joi, 10 ianuarie 2019

Sesizarea Curții Constituționale pentru o nouă „bombă cu ceas” a PSD-ALDE - legea pensiilor

Comunicat de presă: 
Partidul Național Liberal a sesizat Curtea Constituțională cu noi motive de neconstituționalitate a Legii pensiilor care încalcă grav drepturile pensionarilor

Legea pensiilor în forma adoptată de majoritatea PSD – ALDE reprezintă o adevărată ”bombă cu ceas” pentru pensionari care trebuie oprită de către Curtea Constituțională pentru că afectează numeroase drepturile fundamentale ale mai multor categorii de pensionari și introduce inechități majore în sistemul public de pensii.

Cea mai mare nedreptate adusă pensionarilor de noua Lege a pensiilor este înghețarea pensiilor în 2019 pentru că indexarea punctului de pensie cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut se amână de la 1 ianuarie la 1 septembrie în acest an.

Potrivit formulei în vigoare de indexare anuală pensiilor, pensionarii ar fi trebuit să beneficieze de o creștere a pensiilor de 9% de la începutul anului, în schimb guvernarea PSD – ALDE promite o majorare de 15% doar pentru ultimele 4 luni ale anului. Asta înseamnă că PSD și ALDE taie pensia medie a românilor de cca. 1100 de lei/lună cu aproape 100 de lei pe lună în 2019.

În plus, față această nedreptate majoră făcută pensionarilor actuali de către majoritatea PSD – ALDE în 2019, noua Lege a pensiilor aduce noi inechități pentru salariații și pensionarii din România încălcând grav Constituția.

În sesizarea înaintată de Partidul Național Liberal alături colegii din USR către Curtea Constituțională au fost evidențiate mai multe încălcări flagrante ale drepturilor fundamentale.

Una dintre cele mai aberante și lipsite de orice temei constituțional prevederi din Legea pensiilor condiționează dreptul la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligației fiscale de achitare a contribuțiilor reținute angajatului prin stopaj la sursă. O astfel de prevedere afectează grav dreptul la pensie al angajatului căruia fără a i se reține vreo culpă i se impută neplata contribuțiilor sociale datorate de către angajator și riscă să rămână fără pensie.

Potrivit datelor disponibile în prezent, aproape 2 milioane de salariați, cei mai mulți angajați ai unor companii de stat, sunt în situația în care de-a lungul timpului le-au fost reținute contribuțiile sociale pentru sistemul public de pensii de către angajator dar nu au fost virate la bugetul asigurărilor sociale de stat. În aceste condiții, aceștia vor avea de suferit pentru că la finalul stagiului de cotizare vor avea o pensie mai mică din cauza faptului că angajatorii lor nu au plătit contribuțiile sociale reținute salariatului.

O altă discriminare nejustificată prevăzută în noua Lege a pensiilor este între persoanele cu dizabilități care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane și nu pentru toți cetățenii cu nevoi speciale.

În același timp, este instituită o condiție obligatorie pentru persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate de a îndeplini un stagiu minim de cotizare de minimum 15 ani, fapt care generează situații în care persoanele în cauză se pot regăsi în această condiție nedorită înainte de îndeplinirea stagiului minim de cotizare și să nu poată beneficia de dreptul la pensie de invaliditate.

În plus, față de aceste inechități absurde, în urma analizei privind respectarea drepturilor fundamentale prevăzute de Constituție, deputații Partidului Național Liberal și ai USR au solicitat Curții Constituționale completarea sesizării inițiale cu noi motive de neconstituționalitate a Legii pensiilor.

Astfel, angajații care lucrează în condiții speciale de muncă sunt supuși unor noi discriminări inacceptabile prin precizarea limitativă într-una dintre anexele Legii pensiilor a unei liste cu 75 de unități vizate. Practic, printr-o astfel de prevedere limitativă se încalcă drepturile altor salariați care lucrează în condiții speciale de muncă similare dar care nu sunt angajați în cadrul unităților enumerate în această Lege.

De asemenea, în ceea ce privește procedura de contestare a deciziei de pensionare se instituie un termen de contestare după 3 ani de la intrarea în vigoare a Legii pentru cauzele nesoluționate în prezent și se modifică tratamentul juridic al contestației în sensul asimilării acesteia unei petiții care să fie judecată de o instanță de contencios administrativ și nu de către instanțele judecătorești competente în materia litigiilor de asigurări sociale.

În aceste condiții, potrivit noilor prevederi din Legea pensiilor, cei care în acest moment au făcut contestații împotriva deciziilor de pensionare vor putea ataca în justiție soluțiile date de Comisia Centrală de Contestații abia după 3 ani de la intrarea în vigoare a acestei legi. Această prevedere a legii este un abuz și o încălcare grosolană a accesului la justiție pentru pensionarii care sunt nedreptățiți de o decizie de pensionare.

Instituirea unei perioade de 3 ani după care un pensionar se poate îndrepta în instanță împotriva unei decizii de pensionare și asimilarea acestei acțiuni juridice unei petiții care să fie judecată de o instanță de contencios administrativ fără celeritatea impusă de judecarea unor litigii privind drepturile de asigurări sociale va prelungi în mod inacceptabil și nepermis un astfel de proces. O astfel de prevedere poate duce la situații nefericite și dramatice în care titularului dreptului de pensie să nu i facă dreptate în timpul vieții sale.

De asemenea, în textul sesizării Legii pensiilor la Curtea Constituțională se regăsesc și alte motive de neconstituționalitate precum cele legate de lipsa de claritate a unor prevederi sau de încălcare a unor norme de tehnică legislativă.

Departamentul de Comunicare al PNL

Niciun comentariu: