vineri, 17 iunie 2016

A apărut Strategia Națională Anticorupție pentru perioada 2016-2020 !


Agerpres anunță că pe site-ul Ministerului Justiției a apărut proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea SNA pentru perioada 2016 - 2020.

Am citit, pe arșița asta de la orele 22.00 trecute fix doar prezentarea de la Agerpres. Este interesantă. Mâine, pe arșița care a fost deja comunicată, voi încerca să parcurg tot textul pus la dispoziție de Ministerul Justiției.

În SNA se pune accentul, cu fermitate, pe integritate. Prevenție, educație, combatere. În noul SNA intră domeniile educației și sănătatea care tocmai în această perioadă de timp au dat suficiente dovezi că au mari lipsuri la integritate. Ca exemplu, ministrul sănătății este aspru criticat pentru declarațiile făcute în aceste zile, de către „medicii neamului” adunați în fel de fel de organizații, pentru afirmațiile critice făcute la adresa sistemului ! După medicii și managerii din spitale sau din alte locuri unde își câștigă existența totul este un model demn de urmat. Chiar dacă au ieșit la iveală acte și fapte de neînchipuit până acum, inclusiv acordarea asistenței medicale în funcție de vârstă, astfel că jurnalistul care a pus o întrebare dacă se califică pentru a fi tratat să scape cu viață, după declinarea vârstei de 45 de ani, un medic, mai hâtru, i-a răspuns că ar fi șanse, este încă tânăr.

Foarte important este faptul că se continuă cu conceptul potrivit căruia un dosar penal pentru corupție la DNA sau ANI să fie asimilat cu un eșec de management la instituția din care face parte subiectul dosarului. O idee bună. Foarte bună. La fel cum starea de infracționalitate într-o comunitate este un eșec al administrației publice locale la braț cu autoritatea de ordine publică responsabilă de ordinea și liniștea publică din acea localitate.

Gata. Mâine mai mult. Azi este și prea târziu și prea cald.

Niciun comentariu: