luni, 21 august 2017

Al doilea caz pe Marea Neagră. Se confirmă noua rută de migrație Turcia-Bulgaria-România

Ieri, 20 aug 2017, Poliția de Frontieră - Garda de Coastă -, a mai reținut un grup de imigranți aduși din Turcia cu o navă care avea abordat pavilionul românesc dar fără inscripții de identificare. Informația dată de Poliția de Frontieră Română este săracă în alte amănunte cercetările fiind în curs de derulare. Se pare că este vorba despre 54 de persoane.

Este a doua navă care vine dinspre Turcia spre țărmul românesc în decurs de câteva zile. Este evident faptul că blocarea rutei către Ungaria de către statele din Balcani a dus la ruta alternativă. Prin România, singura țară care nu are gard de sârmă la frontiera cu Ungaria - Ungaria este pregătită să îl instaleze dacă situația o impune. Se pare că vom avea gard cu Ungaria la frontieră.

Pe 19 aug 2017, în sectorul de frontieră pe uscat cu Bulgaria, la Negru Vodă, au fost reținuți 25 de imigranți sirieni călăuziți de 3 bulgari. Imigranții sirieni au fost înapoiați Bulgariei (potrivit Tratatului și Acordului de readmisie), cei trei bulgari au dosar penal pentru infracțiunea de trafic de persoane iar cele 3 mașini folosite de bulgari pentru transportul imigranților au fost confiscate.

Și nu este primul eveniment la frontiera de uscat cu Bulgaria.

19 aug 2017, Nădlac, Arad, frontiera cu Ungaria. Au fost reținuți 15 cetățeni din Irak și Afganistan, solicitanți de azil în România, în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat în Ungaria. Șoferii de taxi români, din Arad, care le-au asigurat transportul, au fost la rândul lor reținuți. Solicitanții de azil în România - 3 bărbați, 3 femei și 9 minori -, s-a ales cu dosar penal pentru tentativă la trecerea frontierei de stat.

Unele informații (nu foarte vechi) arată că poliția de frontieră ungară a comunicat că s-au înmulțit reținerile pe teritoriul lor a imigranților dinspre România (au fost înapoiați României, potrivit Acordului de readmisie).

Tot la Nădlac, dar pe 20 aug 2017, o altă reținere a unui grup de 24 de imigranți sirieni și irakieni - 8 bărbați, 3 femei și 13 minori -, aproape toți solicitanți de azil în România călăuziți de un român (din jud. Sălaj), cu o auto-utilitară. Imigranții doreau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge în Spațiul Schengen, prin Ungaria.

Dosare penale pentru tentativă la trecerea frontierei de stat iar românul dosar penal pentru trafic de persoane.

Să „nu ne mai ascundem după deget”. România a devenit parte activă a „traseului de migrație” către centrul Europei. Frontierele Uniunii Europene în România au devenit foarte active ! Pentru că la aceste evenimente se cuvine a adăuga foarte activa frontieră cu Serbia unde aproape zilnic sunt reținuți imigranții care au fost opriți în această țară de blocarea frontierei sârbo-ungare !



Situația nu este de loc plăcută. Pe de o parte, soluționarea potrivit tratelor (cu denumire generică a tuturor documentelor cu caracter internațional semnate de România și statele cu care este în contact direct ca urmare a acestor evenimente) a problemei imigranților duce la fricțiuni diplomatice între state. La stricarea unor relații, de orice natură. Pe de altă parte, costurile pentru România devin din ce în ce mai mari, atât pentru funcționarea Poliției de Frontieră Române cât și pentru funcționarea Poliției Române și a Autorității pentru străini - care îi preia pe imigranți, îi găzduiește, le asigură un minim de finanțare etc. și desfășoară procedurile pentru acordarea statutului de refugiat sau nu. Sunt costuri care nu au fost cuprinse în bugetele acestor instituții. Ce este și mai grav, din informațiile pe care le am, obiceiul de a nu asigura mentenanța mijloacelor din dotarea Poliției de Frontieră și a Poliției, a Jandarmeriei continuă. La un moment dat, mașinile și autospecialele de supraveghere a frontierei se vor opri și vor fi ridicate pe chituci pentru că nu va mai fi carburantul necesar pentru funcționarea lor, pentru că nu vor mai fi bani pentru repararea lor, pentru că nu vor mai fi bani pentru înlocuirea cauciucurilor etc. Cât privește navele și aeronavele care participă la supravegherea frontierei și asigură intervenția pentru reținerea imigranților și a  infractorilor de frontieră, acestea vor reveni la procedură staționării la dană. Unde le va crește „barba” de alge așa cum era pe timpul comunismului.

Aceste lucruri trebuiesc spuse. Măcar de cei care cunosc situația și nu sunt obligați de prevederile legale să se abțină când este vorba despre disfuncțiile din sistemul de apărare și securitate al frontierelor. Cu vorbele frumoase pronunțate de guvernanți și politicienii de la putere nu se face mare brânză.

Imagini și informații de la Poliția de Frontieră (aici).

Niciun comentariu: