luni, 28 ianuarie 2019

Declarație de presă Antonio Lopez-Isturiz White și Ludovic Orban

DECLARAȚIILE DE PRESĂ SUSȚINUTE DE SECRETARUL GENERAL AL PPE, ANTONIO LÓPEZ-ISTÚRIZ WHITE, ALĂTURI DE PREȘEDINTELE PNL, LUDOVIC ORBAN (28 IAN. 2019)



Ludovic Orban

Bună ziua,
Astăzi a avut loc prima parte a reuniunii Biroului Politic Național al Partidului Național Liberal. Principala temă pe ordinea de zi a fost pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European. Ne-am bucurat de prezența la această dezbatere extrem de serioasă pentru pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European, a domnului secretar general al Partidului Popular European, domnul europarlamentar Antonio López-Istúriz White, pe care îl invit să vă adreseze câteva cuvinte după care vă stăm la dispoziție cu răspunsuri la întrebări.

Antonio López-Istúriz White

Sunt foarte fericit că am venit astăzi la invitația prietenului meu, președintele Ludovic Orban, la ședința Partidului Național Liberal. Acesta este și un bun start pentru campania electorală pentru alegerile europarlamentare în cadrul Partidului Popular European.

Vrem cu această ocazie să ducem și la aprofundarea dimensiunii europene în cadrul Președinției Consiliului European de către România și vom începe vinerea viitoare cu domnul Ludovic Orban, care va prezida conferința miniștrilor de Externe din cadrul Partidului Popular European.

Contrar ipocriziei partidului de guvernământ care ne acuză că noi atacăm România din cadrul Parlamentului European din contră, noi luptăm pentru România și pentru interesele cetățenilor ei.

La Sibiu vom avea conferința primilor miniștri din cadrul Partidului Popular European. Au confirmat deja prezența membri  foarte importanți, Angela Merkel - cancelarul Germaniei, Tusk, Juncker, și aceasta va fi o confirmare cu privire la lupta noastră pentru interesele României.

Urmează și campania pentru alegerile europarlamentare, iar Partidul Național Liberal are un rol fundamental în această campanie pentru Partidul Popular European. Conform sondajelor, Partidul Popular European va fi din nou cea mai mare forță în cadrul Parlamentului European și a celorlalte instituții europene începând cu 26 mai. Bineînțeles că orice vot pentru PNL va fi un vot pentru Partidul Popular European și de asemenea, un vot pentru viitorul președinte al Comisiei Europene, candidatul nostru Manfred Weber.

Socialiștii din Parlamentul European, la fel și cei din ALDE, sunt foarte divizați, de aceea nu cred că vor avea un impact foarte important după alegerile din 26 mai. De aceea, cred că va avea un impact important alegerea votanților pentru PNL și de asemenea, pentru Partidul Popular European, pentru că acesta va avea un impact și asupra alegerilor pentru funcțiile importante din cadrul Comisiei și Parlamentului European de după alegerile europarlamentare.

Am fost de acord cu președintele Ludovic Orban și cu colegii mei din Partidul Popular European că această campanie trebuie să fie o companie aproape de cetățean. Sunt lucruri care îngrijorează cetățeanul român în privința Parlamentului European, cum ar fi Schengen, și se știe foarte clar că Partidul Popular European a dat o rezoluție în acest sens și sprijină aderarea României la spațiul Schengen.

De asemenea, Brexitul. Sunt mii de români afectați de această situație și Michel Barnier a muncit foarte mult  și a  luptat pentru ca situația românilor care sunt afectați de Brexit să fie una mai ușoară.

Vom vorbi și despre economie, sănătate, siguranță. În ceea ce privește economia, Guvernul socialist care este acum la putere nu știe decât să creeze inflație, la fel ca și Guvernul din țara mea natală, Spania.

De asemenea, cele două guverne socialiste, cele mai mari guverne socialiste, nu au nici unul dintre ele bugetele aprobate.

Și cum se poate ca Guvernul social democrat din România să întrebe de bugetul Uniunii Europene sau să se ocupe de bugetul Uniunii Europene fără ca ei sa aibă un proiect de buget al României.

De aceea, dincolo de probleme, trebuie să găsim soluții și suntem devotați găsirii soluțiilor pentru români  și spun asta ca un om care, în țara mea natală are plăcerea de a avea 800 de mii de români.

Când este vorba de imigrație pot să vă dau cel mai bun exemplu, integrarea perfectă și ajutorul pe care ni-l  aduc sutele de mii de români care locuiesc în Spania. De aceea trebuie să spunem tuturor cetățenilor europeni și despre aceste alte valori pe care România le reprezintă pentru noi toți.

PPE și PNL sunt pregătite să spună aceste lucruri pozitive pentru România, în cadrul Uniunii Europene. Îi lăsăm pe alții să se plângă și să acuze Bruxelles-ul  și pe oricine altcineva pentru eșecurile lor. Noi suntem astăzi aici ca să muncim și  ca să găsim soluții.

Ludovic Orban

Am câteva precizări, privitor la campania pentru Parlamentul European. În urma reuniunii Biroului Politic Național de astăzi s-au desprins câteva concluzii simple.

Cu cât PNL va fi mai puternic în Parlamentul European, cu atât România va fi mai bine reprezentată și mai puternică la nivel european, pentru că astăzi, singurul partid politic care se bucură de respect, apreciere și are capacitatea de a influența deciziile la nivelul Uniunii Europene, repet, singurul partid politic din România este PNL, pentru că atât PSD cât și ALDE, în familiile lor politice sunt marginali, sunt nefrecventabili și au ajuns să aibă un statut de paria, chiar fiind supuși riscului de a fi dați afară din familiile lor politice.

Campania PNL pentru alegerile europene va fi o campanie adresată direct cetățeanului român, cu câteva obiective fundamentale pe care ni le-am fixat.

Garantarea destinului european al României în condițiile în care se vede că din ce în ce mai muți actori politici interni încep să pună la îndoială acest destin european și caută să se îndepărteze de Uniunea Europeană.

Al doilea obiectiv este o relație cât mai strânsă și cât mai bună a României în cadrul Uniunii Europene  pentru garantarea unui tratament egal pentru România din partea tuturor partenerilor noștri, România are aceleași drepturi și aceleași obligații ca orice țară.

De asemenea, obiectivul nostru fundamental este ca toți românii să beneficieze de pe urma apartenenței României la Uniunea Europeană, iar pentru a atinge acest obiectiv este clar că trebuie intensificată prezența României în instituțiile europene, transmis mesajul României și susținute interesele României la nivel European, iar toate aceste lucruri nu le poate face eficient decât PNL.

(Cum încurajează PPE prezența femeilor pe listele eligibile pentru europarlamentare și dacă ați cerut acest lucru și PNL?)

Antonio López-Istúriz White

Este o recomandare a Partidului Popular European, a domnului Președinte Daul și a întregii conduceri, pentru o prezență mai mare a femeilor pe listele tuturor partidelor membre PPE, atât din cadrul UE cât și partidele din țări observatoare.

(Domnule Președinte, vom avea o astfel de persoană, vom avea femei pe lista eligibilă?)

Ludovic Orban

Cu siguranță! Veți vedea când vom decide listele pe 15 februarie, dar din nou vă rog să-i adresați întrebări domnului Secretar General.

(Referitor la reuniunea premierilor PPE de la Sibiu, aș vrea să vă întreb când va avea loc și dacă președintele Klaus Iohannis a fost invitat și dacă va participa?)

Antonio López-Istúriz White

Va avea loc pe 9 mai, de Ziua Europei, și în mod evident președintele Iohannis va fi cu siguranță acolo.

(Mă întreb dacă simțiți că este un pericol ca un nou episod de extremism Marin Lopez,  să se repete aici în România?)

Experiența ne arată că atunci când guvernele atacă Bruxelles-ul au loc aceste porniri populiste și în cadrul populațiilor respective. De exemplu,  guvernul de la Madrid nu a atacat niciodată în mod direct Bruxelles-ul, nu a spus niciodată lucruri negative despre Uniunea Europeană. De aceea cred că este o diferență. Experiența ne arată că atunci când guvernele atacă Bruxelles-ul se pot întâmpla aceste lucruri.

Ludovic Orban

Este preferabil un mesaj pozitiv și o abordare care să nu fie împotriva celorlalți.

(Există o șansă ca Bruxelles-ul să ne atace?)

Antonio López-Istúriz White

Cele mai dure atacuri nu au fost din partea Partidului Popular European, ci din partea lui Frans Timmermans și Guy Verhofstadt. Noi, în cadrul Partidului Popular European, am avut întotdeauna mesajul că trebuie să fim pozitivi, trebuie să aducem mesaje pozitive, trebuie să  promovăm interesele României. Niciodată nu am atacat la Bruxelles România așa cum au făcut-o ei, socialiștii și cei din ALDE. Bruxelles-ul nu atacă pe nimeni. Și eu când eram membru al Guvernului în Spania și aveam două reforme foarte grele de implementat, primeam de la Bruxelles ghiduri pe care le puteam respecta sau nu, dar niciodată nu am atacat Bruxelles-ul. De aceea nu înțeleg acest Guvern de la București care se plânge tot timpul că Bruxelles-ul îl atacă.

(Vreau  să vă întreb dacă exista vreun pericol  ca Bruxelles-ul să blocheze proiectele României sau să ia măsuri împotriva României, după astfel de mesaje?)

Nu cred asta, dar cred că Guvernul trebuie să își facă treaba. Am impresia că de multe ori pierd mai mult timp vorbind despre Bruxelles, decât făcându-și treaba.

(Ce anume riscă Guvernul României și România în cazul în care se adoptă la noi o serie de ordonanțe de urgență legate de modul în care au fost date anumite condamnări)

Au fost alertați de nenumărate ori și, așa cum am mai spus, comentariile lui Frans Timmermans și Guy Verhofstadt au fost întotdeauna mult mai acide pe această temă.

Dacă aș fi în locul lor aș încerca să văd ce comentarii iscă aceste schimbări și aș încerca să văd cum aș putea schimba  astfel  încât să fie potrivite, susținute.

Nu este ușor să pui la un loc Parlamentul European, Comisia Europeană, Partidul Socialist, Partidul Popular European, dar toate aceste entități sunt de acord cu un punct și anume că Guvernul român a greșit. Așa că am vrut să fac această distincție clară între Guvernul României și populația României, pentru că socialiștii care sunt la guvernare au această tendință de a se amesteca cumva cu poporul și vreau să fac o distincție foarte clară. Vorbesc despre Guvernul României, nu despre populația României.

Vreau să câștigăm alegerile cu PPE așa cum știu că voi câștiga cu colegul meu, domnul președinte Ludovic Orban, în cadrul PNL, nu pentru că vrem ceva, ci pentru că facem lucrurile așa cum trebuie.

Prefer ca Guvernul să funcționeze bine, este bine pentru stabilitatea economică, este bine pentru Uniunea Europeană, este mai bine pentru toată lumea.

În următoarele luni vom ajuta președinția  României la Consiliul Uniunii Europene pentru că repet, aceasta este președinția poporului român , nu a unui guvern.

(Despre noul partid al lui Dacian Cioloș, o posibilă alianță dintre USR și PLUS la alegerile europarlamentare? )

Mi se par puțin oportuniste astfel de lucruri.  Știu dedicarea pentru valorile europene, înțeleg angajamentele unor persoane pe care le-ați menționat.

(Această prezență încurcă PNL?)

Acest lucru a fost făcut profitând că la început a aderat la mișcarea lui Macron.  Sunt sigur ca de acum încolo nu îl vor mai menționa atât de mult pe Macron, pentru că nu este atât de popular. De aceea mi se pare oportunist. Aici vorbim  despre politică și despre soluții, și în acest caz știu foarte clar care este soluția.

Niciun comentariu: