joi, 2 iunie 2016

La București, treaba este clară. Ori Firea, ori Predoiu.


Mă voi referi, îndeosebi, la „soarta” Bucureștiului. Nu neglijez restul țării, departe de mine gândul acesta. Am văzut că sunt județe din țară unde PNL este foarte bine cotat, de departe este pe primul loc, am văzu județe unde PNL duce o luptă strânsă cu PSD și am văzut județe fost fiefuri ale PSD unde PNL recuperează. Cred că și acolo, în acele județe în care lupta politică este acerbă, PNL va face un rezultat bun. Fără a neglija Bucureștiul dar și fără ai da o importanță exagerată, un rezultat general foarte bun al PNL ar fi un pas bun în vederea cuceririi puterii politice la toamnă, atunci când Parlamentul nu va mai fi format din tot felul de neaveniți, din tot felul de parveniți, din tot felul de ciudați ajunși prin oculte manevre politicianiste în înalta demnitate de reprezentant al cetățenilor.

Marea, înnebunitoarea întrebare a unor zile lungi de luptă politică a fost: cine este pe locul doi în preferințele electoratului ? Minunea ONG-istă Nicușor Dan sau „infamul” liberal Cătălin Predoiu ?

Tot felul de sondaje ale PSD sau ale unor posturi Tv arondate PSD, ale unor grupuri de interese dirijate de Alina Mungiu Pippidi dar și a altor actori politici îl scoteau pe Cătălin Predoiu pe la 8% - 12% în preferințele electoratului. O situație la PNL spunea că situația este alta. Cătălin Predoiu fără a fi desemnat candidat al PNL avea deja 22%. Cum i s-a anunțat candidatura, Pippidi și echipa de campanie a lui Nicușor Dan a scos imediat pe piață „un sondaj” de casă (încă am convingerea că fostul CSOP devenit între timp TNS - mare casă de sondare internațională ! -, este unul dintre sponsorii lui Nicușor Dan) în care Cătălin Predoiu „se prăbușește” la 8%. Normal, Nicușor Dan era la peste 20%. Și în „sondajele” PSD și în cele ale lui Pippidi (USB/CSOP).

Practic, PSD și USB-ul lui Nicușor Dan au lucrat împreună.

Simt că trebuie să o spun. Îmi vine greu să tot folosesc numele lui Nicușor Dan ca fiind candidat. Simt că el este, de fapt, doar o marionetă în mâinile mai multor grupuri de interese financiare și imobiliare care își doresc cu ardoare să pună mâna pe București („fată” bună de măritat, cu potențial de dezvoltare, cu terenuri încă protejate împotriva hulpavilor dezvoltatori imobiliari ...). La astea se adaugă informațiile, foarte deranjante, privind relațiile celor din anturajul lui Nicușor Dan cu cercuri de influență din Rusia, cercuri financiare, cercuri de promovare a unei politici externe ostile sistemului democratic al UE (care a stabilit sancțiuni împotriva Rusiei în domeniul bancar, al libertății de mișcare a capitalurilor rusești în Europa !). De aceea simt că vorba lui Nicușor Dan nu este a lui. El recită, ca un papagal, lecția pregătită de alții.

Am încercat să văd ce înțelege Nicușor Dan din nevoile Bucureștiului nu ca oraș, ca structură organizată a populației, ci ca reședință a celor 2 milioane de cetățeni, ca zonă de interes economic pentru încă un milion de cetățeni legați de București prin locuri de muncă, prin afaceri, prin rude etc. Pentru că nu mi-a ieșit, din prima, am analizat punându-mă în postura unui analist al cerințelor clientului. Clientul fiind bucureșteanul. Eu fiind printre clienți. Ei bine, Nicușor Dan abordează, în mod cu totul și cu totul superficial, el se axează pe un sistem de raportare, prin intermediul unui sau unor sisteme informatice existente sau pe care el le va cere când ar ajunge primar general. Ei bine, o astfel de abordare este cumplit de superficială. În fapt, el ne spune ce și-a dori el ca „apărător al Bucureștiului”, ce nu a avut și ce vrea el să se întâmple în viitor. El vede administrația Bucureștiului din perspectiva strâmtă, foarte strâmtă a unui ONG-ist care își dorește notorietate și nu din poziția unui viitor guvernant al capitalei.

Întăresc cele spuse prin faptul că nu a vorbit de loc, dar absolut de loc, de starea actuală a sistemului informațional din administrația centrală a Bucureștiului, nu a identificat suprapunerile informaționale și, pe cale de consecință, nu a identificat suprapunerile de atribuții între diferitele compartimente ale administrației publice, nu a identificat locul în care se rupe comunicarea administrației publice cu beneficiarii acesteia. Nu poți să te avânți în promisiuni cu sisteme informatice dacă nu știi care este sistemul informațional în structura analizată, în structura care ar urma să folosească sistemul informatic. Apoi, să îmi fie cu iertare, nu toată populația Bucureștiului este interesată de acele rapoarte pe care le reclamă Nicușor Dan. Rapoarte care constituie baza așa-zisului program de guvernare a lui Nicușor Dan. Nu degeaba a constatat Cătălin Predoiu că Nicușor Dan este superficial. Și este. Nicușor Dan vorbește de „instrumente” în loc să vorbească de reguli și principii, de programe și planuri de lucru. Habarnist. Notoriu. De aceea nu cred că el este „candidatul” real, este doar o „păpușă”, o „marionetă”. Alții sunt beneficiarii de fapt ai candidaturii lui.

Este evident că lupta se dă între Cătălin Predoiu care vine cu un proiect de guvernare al capitalei - capitala urmând a fi configurată ca o mare putere economică și financiară în zona de sud-est a Europei -, și Gabriela Vrânceanu Firea Pandele care vine cu proiectul „o capitală pentru familiile bucureștenilor”. Tema „familiile bucureștenilor” este una sentimentală, este promovată prin luări de cuvânt de către liderii Bisericii Ortodoxe Române tot în aceste zile, este promovată de liderii socialiștilor europeni care dau declarații pentru susținerea lui Firea, este promovată inclusiv de posturile de televiziune care nu își doresc ca PNL să preia conducerea în București. Diferențele de abordare sunt imense între principalii competitori. Creștin-democrații germani și-au declarat susținerea pentru Cătălin Predoiu arătând că ei îl susțin pentru că îl consideră singurul capabil să promoveze și să susțină „statul de drept” la nivelul guvernării celui mai mare oraș al României, aici unde sunt principalele instituții ale Statului. Firea ne invită către un București bisericos, Predoiu ne invită către un București al competiției internaționale. Un București favorabil și celor care îl susțin pe Nicușor Dan dacă nu ar dori cu ardoare dispariția controlului statului asupra manevrelor financiare oculte sau opoziției față de betonarea tuturor spațiilor verzi din capitala României.

Iau de bun comunicatul lui Nicușor Dan, potrivit căruia nu se retrage și că nici unul dintre susținătorii lui nu îl vor vota pe Cătălin Predoiu (chiar dacă Nicușor Dan s-ar retrage !). Dacă așa au primit „ordinul de zi pe unitate” de la Moscova sau de la Soros (tot acolo !), așa să fie. Rămân încă în pronunțare cei care nu și-au manifestat încă preferințele. Este vorba despre cei care își doresc locuri de muncă, își doresc dezvoltare, își doresc evoluție. Dacă nu găsesc încă ce își doresc în programele candidaților poate se uită mai atent la programul PNL promovat de Cătălin Predoiu și vor observa că acesta indică căile și mai puțin instrumentele de lucru. Iar căile sunt foarte importante, sunt generatoare de progres prin mijloacele care pot fi convenite cu cei interesați, se pot alege instrumentele care există deja, se pot adăuga noi instrumente, se pot moderniza cele existente pentru a face raportul cost/beneficiu cât mai atractiv.

Votanții anti-PSD au posibilitatea să iasă în față, la fel ca la alegerile din 2014 când a fost evitată catastrofa punerii lui Victor Viorel Ponta la conducerea țării. În mic, la București, suntem astăzi în aceeași situație. Desemnarea Gabrielei Vrânceanu Firea la conducerea capitalei este tot o catastrofă.

Ceilalți să se gândească bine. Acum se dă votul util. Nu există al doilea tur. Pot da votul politic, pentru consilierii partidului din care fac parte sau pe care îl susțin, dar la capitală au de ales: ori Firea, ori Predoiu. Nu există cale de întoarcere.

Atrag atenția și asupra votului la unele sectoare. Și acolo avem situații asemănătoare. La Sectorul 3 lupta este între Robert Negoiță, candidatul urmărit penal al PSD și Cristina Ancuța Pocora, deputatul PNL care a făcut dovada, cu vârf și îndesat a apărării intereselor comunității - creșterea alocațiilor pentru copii, creșterea indemnizațiilor pentru mame. Acum poate fi încurajată să se ocupe de administrarea unui sector, împreună cu consilierii PNL sau ai altor partide politice adversare ale PSD.

Un comentariu:

Anonim spunea...

vad ca nicusor dan a scos o mizerie de sondaj in care se da pe locul 2. ce vom rade luni dimineata de acest kaghebist sustinut de pippidi....