miercuri, 16 ianuarie 2019

DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN - 16 IANUARIE 2019

Bună ziua,

Viața, integritatea fizică și proprietatea privată a fiecărui cetățean român, au fost puse în pericol de Guvernul PSD-ALDE, care a eliberat peste 11.000 de deținuți înainte de termen, fără niciun fel de măsură de reintegrare socială a acestora, fără sa ia nicio măsură privitoare la posibilitatea de a asigura pentru acești deținuți eliberați o formă de ținere sub supraveghere și de urmărire a reintegrării în societate a acestor deținuți eliberați.

Există cazuri grave de omoruri, de violențe, de violuri care s-au petrecut în ultima perioadă. Este evidentă creșterea incidenței infracționalității și, din păcate, a infracțiunilor grave comise de cei care au fost eliberați înainte de termen de Guvernul PSD-ALDE pe ușa din dos a penitenciarelor, iar răspunderea exclusivă pentru această situație dramatică este a actualului Guvern care guvernează pentru infractori și care este împotriva cetățenilor români corecți, care respectă legea și care sunt normali într-o societate.

Datorită gravității situației nu putem aștepta săptămâni până să se găsească o soluție pentru problema care a fost provocată de a actualul guvern. Culmea este că viața, integritatea fizică, proprietatea, garantarea lor trebuie asigurată de stat, de guvern, și tocmai guvernul este acela care nu numai că nu garantează aceste lucruri pentru cetățeanul român, ci este cel care pune în pericol viața, integritatea și proprietatea privată a fiecărui cetățean român.

Solicităm convocarea de urgență a unei sesiuni parlamentare extraordinare. Adresez către președinții celor două Camere, sigur nu către domnul Dragnea și cu domnul Tăriceanu care sunt în concediu, dar și-au delegat atribuțiile de președinte către domnul Iordache și domnul Manda. Ca atare, le solicit celor doi președinți să convoace sesiune parlamentară extraordinară de urgență în care să fie amendată această lege, fie să fie împiedicată eliberarea  infractorilor care au comis infracțiuni cu violență, omoruri, violuri, tâlhării și alte categorii de infracțiuni, fie chiar abrogarea în integralitate acestei legi  privind regimul compensatoriu.

De asemenea, de urgență pentru toți cei care au eliberați, guvernul trebuie să prezinte public măsurile pe care le ia pentru întărirea serviciului de probațiune și pentru asigurarea de către acest serviciu a urmăririi celor eliberați din închisori și a tuturor celorlalte atribuții pe care le au cei din serviciul de probațiune.

De asemenea, solicităm de urgență ocuparea posturilor vacante din Poliție. Datorită prostiei guvernului care a modificat Legea pensiilor și care a permis în același timp prin decizia ministrului de Interne, Carmen Dan, pensionarea anticipată a mii de polițiști. La ora actuală Poliția nu mai are capacitatea efectivă de a-și îndeplini misiunea. În primul rând de a garanta ordinea publică, de a apăra viața și proprietatea cetățeanului. Aceste lucruri trebuie rezolvate de urgență pentru că  altfel cetățeanul român va fi expus în continuare  la riscul de a deveni victima unei infracțiuni iar acest lucru dacă se va petrece, se va petrece în exclusivitate din cauza guvernului.

A doua temă pe care o voi aborda, am abordat-o și în conferința de presă de luni. Deja de luni se văd lucruri extrem de grave. Sistemul energetic românesc este în prag de colaps.

Există riscul de black out, adică de pană de curent generalizată, traduc ca să înțeleagă lumea. Guvernul PSD-ALDE  riscă să lase România în beznă din foarte multe motive. În primul rând că a jefuit în tot cursul anului 2018 companiile de stat, dintre care multe companii sunt în domeniul energetic, lăsându-le fără banii necesari pentru efectuarea investițiilor și fără banii necesari pentru asigurarea mentenanței infrastructurii critice, în special pentru Transelectrica și pentru Transgaz.

Prețurile la energie au luat-o razna. Prețul la energie pe piața OPCOM a ajuns la aproape 90 de euro pe MWh, în timp ce prețul pe piețele din jur este de aproximativ 50 de euro, sub 50 de euro. Prețul în România la energie electrică a ajuns aproape dublu față de prețul la energia electrica pe piețele din jurul nostru. 

România a ajuns să importe energie de unde avem capacități de producere a energiei excedentare și chiar aveam posibilitatea de a exporta energia electrica. Astăzi importăm energia electrică din mai multe motive. În primul rând, datorită scăderii producției de energie și în al doilea rând, datorită faptului că mulți operatori economici preferă să cumpere energie din alte țări decât energia produsă de capacitățile de producție a energiei electrice din România.

Situația atât pe piața energiei electrice cât  și pe piața gazului, situația de criză a fost provocată în exclusivitate de deciziile guvernamentale. Ordonanța 114 dată pe final de an, pe repede înainte, fără nici un fel de avertisment, fără niciun fel de dezbatere publică a provocat un șoc pe piața energiei și nu numai pe piața energiei, a provocat un șoc pe piața financiar-bancară, a provocat un șoc în ceea ce privește perspectivele a celor peste  5 milioane de contribuabili, care nu știu la ce să se mai aștepte în viitor și numai au niciun fel de garanție că vor  avea dreptul la pensia suplimentară pentru care contribuie la pilonul 2 de pensii. În toate domeniile de activitate Ordonanța 114 a provocat perturbații majore. În domeniul comunicațiilor deja abonații Digi vor face față unor creștere a tarifelor și nu numai la Digi, și pentru toți operatorii de comunicații, din cauza introducerii taxei pe cifra de afaceri practic serviciile vor crește ca și tarife către toți cetățenii.

Mă întorc la energie. Companiile din energie au pierdut aproape 10 procente din valoarea lor de pe bursă. La marea majoritate a acestor companii acționar majoritar e statul. Mai bine zis, statul român a pierdut de pe urma deciziilor tembele ale guvernului. Pierzând statul, evident că pierde fiecare cetățean. La ora actuală prin proiectul de ordine al ANRE, impozitul pe cifra de afaceri urmează să se aplice pe cifra de afaceri din 2018, adică retroactiv. Evident că noi am sesizat acest aspect în sesizarea transmisă către Avocatul Poporului, care nici până astăzi nu ne-a dat un răspuns, refuzând să atace la CCR Ordonanța 114.

Foarte multe companii din energie își vor pierde profitabilitate și multe dintre ele vor intra pe pierdere și singura soluție pentru a-și menține profitabilitatea va fi soluția, dacă le va fi permisă, mai ales în cazul transportului distribuției unde există tarife reglementate, sunt costuri reglementate care sunt tarife maximale si unde nu mai există marjă de profit, dacă li se va permite vor crește tarifele, asta se va duce către o creștere a prețului către consumatorul final.

Rezultatul Ordonanței 114 va fi catastrofal pentru sistemul energetic românesc. Gândiți-vă că, în cazul în care Combinatul Energetic Oltenia, termocentralele care funcționează pe bază de cărbune, în cadrul Complexului Energetic Oltenia, își vor înceta activitatea și starea stocurilor este extrem de proastă și în mare măsură tot Guvernului i se datorează această stare de lucru pentru că nu au avut  capacitatea de a asigura stocurile necesare la începutul iernii în conformitate cu prevederile legale. În cazul în care se opresc, există riscul de intrare în colaps, iar stocurile de cărbune, vă repet, ne mai ajung pentru câteva zile conform informațiilor pe care le avem acolo.

Aplicarea noii taxe pe cifra de afaceri afectează Complexul Energetic Oltenia, pentru că dacă nu s-ar fi aplicat această taxă, CEO și-ar fi permis o majorare a salariilor cu aproximativ 20%, pentru angajații care sunt astăzi în grevă și în felul acesta i-ar fi permis managementului acestei companii să evite apariția unei situații de criză.  Deci din nou criza este provocată de niște reglementări stupide fără nicio fundamentare economică, care sunt făcuți de oameni care nu au niciun fel de experiență în niciunul dintre domeniile în care s-au introdus noile taxe, care nu au la bază niciun fel de studiu de impact și care riscă să arunce în aer atât piața financiar-bancară, cât și piața energetică, cât și piața comunicațiilor, cât și să pună în pericol pensiile private ale contribuabililor români la Pilonul II de pensii.

Solicităm abrogarea de urgență a Ordonanței 114 și considerăm că în cadrul sesiunii extraordinare, pe lângă dezbaterea, modificare de urgență sau abrogarea legii privind recursul compensatoriu, regimul compensator, este necesară adoptarea de urgență a unei legi de respingere a Ordonanței 114.

De asemenea, nici până astăzi, Guvernul nu a prezentat în dezbatere publică, ce să mai vorbim de adoptarea în ședința de guvern a proiectului de lege a bugetului de stat cu consecințele dezastroase pe care le-am prezentat în declarații de presă anterioare.

(Domnule Orban, am primit o decizie de la CCR, care a admis conflictul între Parlament și Ministerul Public, protocoalele sunt ilegale spune CCR. La ce efecte vă așteptați?)

Atâta timp cât nu văd decizia Curții și motivarea Curții, permiteți-mi să nu comentez în niciun fel pentru că nu îmi place să comentez lucruri pe care nu le cunosc.

(Ce ar putea să facă Partidul Național Liberal dacă cumva în vigoarea Curții vine și cu ceva efecte posibile retroactive?)

Nu îmi imaginez ce efecte retroactive posibile ar putea să existe.

(Partidul Național Liberal va mai susține un demers legislativ pe tema recursului compensatoriu?)

Propunerea noastră legislativă care este aproape gata, mâine va fi finalizată, se referă în special la cei care au comis infracțiuni grave. Sigur că mai există și alte puncte de vedere dacă se va îmbrățișa punctul de vedere de abrogare în integralitate a acestei legii,  vom susține si abrogarea integrală a acestei legi, dar oricum ea a produs efecte. Chiar dacă se va abroga, lucru pe care ni-l dorim, acest lucru nu absolvă Guvernul și Ministerul Justiției de obligațiile pe care le-am menționat și anume de întărirea sistemului de probațiune, de finanțarea corectă a acestui sistem de probațiune, de asigurarea prin intermediul acestei entități care ține de Guvern, a unei integrări sociale a celor eliberați din închisori și o prevenire a unei posibilități ca acești infractori eliberați să comită din nou infracțiuni .

( Liderul PMP, domnul Tomac, a susținut că nu se pune problema unei eventuale fuziuni cu Partidul Național Liberal, decât dacă PNL fuzionează în PMP. Voiam să vă întreb dacă mai există discuții cu PMP?)

V-am dat răspunsul încă de luni. Nu este un subiect. Dacă v-oi avea vreodată ceva de comentat pe tema asta v-oi prezenta opiniei publice orice lucru pe tema aceasta. Normal, acum văd că vorbesc ei neîntrebați.

(Legat de sondajul intern ne puteți spune ce colegi liberali stau cel mai bine în acest sondaj?)

Este vorba de un sondaj intern, fiind vorba de un sondaj intern ne folosește nouă pentru a identifica așteptările, nevoile, percepțiile cetățenilor români, necesare pentru a putea genera un program care să răspundă așteptărilor românilor în cadrul campaniei pentru alegerile europarlamentare, deci nu pot să vă dau date despre colegii mei, să vă spun procente. În general cei care sunt înscriși pe listă sunt oameni cunoscuți destui de mulți, chiar dacă nu au notorietate foarte mare, încrederea în cadrul notorietății este o încredere relativ bună, deci în principiu nu avem probleme legate de candidații înscriși în listă măsurați.

( Mă refeream și la colegi liberali care s-ar putea să stea mult mai bine decât partidul)

Partidul Național Liberal este o echipă.

( Domnule Orban, din precizări de la CCR, deci sesizarea domnului Iordache a fost aprobată, dumnealui spunea că există un conflict între Parchet care s-a substituit prin faptul că le-a permis celor de la SRI să facă anchete, s-a substituit unei altei autorități si instanțe si spun judecătorii că protocolul din 2009 încheiat între Parchet și SRI este în întregime neconstituțional, iar cel din 2016 este parțial neconstituțional. Ar putea să pună în pericol toate dosare lucrate de atunci și până acum?)

Meseria mea este de inginer. Am absolvit și științe politice. Până nu cer un punct de vedere de la echipa de specialiști ai partidului pe domeniul dreptului constituțional nu vă prezint un punct de vedere, pentru că sincer chiar nu am capacitatea să evaluez ce consecințe posibile poate să genereze decizia CCR și mai ales, vă repet, că trebuie să așteptăm întotdeauna motivarea, pentru că multe lucruri generează consecințe chiar din cuprinsul motivării nu numai din decizia efectivă

(Din punct de vedere politic pot spune social democrații că au reușit măcar parțial?)

Nu, cum să reușească, ce să reușească ?

(Să scoată în legalitate protocoalele, să arate așa cum spuneau ei de fiecare dată că SRI a făcut abuz de puterile sale)

Partidul Național Liberal în mod sistematic a susținut independența justiției, independența justiției atât față de factorul politic cât și față de alte entități ale statului român care nu au ce să caute în justiție. Asta a fost poziția noastră din 1990 și ceva și astăzi susținem aceeași poziție

Vă doresc o zi frumoasă!

Niciun comentariu: