luni, 20 iunie 2016

Reglementări fiscale de protecție a statelor membre UE.

Știrea de la Agerpres este de acum 3 zile. Mea culpa ! Îmi dau și cu cărămizi în cap, la nevoie. Nu de alta, dar se vede efectul mult-controversatelor libertăți de care s-au folosit marile companii și afaceriștii veroși.


În comunicatul ECOFIN se arată că „Miniștrii de Finanțe din UE, reuniți astăzi (vineri — n.r.) la Luxemburg, au convenit asupra propunerii de norme împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care afectează în mod direct funcționarea pieței interne. Acestea fac parte din pachetul de măsuri privind combaterea evaziunii fiscale care urmărește un răspuns coordonat la nivelul UE la problema evaziunii fiscale și a practicilor fiscale agresive ale multinaționalelor”.

În mod concret, unei liberalizări ajunsă „cancer financiar” i se pune botniță. Chestia asta se numește uniune fiscală, o integrare mai profundă cu rol de protecție a statelor UE aflate la bunul plac al unor investitori veroși.

Pachetul legislativ include:

- măsuri anti-abuz ce vizează deductibilitatea dobânzilor,
- impozitarea transferului de active,
- trecerea de la scutirea fiscală la acordarea de credite,
- o regulă generală anti-abuz,
- reguli cu privire la societățile străine controlate.

Anca Dragu, ministrul nostru de finanțe, a punctat pe una dintre durerile finanțelor noastre publice. Practicile multinaționalelor care se folosesc de tertipuri pentru a nu plăti impozite statului român: „Noile reguli vizează eliminarea lacunelor pe care unele companii multinaționale le folosesc pentru a evita plata anumitor impozite”.

Efectul Panama Papers are rezultate.

Eu îndrăznesc să spun că se revine, încet și destul de timid, la principiul rolului social al proprietății. Din moment ce ia de la societate, trebuie să și să dea înapoi pentru dezvoltarea ei astfel încât proprietatea generatoare de beneficii să aibă un ciclu cât mai lung.

Cumva, în interviul dat Agerpres de Cezar Mereuță, cercetătorul a vorbit și despre cultura transferului de proprietate către moștenitori, așa cum este în statele dezvoltate, cum a fost la noi în perioada interbelică.

Niciun comentariu: