sâmbătă, 19 august 2017

Florin Cîțu: istoria se repetă. România a intrat în scenariul care a dus la criza din 2009-2010

Mi-am propus să preiau postările de pe Facebook ale lui Florin Cîțu pe blog. Mi-am propus să fiu unul dintre cei care promovează analizele lui cu privire la starea economiei. Pentru că avem parte de prea multă minciună. Atât din partea politicienilor puterii PSD-ALDE cu sprijinul UDMR cât și din partea presei aservite acestora.

Voi promova ideile și analizele lui pentru că este afectată grav libertatea mea și a celorlalți cetățeni din cauza incompetenței celor care guvernează, din cauza iresponsabilității de care dau dovadă cei aflați la putere.

Ieri, Florin Cîțu a pus o situație statistică. Ne spune și ce se întâmplă de fapt. Această guvernare ne duce către o altă criză economică gravă. Chiar mai gravă decât cea din 2007-2008 !

Istoria se repeta

Stiu. Un grafic. Dar nu va speriati. Este simplu.

Graficul arata ceea ce explicam ieri- istoria se repeta.

Consumul final a depasit ca valoare (milioane lei in grafic) PIB-ul. Acelasi lucru s-a intamplat in 2006-2008. Fara dubiu motorul principal al cresterii economice, atunci si acum, - consumul stimulat de politici economice prociclice.

Acum situatia este mult mai proasta pentru noi. Investiile scad, datoria publica este de 4 ori mai mare ca in 2008, mai multi romani au plecat in strainatate.

Guvernul PSD isi bate joc de aceasta crestere economica. Un guvern responsabil ar fi permis investitiilor sa creasca in economie, ar fi investit in infrastructura si ar fi redus deficitul estimat (crestere economica mai mare decat estimata). Dar guvernul PSD si Dragnea NU sunt responsabili si NU sunt interesati de viitorul Romaniei. Vor doar sa se asigure ca ai lor au luat pensiile si salariile mai mari si si-au primit banii prin multitudinea de subventii si programe de la guvern introduse in primele 6 luni de guvernare.
Sursa grafic: INS”



Voi lua și postarea lui Florin Cîțu de ieri pentru că este foarte importantă. Practic, cei care vor citi, vor înțelege mai bine graficul de sus (mă refer la cei care sunt, la fel ca mine, cu o altă pregătire profesională).

Florin Cîţu
17 august la 10:04 · 
Dragnea o coopteaza pe Mama Omida in echipa de guvernare!! (numai vrajile il mai salveaza, cu vrajeala nu mai poate)

Ii cam ia pe nepregatite cresterea economica pe PSD-isti. Pentru a 2-a oara in acest an reactioneaza uimiti la “cea mai mare “ crestere economica din UE. Ce nu spun PSD-istii este ca in primul trimestru Irlanda a fost “campioana” iar acum 7 tari inca nu au raportat datele pentru trimestrul doi. Dar nu conteaza asa mult. Conteaza ca reactia PSD-istilor spune adevarul despre aceasta economie.

PSD-istii nu pot sa ascunda ceea ce simte toata tara: am mai vazut acest film si s-a terminat foarte prost pentru noi.

"In primul semestru al anului 2008, crestere PIB a fost de 8,8%, record absolut dupa 1990 si cel mai rapid ritm de crestere din UE. Economia Romaniei are sanse de crestere cu circa 9% in 2008, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza” (Calin Popescu Tariceanu, 17 Septemebrie 2008). Declaratie data la 2 zile dupa falimentul Lehman Brother si cu cateva saptamani inainte ca Romania sa intre intr-o criza economica care reducea PIB-ul la nivelul celul din 2006. PIB-ul a ramas la acel nivel pana in 2015.

In acest moment conditiile economice sunt cele din vara lui 2007 (putin mai rele chiar). Se mai poate salva situatia. Iata cateva argumente care pe mine ma fac sa cred ca vom cadea mult mai rau dupa euforia din perioada 20015-2018:

1. In primele 6 luni cresterea economica a venit la pachet cu un deficit bugetar record. Prima dovada de iresponsabilitate. Cand ai crestere economica mai rapida decat asteptarile, ar trebui sa incasezi mai mult, sa ai surplus bugetar si sa incepi sa platesti din datoria publica. In 2008 Romania a avea o datorie publica de 13% din PIB. Cand economia a intrat in criza (inevitabil dupa dezamatul din 2005-2008) a trebuit sa se imprumute de la FMI pentru ca investitorii imprumutau statul cu dobanzi de peste 14% pe termen foarte scurt. Care ar fi acum dobanzile pe care le-ar cere acestia in conditiile unei datorii publice de 40% din PIB? Costul dobanzilor, bineinteles ca nu este platit de politicenii iresponsabili, Dragnea si echipa lui. Nu . Este platit de noi toti.

2. In acelasi timp in care PSD-isitii, cu mic cu mare, se lauda cu cresterea economica produsa de sectorul privat, investiile nete in economie scad cu 3% iar investitiile straine directe sunt mai mici cu 15% fata de anul precedent. Ce nu le convine investitorilor? Este simplu. Au inteles ca nota de plata pentru aceasta crestere economica, sustinuta de cresteri salariale in sectorul bugetar si subventii, le vine tot lor. Cand Romania a intrat in criza in 2009 somajul a crescut imediat dar numai in sectorul privat in timp ce numarul firmelor private care au dat faliment a crescut exponential. In tot acest timp companiile de stat acumulau arierate (nu-si plateau facturile) catre secotrul privat, 3% din PIB (!!!) iar companiilor de stat li se iertau datoriile fata de buget. Dupa ce ai platit dezmatul politicilor economice din perioada 2005-2008 nu mai ai nici chef si nici resurse pentru a plati bairamul inceput de Ponta si continuat de Dragnea.

3. Lipsa fortei de munca, alaturi de lipsa infrastructurii, reprezinta frana pentru perioada imediat urmatoare. Romanii fug de Romania cu o viteza ametitoare- 9 romani pe ora. De ce fug? Nu au incredere in Dragnea, Valcov, Tudose, sau nu vor sa plateasca pentru dezmatul deciziilor acestora? Ambele. Productivitatea nu creste peste noapte ca sa putem sa producem mai mult cu aceiasi oameni. Avem nevoie de investitii, in special in tehnologie. Dar investitiile scad sau sunt taiate. Atunci este nevoie de forta de munca dar aici dupa ce au plecat 3.5 milioane de romani in afara tarii, cu aproxiamtiv 300 de mii care beneficiaza de ajutoare sociale si alte cateva sute de mii pensionati de la stat anticipat si angajati tot la stat pe pensii si salarii de lux, nu ai cum sa produci mai mult. Este doar o problema de timp, cateva trimestre, pana te lovesti de zid. Rau.

4. Inflatia. Cresterea economica accelerata in conditiile lipsei de resurse, forta de munca si capital, duce inevitabil la cresterea preturilor. Este modul simplu prin care economia semnalizaeaza ca incepe sa se (supra)incalzeasca. Banca centrala, foarte ciudat de altfel, spune ca va permite inflatiei sa creasca mult peste tinta pana sa intervina cu cresterea dobanzilor. Eu nu cred ca BNR nu-si va respecata mandatul- stablitatea preturilor cu inflatie de 2.5%. Urmeaza dobanzi mai mari, si asta repede.

Concluzia mea in acest context este simpla: din 2015 economia Romaniei a intrat exact in scenariul care a dus la criza din 2009-2010. Fara investitii si fara o realxare pe piata fortei de munca (mai multi oameni) economia se prabuseste in cateva trimestre. Problema este ca se prabuseste in conditii mult mai proaste ca cele din 2008. Cu o datorie publica de aproape 4 ori mai mare si cu romani care nu stiu cum sa paraseasca tara mai repede.

Dragnea si ai lui se lauda cu o crestere economica “record”. Dar romanii care pleaca, investitorii straini si cei autohnoni, vad ca este singurul lucru cu care se pot lauda acesti impostori. La orice altceva Romania se afla la coada oricarui clasament. Liviule, rata somajului mica arata ca romanii fug din tara nu ca apar locuri noi de munca. Nu trece rata somajului la pozitive!

Romania este ultima la productivitate, numar de km de autostrada, PIB/capita, calitatea serviciilor publice, libertate economica si exceleaza la grad de saracie, coruptie, birocratie, hartuirea contribuabilui de stat. Acestea sunt lucrurile care au nevoie imediata de solutii din partea noastra!!! Dragnea nu le are.

De aceea este nevoie ca urgent, foarte urgent să oprim această guvernare catastrofală. Coincidență sau nu, susținătorul acestei guvernări este nimeni altul decât Călin Anton Popescu Tăriceanu, cel care a condus România către criza din 2009-2010 sub presiunea Parlamentului dominat, până în 2008, de PSD ! Tăriceanu a fost sprijinit în Parlament de PSD ! Atunci s-au închegat relațiile dintre PSD și PDL, care mai apoi au și guvernat împreună ! Amintirile unora de pe atunci arătau cum PSD și PDL au lucrat pentru o „căsătorie” politică anti-PNL încă din 2006, cu „socrul” Sârbu ca vârf de lance. După ce au format primul guvern Boc, și unii și alții s-au lăudat că au avut „viziuni politice înalte”. Și criza din 2009-2010 a fost pregătită în Parlament. Unii ar trebui să își amintească de legile date pe atunci, cum ar fi legea salarizării personalului din învățământ (o creștere cu 50%), susținută și de PSD - cu autor cunoscut, Andronescu -, dar și de PDL - cu Băsescu și Boc ca vârf de lance -, secondați de unii specialiști care astăzi au alte păreri, cu privire la cum se construiește bugetul, cum se distribuie banii de am ajuns să avem scăderi de salarii și alte venituri în timp ce pupila lui Băsescu, Elena Udrea, arunca cu banii bugetului pe terenuri de fotbal în pantă, bazine olimpice în sate fără tineri și parcuri pentru copii în sate în care ultimul copil se născuse cu 30 de ani în urmă.

Niciun comentariu: