miercuri, 23 ianuarie 2019

Rovana Plumb și-a etalat incompetența la Bruxelles


COMUNICAT DE PRESĂ AL EUROPARLAMENTARULUI PNL DANIEL BUDA: 

ROVANA PLUMB- O PRESTAȚIE PROFUND NESATISFĂCĂTOARE ÎN COMISIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ DIN PARLAMENTUL EUROPEAN!

Dezbaterea din Comisia pentru Dezvoltare Regională a demonstrat încă o dată că rezervele exprimate asupra Președinției Rotative a Consiliului Uniunii Europene nu au fost fără suport. Deși mi-aș fi dorit să mă pot declara mulțumit după dezbaterea REGI, unde doamna Rovana Plumb a prezentat prioritățile Președinției Române, însă prestația acesteia a fost departe de ceea ce ar fi trebuit să fie.

România a ratat șansa de a-și sublinia prioritățile dar, în același timp, și de a-și prezenta viziunea concretă asupra proiectului european. O prezentare plină de generalități și banalități în care am vorbit despre cum trebuie să facem “să fie bine ca să nu fie rău”, o prezentare lipsită de substanță și de asumări concrete asupra noilor provocări și nevoi ale Uniunii Europene. Ajustările financiare generate de BREXIT, care au dus la tăieri de fonduri din Politica de Coeziune, criza migrației, nevoile crescânde legate de cercetare, inovare, digitalizare, creșterea rolului autorităților locale în procesul de absorbție a fondurilor europene erau teme care aveau nevoie de răspunsuri ferme.

Atât eu, cât și colegii mei am adresat întrebări concrete legate de simplificarea procedurilor dar și de schimbarea regulilor în timpul jocului, așa cum a fost de exemplu în România când, prin Ordonanța 114/2018, s-au schimbat autoritățile de implementare, transferând competențe de la o autoritate la alta, fără a exista personalul necesar pentru implementarea corectă și la timp a acestor proiecte.

Fără răspuns au rămas și aspectele legate de opinia Președinției Române față de macrocondiționalități, ratele de cofinanțare sau regula N+3, care se dorește a fi dusă la N+2 de către Comisia Europeană. În mod paradoxal, deși România a ales ca motto al Președinției “Coeziune, o valoare europeană”, Politica de Coeziune nu este tratată într-un capitol aparte și este menționată alături de alte priorități în cadrul “Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate și conectivitate”.

Deși îmi doresc o președinție de succes a României, rezervele sunt incomensurabile, în condițiile în care actuala guvernare nu reușește să atragă fonduri europene în proiectele majore de infrastructură ale României. Este greu să faci figură bună în exterior, câtă vreme la tine acasă mizeria economică, socială și morală este ridicată la rang de virtute.

Daniel Buda,
Europarlamentar PNL

2 comentarii:

cerbu mihaita spunea...

Mincinosii din guvernul Romaniei au impresia ca vor fi crezuti de europarlamentari!Au tot dat din gura BLA,BLA,BLA ca pe timpul lui Ceausescu,a mai ramas sa spuna la urma:Sa traiti tovarase secretar general !

Crăciun Florin spunea...

Nu îi crede nimeni. Sunt cunoscuți. Proști și mincinoși.