vineri, 11 august 2017

Rușii se pregătesc anti-aerian în Extremul Orient pentru ... americani

Agerpres. Apărarea antiaeriană a Rusiei din Extremul Orient, în stare de alertă ridicată, a anunțat vineri senatorul Viktor Ozerov, care a fost până de curând președintele Comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus), relatează agenția de presă RIA Novosti.

Ceea ce se întâmplă în prezent în jurul Coreii de Nord ne provoacă un sentiment de îngrijorare și conștientizarea necesității de a adopta măsuri suplimentare pentru apărarea teritoriului nostru. Sistemele de apărare antiaeriană și forțele aeriene ruse au fost consolidate în Extremul Orientul

Forțele de apărare antiaeriană, de descurajare nucleară vor permite să-i reținem pe americani de la pași mai hotărâți.

Rușii nu se pregătesc contra unor erori ale lansărilor din Coreea de Nord ci contra răspunsului pe care SUA îl va da rachetei balistice a Coreei de Nord ! O gândire rațională așa ar suna. Vorbesc despre „apărarea teritoriului nostru” și vorbesc despre „americani” ! Nu vorbesc despre ce face Coreea de Nord !

Pentru că sunt ruși și au făcut propagandă intensă de zeci de ani că SUA vrea să atace Rusia și să o supună, au luat în calcul și posibilitatea ca SUA să comită un atac asupra Rusiei având ca motiv posibilul atac pe care Coreea de Nord ar urma să îl dea împotriva SUA luând ca țintă insula Guam - coreenii au anunțat că sunt gata pentru atac la sfârșitul lunii august, atacul urmând a fi declanșat atunci când Kim va lua decizia.

Au rușii suficiente informații care să susțină o astfel de declarație ? Sau suntem în fața unei alte intoxicări rusești ? Sau suntem chiar în fața unei decizii politice a Rusiei de a deschide o zonă de conflict militar în Extremul Orient (un conflict secundar !), în care să se apere în eventualitatea în care SUA ar fi prea „darnică” cu rachetele care răspund atacului lui Kim Jong-Un ! Astfel, ar ține SUA foarte ocupată în zona Pacificului iar ea, Rusia, ar avea posibilitatea să se miște „mai lejer” în spațiul european unde are de gând să provoace un conflict principal !

Faptul că au pus în stare de alertă maximă trupele apărării anti-aeriene în Extremul Orient, în aceste zile, nu pentru ce vrea să facă Kim Jong-Un ci pentru un răspuns al SUA împotriva unui atac al Coreei de Nord (posibil nuclear !) ne arată clar că Rusia este acel aliat din umbră al Coreei de Nord și poate chiar susținătorul campaniei agresive al coreenilor față de SUA. Cel mic este încurajat să lovească și să se ascundă sub brațele celui mai mare.

Dacă este așa, marile aplicații ale Rusiei cu Bielarus la frontierele Ucrainei și ale statelor Uniunii Europene de pe flancul estic al NATO au rolul lor. Dacă vrem să privim întregul ! Analiștii militari au atras atenția asupra „obiceiului” rușilor ca după niște aplicații să mai atace un stat vecin. De preferință statul aflat în fața trupelor concentrate pentru marile aplicații. Cum a fost cazul Georgiei ! Aplicația de la nordul flancului NATO, având în față țările baltice și Polonia dar și Ucraina la sudul flancului poate avea ca urmare fie un atac asupra nordului Ucrainei fie atacarea statelor baltice. În cazul în care ar ataca Ucraina ar urma „sancțiunile internaționale”, Parteneriatul pentru Pace al Ucrainei cu NATO nefiind suficient pentru aceasta să se pună sub protecția art. 5 din Tratatul NATO. În cazul în care Rusia ar ataca țările baltice, membre ale NATO, Rusia ar provoca al III-lea război mondial !

Informațiile care circulă (fotografii, comentarii, declarații) ne arată că Rusia concentrează forțe și în Crimeea ! Atât terestre cât și aeriene. Evident că sudul Ucrainei poate fi o țintă directă. Pe partea continentală, Rusia a creat noi mari unități mecanizate și de tancuri exact „în coasta” Ucrainei, în Regiunea Rostov !

Ce o avea în cap Putin ?

Lipsa de scrupule a rușilor este de notorietate. Dacă atacă Ucraina, în acest an, rușii știu că au simpatizanți în statele membre ale Uniunii Europene care, până acum, au făcut tot ce au putut pentru a scade presiunea asupra Rusiei în urma sancțiunilor pentru anexarea militară a Crimeei. Să aibă Putin înțelegeri cu unele state europene care să refuze să ajute Ucraina în cazul conflictului ce se prefigurează ?

O imagine aproape corectă. Putin îl pune pe Kim Jong-Un să țină SUA agitată în Extremul Orient, să aducă cât mai multe forțe armate în zonă, sistemele apărării aeriene rusești fiind „o umbrelă” pentru Coreea de Nord, iar Rusia să își facă mendrele în Europa direct asupra Ucrainei și nu este exclus asupra statelor baltice. Și dacă este vorba despre Ucraina, nu este exclusă nici anexarea R. Moldova.

Dacă acesta este planul sau o parte din el, înseamnă că Rusia vrea să își refacă, prin asumarea unor mari riscuri politice la nivel internațional, „zona de securitate” formată din teritoriul Bielarus, Ucraina, Moldova la care se adaugă „portavionul” Crimeea cucerit în 2014. Cât privește „spatele”, acesta îi va fi asigurat de „bătăușul” Coreea de Nord și statele „prietene” cum ar fi India în conflict cu China, Iranul în conflict cu SUA, Europa și Arabia Saudită, fără a neglija și anumite state din Asia de sud-est care nu sunt foarte bune prietene cu China.

Totul este posibil. Cheltuielile imense ale Rusiei pentru construirea armatei imense din zona europeană a țării, cheltuieli făcute în ultimii 2 ani cel puțin, trebuie justificate printr-o acțiune militară. Printr-o victorie. Iar Ucraina „este la îndemână”.

Sursa: Agerpres și alte publicații

Niciun comentariu: