miercuri, 22 iunie 2016

Politica fără pragmatism este ca pomul fără fructe.

Lumea jurnalistică dar și cea politică este pe cale să facă „bum”. De mai multe ori, nu doar odată.

De ani și ani de zile se încearcă formarea unei opoziții veritabile la curentul politic reprezentat de PSD. Opozanții PSD s-au declarat în fel și chip. PNL este cel mai mare și mai bine organizat partid din opoziție. S-au format partide care și-au declarat apartenența la valorile „dreptei”, multe dintre ele fiind, de fapt, adepte ale populismului politic și al oportunismului. Câte un lider mai vechi sau mai nou recită cu patos ziceri din cărțile de teorie politică. În practică însă, fac cu totul și cu totul altceva.

Suntem într-o perioadă în care valorile societății române interbelice nu mai funcționează. Familia tradițională, proprietatea și moștenirea ei, rolul social al proprietății, apartenența etnică, apartenența culturală etc. Unele au dispărut în anii comunismului. Există însă șansa de a reveni la ele dacă și numai dacă se admite că pentru a reveni la valorile sociale atât de dorite se acceptă ideea că este nevoie de un efort colectiv. Un efort la care să participe întreaga populație a țării indiferent de simpatiile ei politice. Pentru asta însă, populației trebuie să i se ofere condițiile necesare pentru a trăi în interiorul acestor valori.

PNL este acuzat că vrea să atragă și să absoarbă celelalte formațiuni politice care se opun PSD. Oripilații jurnaliști, oripilații analiști, oripilații politicieni ar trebui să își bage undeva „oripilarea”.

Aici vorbim despre viitorul unei țări și nu de starea de greață a unor indivizi care își doresc cu disperare notorietate de orice fel. PNL trebuie să coaguleze toate forțele politice care se opun PSD și social-democrației. PNL trebuie să atragă cât mai mulți cetățeni de partea sa iar absorbția unor formațiuni politice mai mici este una dintre cele mai bune ocazii. PNL trebuie să fie pragmatic. PNL trebuie să lase propagandiștilor de doi bani bucata lozincile anti-PNL care sunt pliate pe „moștenirea Brătienilor”. Educația liberală a membrilor și simpatizanților PNL se va face prin comportamentul politic la guvernare al partidului, prin legile care vor obliga la un astfel de comportament, prin comportamentul personal al fiecărui membru al PNL în societate și în afaceri. Nu prin lozinci, nu prin demagogica pledoarie a unora care vor să impresioneze.

Brătienii au fost pragmatici, de un pragmatism agresiv, un pragmatism care a permis PNL să formeze statul român, să îi permită evoluția, să îi dea legile de care avea nevoie pentru a se dezvolta. Împroprietărirea țăranilor este judecată populist ca fiind de stânga pe când ea a fost, evident, o acțiune de dreapta. Țăranii împroprietăriți au avut un motiv să fie legați de proprietatea lor, să o lase moștenire urmașilor, să o apere, inclusiv prin participarea la război, să o vadă ca o parte a țării în care trăiesc iar de aici să își apere  țara cu îndârjire. Proprietatea le-a dezvoltat conștiința de neam. Țăranii nu au fost simpatizanți ai liberalilor brătieniști, politic au votat cu socialiștii lui Maniu, cu țărăniștii.

PRAGMATÍSM s. n. Tradiție filosofică centrată pe problema semnificației adevărului. ♦ P. gener. Atitudine a celui care se adaptează la orice situație, care ia în considerație (numai) eficacitatea, utilitatea practică.

Perioada idilică a PNL s-a terminat. PNL trebuie să vadă că liberalii se formează în timp, nu se nasc liberali. PNL trebuie să vadă că cei care la un moment dat și-au dat ochii peste cap că sunt liberali au trecut în altă „barcă” imediat ce vanitatea nu le-a mai fost satisfăcută. PNL trebuie să închidă, pur și simplu, „clubul boemilor liberali” și să se adreseze celor care fac și pot face liberalism, practic. Oamenilor care sunt dispuși să sprijine ideologia politică liberală și programele de guvernare liberale. iar aceștia sunt mulți, mult mai mulți decât cei care așteaptă „recunoașterea meritelor de vorbitori liberali” sau cei care așteaptă „para mălăiață în gura lui nătăfleață”. PNL trebuie să accepte că este un partid al maselor de români și nu un partid al elitei societății (elită absolut îndoielnică de cele mai multe ori). În timpul Brătienilor, PNL a devenit un partid al maselor pentru că altfel nu ar fi câștigat alegerile și nu ar fi împins societatea către dezvoltare.

Se pare că am ajuns la concluzie. Sunt pentru toate fuziunile posibile care permit PNL să ia puterea de la PSD și să obțină astfel condițiile pentru a face reformele liberale de care țara asta are nevoie.

Niciun comentariu: