vineri, 17 iunie 2016

Gruparea navală NATO la Marea Neagră are drum greu de parcurs.


Cred că ar trebui să clarificăm niște lucruri, mai ales astăzi când propaganda rusă își face de cap, inclusiv prin intermediul unor personalități politice care, până mai ieri, erau în prim-planul deciziilor politice cu greutate.

Plec da la opoziția „vehementă” a prim-ministrului bulgar Boyko Borissov la inițiativa României de se constitui o „Flotila Aliată in Marea Neagra / Black Sea Flotilla”, așa cum a fost ea înscrisă în Planul de acțiuni strategice ale Ministerului Apărării Naționale pentru anul 2016.

Până la a comenta reacția prim-ministrului bulgar dar și a altora din Bulgaria, se cuvine a spune clar ce anume se dorește prin inițiativa României. Punctul pe „i” îl pune tocmai scopul inițiativei: întărirea flancului sud-este european la Marea Neagră ca o completare a măsurilor de întărire a acestuia pe uscat (comandamentele NATO din România și Bulgaria, Deveselu, bazele din Turcia etc.). Întărirea la Marea Neagră nu poate ajunge la nivelul unei structuri formale NATO, o structură care s-ar desprinde astfel de sub suveranitatea națională (în mod parțial, evident !), cu care se pare că nici un stat riveran la Marea Neagră nu este de acord. Ca atare, o Flotă a NATO la Marea Neagră formată din statele riverane nu se poate realiza. Ce se propune de România, este formarea unei grupări de nave cu participarea statelor membre NATO la Marea Neagră care să organizeze acțiuni de instruire și perfecționare a coordonării în acțiunile de luptă. Practic, aceste nave sunt sub autoritatea statelor de care aparțin însă, pe timpul aplicațiilor pe mare se vor subordona unui comandament aliat NATO, format din reprezentanți ai statelor membre NATO participante cu observatori din partea altor state interesate, cum ar fi Ucraina și Georgia care au semnate cu NATO parteneriate strategice.

Este bine să precizez acest lucru pentru că din discursurile partenerilor bulgari se desprinde o idee care arată altceva. Bulgarii spun că antrenamente în comun ale marinei militare bulgare și române pot avea loc oricând, că sunt curente. Nu văd nevoia unor altfel de antrenamente ! Mai pe șleau spus, nu vor antrenamente româno-bulgaro-turce ! Cu atât mai puțin nu vor antrenamente la care să participe nave militare din Ucraina sau Georgia. Cumva, Bulgaria nu dorește să fie văzută alături de state care sunt în conflict cu Federația Rusă ! Nu vor o alianță altfel decât sub egida NATO. Iar asta sună ca dracu, pentru că o acțiune ostilă a Rusiei, de exemplu, față de un stat riveran la Marea Neagră dar care să nu fie interpretată pe baza Tratatului NATO nu ar obliga Bulgaria să sprijine acea țară ! Ce propune România ar putea duce la o „alianță” la Marea Neagră a statelor participante împotriva Rusiei !

Nu pot să nu mă duc la o declarație a lui Lavrov, ministrul de externe al Federației Ruse care a dat mereu asigurări că Federația Rusă nu va ataca niciodată un stat membru al NATO. Declarația este însoțită de măsuri în teren care o infirmă, categoric. La Marea Neagră, flota rusă s-a înmulțit ca „bacteriile”. Fără număr, fără număr ! Două noi submarine, nave de luptă noi și moderne, Crimeea a devenit un „port-avion” natural, a devenit inclusiv o bază de lansare a rachetelor cu rază lungă de acțiune și cu capacitatea de a purta încărcături nucleare etc. Împotriva cui ? Generic, potrivit strategiei de apărare ruse, împotriva NATO. Practic, împotriva statelor riverane Mării Negre membre ale NATO cu excepția ... Bulgariei !

Declarația lui Lavrov dă o garanție Bulgariei că nu o va forța, la un moment dat, să confirme sau să informe apartenența ei la NATO atacând, de exemplu, Turcia sau România (art. 5 din Tratatul NATO). Istoria însă ne spune, de la Napoleon încoace, că tratatele internaționale sunt încheiate pentru a fi încălcate. Ceea ce face Rusia de mai bine de 2 ani de zile în partea europeană a țării. Deja, Convenția de la Viena privind dezarmarea este o glumă sinistră. Nu mai spun de alte tratate, cum ar fi cele de la Helsinki privind garanțiile statelor asupra integrității lor teritoriale, privind interzicerea amenințării cu forța sau chiar folosirea forței în relațiile dintre state și multe, multe altele.

În afara declarațiilor lui Borissov, evident ostile chiar României, să vedem și declarația Președintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev: „Președintele bulgar a mai arătat că partea română a venit cu o nouă inițiativă de cooperare regională de apărare maritimă. 'Bulgaria o va sprijini doar într-un format NATO', a declarat șeful statului bulgar.

Unii se vor repezi să spună că NATO va agrea un astfel de format. Unii vor spune că NATO nu va agrea formatul. România își dorește un astfel de format pentru că Bulgaria nu ar avea ce comenta. Probabil că și Turcia ar dori un astfel de format. Dar dacă nu se va putea un astfel de format, inițiativa României vine să propună exact ce spune Președintele Klaus Iohannis în răspunsul dat cârtitorilor și răspândacilor de știri false:

Am văzut că au apărut tot felul de interpretări. Poate este bine să clarific un pic înainte să se aventureze toată lumea în speculații. Această inițiativă pe care am prezentat-o atât președintelui, cât și prim-ministrului este o inițiativă care țintește o colaborare practic în zona exercițiilor comune și a trainingului comun a forțelor navale românești, bulgare și turcești. Aceasta este așa numită inițiativă navală, deci se referă la forțele navale, la exercițiu și training comun.

Mai pe șleau spus, în afara exercițiilor comune sub umbrela NATO, România propune exerciții comune în afara acestei umbrele, propune o perfecționare a colaborării și instruirii marinarilor proprii pentru a face față, în comun, ca parteneri, ca aliați, împotriva oricărui agresor. Ei bine, Bulgaria refuză. Nu este prima oară când Bulgaria vrea altceva decât vrea România. Bulgaria a dorit chiar accederea în spațiul Schengen separat de România, Borissov afirmând în repetate rânduri că România este o frână pentru Bulgaria.

Deocamdată, Bulgaria trebuie lăsată deoparte. Vizita lui Iohannis la Sofia pentru a încerca obținerea acceptului bulgarilor (se pare că acesta a fost scopul principal al vizitei !), va lăsa urme, acolo în Bulgaria. Aici în România, îl avem pe Băsescu care consideră vizita un eșec și caută responsabili aiurea - de fapt ar trebui să încerce să își amintească ce a făcut el când era Președinte, astfel ar putea înțelege de ce Bulgaria este atât de reticentă -, avem diferiți analiști de politică externă care au pagini păstrate pentru ei în publicațiile de propagandă externă ale Rusiei, avem jurnaliști pro-ruși de nici nu mai știi cum să îi deosebești, avem postaci liberi de conștiință pe toate rețelele de socializare care promovează cu obstinație exact mesajele cu caracter ostil la adresa României. Cu surprindere, recunosc, am observat cum unele persoane care se declară membri ai PNL promovează astfel de materiale de propagandă anti-românești. Sunt surprins dar nu trebuie să mă mire. Rușii știu să își atragă simpatizanții.

Inițiativa României poate continua. Dacă Turcia este de acord, România poate forma cu Turcia astfel de flotile în cadrul unor programe de instruire comună a forțelor navale în Marea Neagră. Dacă va mai veni și alt stat la antrenamente, cu atât mai bine. Nu este exclus ca la aceste antrenamente, cu o durată din ce în ce mai mare, să vină să participe nave ale altor state NATO fără însă ca antrenamentul să fie considerat sub egida NATO. Important este cum comunici situația.

Niciun comentariu: