luni, 7 august 2017

Să ne uităm și la viitor

Agerpres. EXPO Astana 2017 Mihail Dediu: România poate veni cu proiecte ce pot fi dezvoltate în Kazahstan în aproape orice domeniu

În timp ce acasă ne facem creerii terci cu dezbaterile aprinse privind pe unul sau altul dintre politicieni, în timp ce aruncăm cu tot ce avem la îndemână în vocabular (în sens peiorativ) în diferite partide sau ONG-uri, suntem neatenți cu ce se întâmplă bun atât în țară cât mai ales în afara țării unde oamenii de valoare din România promovează țara și realizările ei (mai mari sau mai mici, mai multe sau mai puține).

La Astana avem o prezență excelentă. Interviul luat de Agerpres lui Mihail Dediu, Comisarul României la EXPO Astana 2017, este foarte interesant și mai ales arată „poarta deschisă” a unor viitoare colaborări între România și Kazahstan dar și cu alte state care participă la eveniment. Pentru că există o poartă deschisă datorită acestui eveniment.
Ce pot să spun apropo de interesul ministerelor sau al organizațiilor locale? Pot să afirm, chiar cu mândrie, că Pavilionul României a fost ales ca fiind unul dintre cele mai reușite pavilioane. Atât Ministerul Energiei, cât și reprezentanți ai primului ministru, kazahi, au făcut o selecție a celor mai interesante proiecte și cele mai interesante oferte pe care le poate avea România, în afară de laserul de la Măgurele. Exact ce spuneam: prin întâlnirile economice organizate până acum am arătat că avem o ofertă deosebită în mai multe domenii, iar Pavilionul României a fost ales. Urmează să avem o întâlnire și contacte bilaterale, mi s-a spus deja că vom fi întrebați ce putem oferi statului kazah, proiecte românești începând cu laserul evident, care pot fi dezvoltate și în Kazahstan. La fel de bine, ni s-a spus că sunt companii kazahe care ar dori să vină să investească în România în diferite domenii de activitate.
AGERPRES: Și ce putem oferi kazahilor? Mihail Dediu: Absolut orice, pentru că, să nu uităm, în domeniul IT o mulțime de companii românești au realizat multe proiecte în Kazahstan, au dezvoltat programe în domeniul educațional, în domeniul bancar, în construcții și chiar în industria petrolului. Așa că, pe multe domenii de activitate, România are ce oferi.
Citind interviul îmi este imposibil să nu mă duc cu mintea la multe alte lucruri. Urmează expoziția mondială din Dubai, în 2020 și pentru organizarea ei reprezentanții Dubaiului au avut o întâlnire pe 2 august cu reprezentanții României.

Există interes pentru domeniul alimentar din România, domeniul IT și-a ocupat locul de vârf de lance, învățământul universitar românesc a fost curtat la rândul lui (bănuiesc pentru acele domenii de interes considerate a fi la un nivel de excelență), industria energetică este la fel un vârf al domeniilor de interes pentru gazde dar și pentru alte state ... Poate că aceste informații ar trebui să imprime politicilor publice ale formațiunilor politice care vor să ajungă la guvernare sau care guvernează o anumită linie de conduită pentru viitor, scoasă de sub influența politicului. Poate că „Pe aici nu se trece !” ar trebui actualizat și pentru anumite politici publice.

Niciun comentariu: