miercuri, 1 iunie 2016

Îmi place campania „Educație juridică în școli 2016”

Am știut de ea. Am auzit la Tv, am citit prin presă. Acum m-am aplecat mai mult asupra evenimentului. Îmi place. Îmi place foarte mult. Din răspunsul elevilor participanți la aceste evenimente reiese clar necesitatea unei astfel de educații. Copiii o spun. O spun cu satisfacție. Aceste „ore non-formale” despre Justiție, despre drept în general, au creat o impresie profundă elevilor. Implicarea magistraților, a avocaților, a mediatorilor în orele „de predare”, prezentarea unor spețe de către procurori, avocați și judecători și discutarea lor cu elevii au creat o stare deosebită acestora. O sinteză a rezultatelor sondajului printre elevi cu privire la această formă de educație are semnificația lui. Majoritatea covârșitoare a elevilor își doresc această disciplină - 84%, dintre cei care au optat pentru această disciplină, 94% au manifestat preferința pentru practicieni ai dreptului și doar 6% pentru profesorii de liceu. Iar asta spune multe. Foarte multe (ca să nu spun ceva despre calitatea unor cadre didactice !).


Astăzi a avut loc o „competiție”la Universitatea „Titu Maiorescu”, organizată de ONG-ul care are această inițiativă împreună cu judecătorul Cristi Danileț (autorul manualului folosit !). Au participat ministrul Educației, Adrian Curaj, Președintele ICCJ, Livia Stanciu, ambasadorul Austriei, Gerhard Reiweger, președintele Universității, Iosif Urs. Ministrul Raluca Prună și Laura Codruța Kovesi au făcut parte din juriu.

Ei bine, reiau declarația ministrului Raluca Prună.

Cred că educația civică, mai ales cea non-formală, este extrem de importantă, pentru că toate valorile pe care o astfel de educație le promovează, cum ar fi responsabilitatea, fidelitatea, onoarea, civismul, nu sunt niște concepte pe care le putem scrie într-o lege. Acestea sunt valori care se învață întâi acasă, apoi în școală și sunt valori fără de care nu ar fi posibilă o societate (...) în care perseverența și meritul să fie singurele valori care recompensează pe cineva care vrea să fie în slujba cetății în care trăiește”.

Reiau și o parte a declarației Laurei Codruța Kovesi, are însemnătate pentru înțelegerea dreptului.

Cred că cel mai important lucru în acest proiect, cel puțin din perspectiva mea, este să încercăm să arătăm tinerilor că magistrații nu sunt oameni de care trebuie să ne temem. Există o percepție că te întâlnești cu un procuror sau un judecător doar atunci când încalci legea, ceea ce nu este adevărat. Ne întâlnim cu procurorul, ne întâlnim cu judecătorul și atunci când drepturile noastre sunt încălcate, și atunci când avem drepturi pe care cineva nu vrea să ni le respecte sau atunci când vrem să ne exercităm un drept și cineva ne cere bani sau foloase materiale pentru a ne respecta acest drept”.

Niciun comentariu: