaga campanie, va câștiga. Faptul că nu atacă contracandidații, faptul că nu răspunde la atacuri, îi va aduce bile albe (voturi) în plus. Oamenii vor aprecia omul echilibrat, omul care știe să vorbească simplu, pe înțelesul tuturor, omul ale cărui fapte pot fi măsurate, sunt palpabile, sunt știute. Între promisiunile lui Ponta sau ale celorlați că „vor face” și angajamentul lui Iohannis că va face și la nivelul țării ce a făcut deja la Sibiu, oamenii vor alege pe cel care a făcut pentru că este capabil să facă.

Încă nu sunt lămurit ce voi face în această campanie. Voi promova materialele ACL. Voi promova pe Klaus Iohannis. Dar cum ? Doar prin preluarea materialelor publicate deja ? Nu este stilul meu.

Normal că îl voi urmări pe Ponta dar și pe slugoii lui. Mai ales pe acești nemernici.

Despre Tăriceanu, Udrea, Meleșcanu, Macovei etc. voi face vorbire însă mult mai puțin decât despre Ponta. Ar fi un consum inutil de timp. Adevărații competitori sunt Klaus Iohannis și Victor Ponta. Ei reprezintă cele două curente politice antagonice din zilele noastre. Băsescu și ai lui se duc la groapa de gunoi a istoriei. Nu trebuie evitați, trebuie cunoscuți și călcați în picioare. Ca scârnele. La fel ca o parte nedemnă a celor din PSD. Nu toți cei din PSD, să fie clar. Pentru că în PSD sunt și oameni de bună factură, la fel ca în toate formațiunile politice.

Niciun comentariu: