Biroul Politic Național, la propunerea mea, a finalizat procedura de demitere a lui Marin Anton din funcția de președinte al PNL Giurgiu, cu 59 de voturi pentru și 11 voturi împotrivă.
(Referitor la sondaje și lista pentru europarlamentare. Ce decizie ați luat astăzi?)
Astăzi am făcut o prezentare succintă a sondajului de opinie către Biroul Politic Național. Prezentarea mai detaliată a fost făcută ieri în reuniunea membrilor Biroului Executiv. În baza sondajului vom face o analiză de tip swot și împreună cu echipa de conducere a partidului vom defini strategia și planul de implementare a strategiei în baza sondajului de opinie.
Este un sondaj de opinie de tip cercetare profundă, făcută pe aproape 26.000 de subiecți, prin operare față în față între operatorii de sondaj și subiecții chestionați, cu eșantion reprezentativ la nivelul fiecărui județ și la nivelul municipiului București.
Obiectivele sondajului de opinie, în afară de a surprinde fotografia la zi a preferințelor electorale ale românilor astăzi, a fost acela de a investiga mai multe subiecte importante pentru poziționarea partidului, pentru elaborarea mesajului în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, pentru definirea așteptărilor populației, pentru identificarea priorităților domeniilor prioritare ale populației, pentru testarea mai multor teme ale Partidului Național Liberal și a mai multor măsuri pe care Partidul Național Liberal le susține ca și soluții pentru rezolvarea diferitelor crize din diferite domenii.
A fost un sondaj extrem de complex, analiza este departe de a se finaliza, pentru că deasupra cifrelor în general, vom face o analiză detaliată pe fiecare grup si subgrup socio-economic pentru a identifica care sunt cu adevărat așteptările, prioritățile, nevoile reale ale diferitelor grupuri și în mod evident toate aceste lucruri vor ajuta la fundamentarea strategiei politice a partidului, la fundamentarea programului Partidului Național Liberal pentru alegerile europarlamentare și în general strategia pentru anii electorali.
(Cum vă explicați faptul că în momentul de față stați mai bine în Moldova decât în Transilvania și cum explicați scorul de doar 17% pe regiunea București?)
Aș prefera să nu intru în detaliile legate de scoruri și de analize. Rezultatele sunt așa cum sunt, pe noi ne interesează mai mulți parametri - stabilitatea votanților versus volatilitate, care este potențialul de creștere. De exemplu, avem un potențial de creștere certă din partea celor care încă nu au o opțiune politică. Din cei aproape 13% nehotărâți, 36,8 au o opinie favorabilă despre Partidul Național Liberal, deci există în mod cert un potențial de creștere a partidului. Există o anumită volatilitate a votului care a afectat și partidul de guvernământ. Există un tip de analiză în care stabilești care sunt alegătorii cerți și care sunt alegătorii care pot să își schimbe opțiunea. Partidul Național Liberal aici, ca și parametru, are cel mai mare procent de electori stabili de 53,8%, comparativ, de exemplu, cu PSD.
(Aș vrea să ne spuneți cine va fi pe liste?)
Există 49 de candidați, fiecare are șansa lui. Veți afla componența listei pe data de 15 februarie când va fi votată de Biroul Politic Național.
(Crin Antonescu stă foarte bine în sondaje din câte am văzut. Are un loc asigurat pe listă?)
Unde ați văzut că cineva stă bine sau stă rău în sondaje? Într-un fake news la care am dat dezmințire? N-are nicio legătură ceea ce a apărut în două site-uri de știri cu realitatea sondajului de opinie.
(Și Vasile Blaga?)
Nu vă pot preciza care e cota de încredere. Vă pot spune cu precizie că Partidul Național Liberal are cea mai mare resursă de lideri naționali și lideri județeni care se bucură de notorietate și un grad de încredere semnificativ și cu certitudinea care pot să aducă câștiguri pentru Partidul Național Liberal.
(Ne puteți spune concret dacă Crin Antonescu e va regăsi pe un loc eligibil pe lista pentru europarlamentare?)
Rezultatul procesului de alcătuire a listei pentru Parlamentul European o să îl aflați pe data de 15 februarie când Biroul Politic Național Liberal va stabili lista. Până atunci nu-mi permit să vă fac precizări legate de candidați, pentru că fiecare din cei 49 de candidați are șansa lui care este luată în considerare și vom decide prin mecanismele democratice stabilite în cadrul Biroului Politic Național care este componența listei.
(Cu domnul Klaus Iohannis ați mai apucat să discutați după aceste date care au ajuns la PNL?)
Între președintele Klaus Iohannis și Partidul Național Liberal există o comunicare, există un parteneriat, ne consultăm pe teme majore care sunt importante pentru România, ne coordonăm pozițiile publice și acțiunile în apărarea intereselor României, atât în politica internă cât și la nivel european.
(Câte locuri veți aloca femeilor pe lista eligibilă?)
Aici nu există nici un fel de discriminare în candidatură. Decizia se va lua în funcție de criterii de competență, criterii de experiență administrative, de experiență în relații internaționale, de competența existentă într-un domeniu sau altul. Deci vor fi criterii obiective care vor fi aplicate la orice fel de candidat, indiferent că e tânăr sau mai în vârstă.
(Nu avea chiar PNL un proiect de lege în Parlament privind cotele de gen la alegeri. 30% femei?)
Cu siguranță. Există în Parlamentul nostru un proiect de lege, el se referă la liste în ansamblul lor.
( În ansamblul lor este posibil ca PNL să aloce 30% din locurile eligibile pentru colegele din...)
Partidul Național Liberal va lua decizia în funcție de proiectul fiecărui candidat, de experiența profesională, de experiența administrativă, de experiența în relații internaționale, de capacitatea efectivă de a face bine României și de a putea influența deciziile la nivelul instituțiilor europene în favoarea cetățenilor români.
(Spuneți-ne despre buget, am văzut că cei de la PSD se laudă cu o economie în creștere, cu cifre foarte bune. În continuare nu avem proiect de buget.)
Îmi e greu să vă spun altceva decât că este o rușine pentru actualul Guvern și pentru actuala coaliție majoritară. Imediat se termină luna ianuarie și România nu are buget, acest lucru are consecințe extrem de grave asupra funcționării instituțiilor publice, are consecințe extrem de grave asupra funcționării autorităților locale care nu pot să își adopte bugetele locale până nu se adoptă legea bugetului de stat. Are un impact extrem de negativ asupra dezvoltării economice a României, nicio investiție nouă nu poate să fie pornită până nu se adoptă bugetul de stat și bugetele locale. Practic, au probleme inclusiv în ceea ce privește susținerea cheltuielilor de personal pentru că majorând anumite venituri în sectorul public nu mai au acoperire bugetară pe luna ianuarie pentru a plăti sumele respective și virările de fonduri între capitolele bugetare... Nici nu știu ce subterfugii și ce argumente să mai folosească. Nu sunt capabili să facă un buget. Am văzut că de la masă lipsea premierul, ceea ce înseamnă că premierul nu are nicio legătură cu bugetul. Credeți că premierul făcea poza? Mă așteptam să le aducă un sandviș, să le pună la dispoziție o cafea, dar nu au chemat-o nici măcar ca să le dea cafele la întrunirea aia. Poza mi s-a părut doar așa ca să dea un semnal. În mare parte nu avem buget pentru că actualul guvern este incapabil să elaboreze un proiect de buget care să corespundă cu adevărat reglementărilor la nivel european. Gândiți-vă numai la datele care stau la baza elaborării proiectului de buget de stat. Ce să facă acum când s-a prăbușit leul? Leul se prăbușește, leul cade până va cădea guvernul ăsta, nu există niciun dubiu.
Perspectivele de creștere economică sunt mult diminuate, atât în evaluările Comisiei Europene cât și în evaluările Băncii Mondiale cât și a altor entități. Nu mai există nicio garanție privitoare la sănătatea sistemului financiar-bancar pentru că este clar că se vor înăspri condițiile de creditare, este clar că vor pleca bănci sau își vor diminua activitatea, iar acest lucru va afecta, deja semnalul transmis către orice investitor este un semnal extrem de prost. Există fonduri de investiții, există bănci de investiții care deja au luat decizia să vândă participațiile, sau le dau deținătorilor de acțiuni de titluri semnalul să vândă toate participațiile pe care le au. Vă dați seama ce consecințe economice dramatice va provoca această situație.
Ordonanța 114 nu stă în picioare. Ordonanța 114 reprezintă o crimă împotriva economiei românești. Ei nu au capacitatea să elaboreze astfel un buget, pentru că stau pe nisipuri mișcătoare și este clar că toate prostiile pe care le-au băgat și în ordonanța 114 și în alte modificări nu se susțin.
(Ați depus la Camera Deputaților semnăturile necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare și nu s-a întâmplat nimic .Veți sesiza CCR? )
Nesimțirea conducătorilor celor doua Camere, respectiv Dragnea și cu Tăriceanu, v-am spus într-o conferință anterioară de presă că Teodorovici scăpase porumbelul pe gură, că el a elaborat bugetul la Ministerul Finanțelor numai că bugetul trebuie supus dezbaterii, dar că trebuie decizie politică. În timpul acesta domnul Tăriceanu era la ski și domnul Dragnea era la soare. De aceea am și spus că pe Tăriceanu îl doare în bețele de ski și pe Dragnea în umbrela de soare de bugetul României și de perspectivele fiecărui român din țara asta.
Vă dați seama, să refuzi convocarea unei sesiuni parlamentare, în condițiile în care este evident că ai priorități grave. 14.000 de deținuți eliberați din închisori care reprezintă un pericol și transformă în posibile victime a orice cetățean român. Viața, integritatea fizică și avutul personal al fiecărui cetățean român sunt puse în pericol de măsurile tembele ale actualei guvernări.
Ordonanța 114 a provocat crize grave în sistemul financiar-bancar, în sistemul energetic, în sistemul de comunicații și în toate zonele în care au fost adoptate astfel de reglementări. N-ai buget și cu toate astea pe tine te doare la bască și stai și își petreci concediile în destinații exotice. Asta este cu Tăriceanu și cu Dragnea.
(Deci moțiune de cenzură?)
Moțiunea de cenzură o vom depune în această sesiune parlamentară. Unul din obiectele pe care le avem în sesiunea asta este să frăgezim majoritatea parlamentară, să încercă să convingem câți mai mulți parlamentari, care au susținut puterea până astăzi, că această putere nu mai este de susținut și că pune în pericol viitorul Românei dacă continuă să sprijine acest guvern.
(Moțiunea vine la începutul sesiunii parlamentare sau la final?)
Nu știm. În momentul cel mai potrivit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu