marți, 22 ianuarie 2019

Cioloș se vrea un Mesia politic. Nu are cu ce dar vrea să fie

Dacian Cioloș continuă să emită judecăți „de valoare”.

După ce ațâțat susținătorii să atace pe Klaus Iohannis și PNL, cu toată forța, acum vine și, ce să vezi, la o lectură superficială, rămâi cu impresia că omul și-a „ievaluat” comportamentul și devine cooperant. La prima impresie! Adevărul este însă altul.

Iau din declarația lui de astăzi, una care scuză, se scuză dar și acuză!

Mă interesează doar relația cu președintele Klaus Iohannis, de departe cea mai importantă astăzi. Are un număr de membri (se pare că în jur de 7 mii) dar și un număr de susținători, mai ales pe Facebook (în bulele în care sunt prezent) foarte agresivi,  foarte determinați să considere că „președintele Klaus Iohannis și PNL sunt nefrecventabili”. Din punctul meu de vedere este o situație normală. Ei, cei din partidul PLUS, sunt social-democrați progresiști, au semnat, prin reprezentantul lor, Dacian Cioloș, acordul de cooperare politică europarlamentară cu partidul care îl susține pe Emmanuel Macron anul trecut în vară, și au ca obiectiv să învingă popularii europeni, grupare europarlamentară din care face parte și PNL. Președintele Klaus Iohannis este acceptat, în mediul politic al Uniunii Europene, ca un reprezentant al dreptei politice europene, al Partidului Popularilor Europeni.

Declarația lui Cioloș este înșelătoare. Va trebui să punem treburile pe făgașul lor firesc, să combatem falsitatea pe care Dacian Cioloș o promovează.
"Relaţia şi cu PNL şi cu preşedintele Iohannis este una de deschidere din partea noastră. Eu am mai avut contacte informale şi cu lideri din PNL, am avut contacte şi discuţii informale şi cu preşedintele Iohannis şi vom continua cu aceeaşi abordare de deschidere şi, aşa cum am spus în mai multe rânduri, toţi cei care împărtăşesc valorile şi principiile în jurul cărora noi vrem să construim proiectul politic pot să fie partenerii noştri în ceea ce intenţionăm să facem”, a afirmat Cioloş.
Observ tonul „superior” cu care Dacian Cioloș face declarația. El și partidul lui, abia format, au „o relație de deschidere față de președintele Iohannis și PNL”. Fals! Pentru că în finalul paragrafului face atenționarea: „toţi cei care împărtăşesc valorile şi principiile în jurul cărora noi vrem să construim proiectul politic pot să fie partenerii noştri”!

Să așezăm cărțile/părțile în ordinea lor firească:
- PNL face parte din Partidul Popularilor Europeni iar PLUS va face parte dintr-o grupare social-democrată progresistă, cum îi place lui Emmanuel Macron să tot spună, care urmează să se formeze după alegerile europarlamentare;
- Gruparea progresistă pe care o dorește Macron, Cioloș fiind un „executant național”, va forma o grupare proprie în viitorul Parlament European - încă nu s-au înțeles cu cei de la ALDE asupra unei organizări comune;
- Obiectivul declarat al progresiștilor macroniști, deci și a „microniștilor” de la PLUS cu Cioloș în frunte este să învingă partidele conservatoare și liberal-conservatoare naționale, în România ținta este PNL;
- aliatul declarat al PLUS, USR, a declarat prin liderii săi că vor să învingă PNL la următoarele alegeri europarlamentare. USR acționând pentru a intra în grupul europarlamentar al ALDE european;
- PLUS este un partid abia format iar alegerile europarlamentare sunt primul lor examen electoral;
- Dacian Cioloș este la prima lui experiență electorală;
- lupta împotriva coaliției roșii PSD-ALDE-UDMR a fost și este dusă de două partide parlamentare: PNL și USR. PLUS nu este parte a opoziției la PSD-ALDE-UDMR! Declarațiile lui Cioloș, în afara faptului că sunt de slabă calitate și cam aiurea, au aceeași valoare ca declarațiile cetățenilor nemulțumiți de actuala guvernare. Nimic în plus!

De aceea mi se pare că declarația lui Cioloș este falsă, este o deformare grosolană a realității în prima parte, abia în finalul paragrafului reieșind ceea ce vrea să transmită: un partid cu aproape 300 mii membri cum este PNL, cu experiență politică consistentă, va fi apreciat de el, EL, Cioloș, dacă „va împărtăși valorile şi principiile în jurul cărora noi vrem să construim proiectul politic”! Aberant! Omul ăsta se crede „buricul pământului”! Se crede un fel de „Mesia” în politică!

Este bine să reținem corect informația dată de Cioloș dacă o fi reală, nu o gogoașă: „Eu am mai avut contacte informale şi cu lideri din PNL”.

Care sunt liderii PNL cu care a avut contacte? Posibil să nu îi aflăm, dacă au ceva de ascuns în situația în care contactele sunt reale. Poate fi și o declarație aruncată în piața media la nimereală, știind că oamenii fie vor nega contactele, fie vor declara că au fost întâmplătoare cu ocazia unor evenimente la care se adună, vrei sau nu, persoane și personalități din mai multe formațiuni politice. Dar, o astfel de declarație, presupune că acele contacte au avut un scop. Care este acela? Nu este exclus ca aceste contacte să aibă ca scop racolarea de la PNL a unor lideri cu influență locală, cu „armate de susținători”, pentru întărirea PLUS. Dacă însă ar fi dorit contacte prin care să aibă o relație cu PNL în cadrul „deschiderii” despre care vorbește cu emfază, ar fi intrat în legătură cu conducerea PNL! Astfel, din declarația lui constat și pot constata, rezonabil, că a încercat și nu știu dacă a reușit, să atragă de partea lui și a PLUS acei liberali care ar cocheta cu social-democrația progresistă.

Până când PLUS va deveni un partid semnificativ, adică până nu are niște locuri în Parlament, obținute prin propria prestație publică, nu are rost să îi acord atenție „politică”. Da, îi voi acorda o altfel de atenție, merită. Până acum a reușit să creeze discordie între adversarii coaliției roșii PSD-ALDE-UDMR, a reușit să despartă oamenii, lucrează la învrăjbirea oamenilor în funcție de apartenența lor politică. Iar pe Facebook are ca susținere fostele echipe de postaci băsiști coordonați de oamenii Elenei Udrea. Numai că adversarii lor nu mai sunt cei din PSD ci doar cei din PNL! Nici o problemă. Aplică  principiul turcesc: capul plecat, merită tăiat! 😂

Niciun comentariu: