sâmbătă, 26 ianuarie 2019

Cioloș a spart gheața. A fost ales! Cu 99,17% din voturi

Foto: Inquam Photos / George Călin/Digi24
Nu mă miră. După cum reacționează susținătorii lui pe rețelele de socializare, mă mir că nu a fost votat cu 120%! În fine. Mergem mai departe. Să vedem ce vrea el, Cioloș cu acest partid. Știu,  cârcotașii vor spune că una este să vrei, alta este să poți. Mai mult, la orice început de drum îți propui obiective mărețe. Absolut normal.

Voi prelua de la Hotnews câteva idei expuse de Cioloș.

Dacian Cioloș. „V-am cerut un mandat de maxim un an de zile, peste un an ne vom revedea pentru a alege o nouă conducere a partidului

Declarația asta lasă loc la interpretări. Pe de o parte, o altă convenție națională pentru a stabili o nouă conducere la un an de la prima convenție și după două sesiuni electorale pare normal. Acel „ne vom aduna” nu înseamnă că toți cei de astăzi vor fi prezenți la convenția de peste un an. Are Cioloș aspirații mai mari? Conducerea partidului de la Bruxelles va fi destul de dificilă. Așa că este rezonabil să presupun că de va dori să fie implicat major în viața partidului, cum a tot declarat, prezența lui pe listele PLUS la europarlamentare este doar pentru a atrage voturi, nici cum ca el să devină europarlamentar. Citind atent declarațiile lui, cred că va candida la prezidențiale. Hai să le punem aici, în extras.

  • Trebuie să recunoaștem că politica, atunci cand o refuzi sau o ignori, îți intră singură în casă.
  • Poți să ignori politica, dar trebuie să-ți asumi că acest lucru te costă.
  • Politica și un partid nu sunt un scop în sine. Acest partid e un mijloc de a ne implica și a merge mai departe.
  • Proiectul meu nu este doar un partid. Proiectul meu e România și știu ce avem de făcut. Să mergem la europarlamentare, să construim un proiect solid pentru prezidențiale, să câștigăm localele și să devenim primul partid după parlamentare.
  • Dacă așteptăm să dispară PSD prin erodare politică, ne vom trezi cu surpriza că se va întoarce din nou și din nou sub alte forme.
  • Cred că avem tot ce ne trebuie pentru a oferi României o alternativă politică.

Avem un nivel de ambiție foarte ridicat. Abia înființat, PLUS vrea să aibă un proiect solid pentru prezidențiale (europarlamentarele sunt foarte aproape și de aceea vor să meargă împreună cu USR!). Avem o țintă declarată. Prezidențialele. Pentru asta vor avea nevoie de un candidat. Nimeni altul decât Dacian Cioloș. Ce naiba!

Al doilea obiectiv major este să câștige localele! Deja intrăm pe un teren instabil. Prin grija lui, prin refuzul lui de a da OUG cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin pe timpul anului 2016, partidele care au primari vor avea o poziție clar avantajoasă. Cum va determina populația comunităților locale să aleagă în locul unor primari cunoscuți, unii dintre ei foarte apreciați, primari propuși de PLUS?! Să încerce să facă „capturi” de personalități locale, aflate acum în poziția de primari? Nu este exclus! Dar, cu ce program politic merge la ei? Cu programul actualilor primari, evident. Această idee produce o legătură cu o parte a declarației lui: 
  • Dacă așteptăm să dispară PSD prin erodare politică, ne vom trezi cu surpriza că se va întoarce din nou și din nou sub alte forme.
Nu cred că va reuși să ia dintre primarii PNL. Pot fi cazuri, dar izolate. Ținta lor sunt primarii PSD și ai ALDE, partide cu care are în comun ideologia: social-democrație. La Congresul ALDE Europa din noiembrie anul trecut, la care au participat progresiștii lui Macron (cu care Cioloș are semnat un acord de colaborare!), social-democrații și verzii, la fel ca membrii unor partide liberale au devenit ținta pentru viitoarele „achiziții” politice. Tot spuneam eu că Macron vrea să reformeze social-democrația europeană. Ei uite că în România au trecut la treabă. Dacian Cioloș și ai lui, pun aici și USR, vor merge să determine personalitățile politice locale să li se alăture. Practic, Dacian Cioloș și PLUS vrea să elimine PSD-ul lui Dragnea și să îi ia locul. PNL este adversarul politic! De aceea Cioloș are astfel de obiective mari. Crede că va prelua bazinul electoral al PSD și ALDE, aceste două partide având conduceri toxice iar „capturarea” celor mai buni dintre ei este, cumva, la îndemână.

Să merg la unele mesaje pe Facebook, ferme, agresive: partidele din opoziție să nu se mai atace între ele pentru că astfel va câștiga PSD! Păi, să ne fie cu iertare, prostie mai mare nu există. Din moment ce tu, Dacian Cioloș și partidul tău, ai ca adversar politic PNL iar PSD este ținta ta pentru acumulare de bazin electoral, lipsa de reacție a liberalilor nu te va întări pe tine? Ba da. Din moment ce vrei să iei locul PSD, este absolut normal ca PNL să răspundă atacurilor tale. Cât privește faptul că PNL va pierde toate alegerile dacă atacă PLUS și USR, să lăsăm timpul să vorbească. Așa cum tu vrei să îți atingi obiectivele, abia înființat, așa vrea și PNL să și le atingă. Câștigătorul alegerilor nu poate fi decât un singur partid. Eu sper să fie PNL.

Convenția PLUS clarifică situația politică. Era clară de anul trecut dar lumea care citește mai puțin umbla după cai verzi pe pereți. PLUS este un partid nou care își propune să învingă PNL în toate alegerile ce vor urma: europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare. PLUS este „o căpușă politică” pentru PSD de unde vrea să își ia electorat. PLUS vrea să devină cel mai important partid social-democrat din România prin eliminarea PSD de pe scena politică. Treaba lor. PNL este și rămâne alternativa la social-democrație, o alternativă a democrației și respectului față de Constituție și lege. Asta este important. 

Niciun comentariu: