Pe pagina de Facebook a PNL și pe contul lui Cătălin Predoiu a fost pusă o postare a acestuia. Subscriu. Are multă logică și arată cauza acestei campanii dar și condițiile care o favorizează (este adevărat, sunt pomenite la general, dar cine vrea poate înțelege corect fenomenul). Preiau postarea lui Predoiu.
„Strategia lui Dragnea este simplă: pe de o parte dezorganizează statul, pe de alta încearcă să acapareze economia națională prin așa-zisul fond suveran de investiții.
Când pui pe butuci sistemele esențiale ale statului, justiția, poliția, armata, economia, echilibrul bugetar, atentezi la însăși ființa statului.
Când ameninți statul și spui că ești ”pregătit de război” în toamnă, înseamnă că gândești ca un gangster de tip Sud-America anilor 1990, care se războiește cu statul și cu toată lumea, pentru interesele lui și ale organizației sale. Cum adică război?! Cine se crede acest L. Dragnea de își permite să promită război?! Ce fel de război?! Ce fel de limbaj, dacă nu unul mafiot, este acesta?! Cine în România și-a mai permis până acum să amenințe societatea românească cu un război intern? Cine e în spatele acestui om care își permite să amenințe societatea românească cu tulburări instituționale, dacă nu i se face pe plac, adică să i se inchidă dosarele și să fie lăsat să-și facă fondul de investiții cu averea statului, pe care s-o transfere, cui?!
E un moment foarte dificil. Interviul de aseară acordat de L. Dragnea marchează evoluția mentalității sale politice și poate că și a jocurilor de putere din România într-o faza de tipul Sud-America anilor ’90. E tot ce poate fi mai grav, de aici la violența socială de stradă din anii 1990-1991 și 1999, nu mai e decât un singur pas.
Sigur că este revoltator ce se întâmplă cu pensiile speciale, inclusiv ale parlamentarilor, care ar trebui eliminate cel puțin un număr de ani, până ne revenim și ne dezvoltăm cu adevărat economic, dar eu cred că adevaratele teme, majore, sunt acum dezorganizarea zonei de forță a statului prin pensionările în masă (val iscat de politica și anunțurile Olguței Vasilescu) și acapararea economiei prin fondul suveran preconizat de Dragnea. Și toate acestea se petrec în contextul în care în jurul nostru au loc evoluții geopolitice și militare îngrijoratoare. Cred că forțe interne mafiote în colaborare cu forțe externe ostile încearcă împingerea României pe un curs extrem de periculos, care pune sub semnul întrebării viața noastră socială și ordinea politică și de drept așa cum am cunoscut-o în ultimii 20 de ani.
Cu certitudine nu s-a profitat economic de apartenența la UE, din cauza incompetenței și corupției, dar cel puțin am avut o democrație veritabilă, în linie cu Spațiul de Libertate și Justiție al Uniunii Europene. În acest moment, până și acest progres este in pericol.”
La RFI, fostul consilier prezidențial Iulian Fota subliniază și el un pericol:
Cadre militare de la vârful SRI, MAI și MApN, printre care şeful Forţelor Terestre, și-au cerut trecerea în rezervă. Impactul acestor pensionări este unul important, declară Iulian Fota. Pentru șeful Colegiului Național de Informații, mesajul militarilor care se grăbesc să se pensioneze este unul singur: “preferă pensia în locul salariului. Oamenii își fac socotelile, viața e grea, imensa majoritate a militarilor sunt oameni de condiție modestă și își dau seama că e mai bună soluția asta. Pensiile, care vor fi calculate în alt fel, e clar că vor fi mai mici”.
Impactul este mare, atât cantitativ – prin numărul celor care pleacă - cât și calitativ,crede Iulian Fota. “Cei care pleacă sunt oameni cu experiență, care se apropiau de împlinirea profesională. Promovarea pe aceste posturi a unor oameni mai tineri ar putea fi o primă soluție, de avarie”, crede fostul consilier prezidențial. “Dar nu e deloc simplu”, adaugă el imediat.
„Forța sistemului de securitate a fost întotdeauna în oameni. Se vor găsi niște soluții pe termen scurt, anticipează Fota. În timp situația se va remedia. Până atunci, însă, va urma ”o perioadă în care din cauza acestor plecări, din cauza pierderii de competențe, e posibil să avem anumite disfuncționalități”Pentru că am văzut păreri ale unor doamne și ale unor domni care cer, intempestiv, darea afară a persoanelor de la „vârful” structurilor de apărare, securitate și ordine publică pentru a face loc tineretului care „nu are loc să se afirme din cauza galonaților”, constat că acțiunile infractorului Liviu Dragnea și ale PSD plus ALDE (desigur), au o largă susținere populară.
Rămâne întrebarea: cine este în spatele celor care acum s-au repezit asupra structurilor de forță ale României și asupra magistraților ? Oare doar PSD, ALDE și PMP (devenit foarte-foarte activ !) ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu