miercuri, 30 august 2017

Paradoxul românesc: avem creștere economică dar încasările din taxe scad

Vorba aia: la noi ca la nimeni !

Florin Citu – Sinteza declaratii in cadrul emisiunii „ Ziarul Financiar live”

„Despre ANAF

Anul trecut nu a fost aceasta problema la colectarea TVA. Anul acesta vedem ca exista aceasta problema a TVA. Au existat probleme cu sistemul informatic al celor de la ANAF,  care subit nu mai functioneaza. Daca nu aducem pe cineva la ANAF care sa nu fie din gasca celor care se tot perinda la putere nu cred ca vom avea rezultate mai bune la colectare.

Cred ca ANAF trebuie scos de sub controlul prmierului. Nu ati vazut ca de fiecare data cand Dragnea, permierul declara ceva, ANAF trimite imediat control la institutia cu pricina.

Despre banci

Acest atac al lui Tudose la sistemul bancar, nu este doar impotriva sistemului bancar, aceasta comparatie a sistemului bancar cu Terente este un limbaj de derbedeu politic. Romania vrea sa ajunga in zona euro, Romania vrea sa atraga investitiile straine. Sistmul financiar bancar este vital pentru orice economie, acest gen de atac este un atac la sistemul privat. Tot ce este sector privat a fost luat si atacat de aceasta guvernare PSD.

Ei ne spun ca in Romania este o problema la sectorul privat, dar nu este adevarat.

Cheltuim pe salarii si asistenta sociala mai mult cu 12% decat luam din taxe si accize.

Aici discutia nu este doar despre sistemul bancar, este o ofesnsiva impotriva sistemului privat.

Comisioanele bancare sunt eliminate de competitie. Competitia este cea care elimina aceste costuri in plus. Daca ai o piata deschisa se elimina taxele si comisioanele mari.

Problema cea mai mare pentru acest guvern este executia bugetara pentru ca nu au bani. Am inteles ca vor aplica o taxa pe active de 0,5 %. Ma bazez pe informatii si pe declaratiile lui Tudose. Din ce am vazut, Romania este o tara saraca si comisioanele pentru administatorii pensiilor private sunt printre cele mai mici.

Stim ca o taxa pentru anul viitor nu va mai fi micsorata, anul viitor nu va scadea TVA la 18 %, el va fi tot 19%. Ei inca nu au scos taxa de solidaritate.

Active bancare.

PNL este impotriva unei taxe care va fi platita de noi toti. Clientii bancilor vor fi cei care vor plati taxele si noi vom plati taxa de doua ori pentru ca noi, stat, ne imprumutam de la banci si ca cetatean vom plati de doua ori.

Romania cheltuieste 6% din PIB pentru infrastructura si nu se vede nimic. Nu este vorba ca nu cheltuim banii, ii cheltuim foarte prost sau ii fura cineva si de aici toate problemele.

Am avut Curtea de Conturi la audieri a fost la Comisia Economica au fost pentru primarii. Pentru executiile bugetare i-am chemat pe cei de la finante si cei de la ANAF care nu au venit niciodata.

Noi facem interplerari ministrilor, dar ei nu raspund. Vrem sa facem un proiect de lege prin care, in cazul in care chemam un ministru la o comisie si nu vrea sa vina si nu raspunde in termen de 30 de zile sa il putem sanctiona cu panala  100% din salariu.

Vreau sa existe mai mult dialog din partea celor de la guvernare. Noi  am venit mereu cu solutii bune, chiar si la Legea Salarizarii Unitare am venit cu amendamente si cu solutii bune.  Legea Salarizarii, in esenta, sa elimini discrepantele din sectorul bugetar este o idee buna, dar ideea de a creste la toata lumea, ideea de a elimina impozitul total la anumite categorii, asta creeaza probleme structurale pe termen lung. Anul viitor va fi un dezastru pentru ca vor intra cel putin 18 miliarde in plus de la Legea Salarizarii Unitare. Anul viitor o sa fie un haos total.

Am spus ca va creste somajul in randul tinerilor si din pacate pentru noi ca tara s-a adeverit.

Eu spun ca in momentul in care ai o crestere economica, nu este nevoie sa cresti fortat salariul minim. Salariul minim se regaseste intr-o structura.

Cred ca anul se va incheia cu o inflatie mai mare, cursul valutar a inceput sa devina din ce in ce mai sensibil la orice informatie care vine dinspre domeniul politic. Iar deficitul, si acolo cred ca este marea batalie, cred ca pe cash se va inchide in jurul 3 – 3,1.

Daca ar veni PNL la guvernare bugetul va arata clar o tinta de echilibrare. Legea Salarizarii Unitare a fost deja aprobata, solutia nu este sa tai salariile bugetarilor. O reforma in administratie este necesara pentru ca sunt mult prea multe ministere. Pornim de la modul in care PNL are structurate echipele pe comisiile de specialitate si este clar ca numarul ministerelor trebuie redus.

Va exista o rectificare bugetara care, asa cum arata azi executia bugetara, trebuie sa fie negativa, nu exista alta solutie. Daca o sa fie negativa, voi cere comisie de ancheta la Parlament asupra rectificarii bugetare, voi cere ca aceata rectificare sa nu fie prezentata in Parlament pana nu avem raportul rectificarii bugetare de anul trecut.

In programul de guvernare, partea de relaxare fiscala este doar o poveste”.

Edificator. Este credibil pentru că informațiile date astăzi au în spate predicții anterioare care le confirmă. Îmi este imposibil să cred că PSD și ALDE nu au specialiști care să vadă la fel lucrurile. Nu pot crede că anumite persoane, care arătau ca fiind oneste și performante la un moment dat, s-au prostit de tot ! Bine, pot accepta că virusul prostiei are o mai mare putere de distrugere când ajungi lângă cei din PSD sau „aripioarele lor politice” dar, cei care au fost „sănătoși” o mai lungă perioadă de timp ar cam trebui să opună rezistență. Este ciudat că nu opun și, mai ciudat, este faptul că își neagă discursul anterior !

Niciun comentariu: