miercuri, 29 iunie 2016

La Consiliul European, Klaus Iohannis a reconfirmat poziția României: a păstra unitatea și coeziunea Uniunii.


Declarația lui Klaus Iohannis de la finalul ședinței Consiliului European de astăzi, în formatul UE 27, pune punct tuturor tembelismelor aruncate în media de tot felul de jurnaliști și agitatori anti-UE.

Este clar că România a rămas pe traiectoria anunțată de la aderare.

Este esenţial să înţelegem că Uniunea Europeană este singura opţiune pentru menţinerea prosperităţii şi securităţii pentru cetăţenii noştri. De aceea, mi se pare extrem de relevant faptul că principalul mesaj care s-a desprins din discuţiile noastre este acela că Uniunea celor 27 de state membre trebuie să iasă întărită din această încercare.

A fost reconfirmat angajamentul comun de a păstra unitatea şi coeziunea Uniunii.”

Salut, de asemenea, că există voinţa politică a liderilor europeni ca Marea Britanie să rămână un partener cât mai apropiat al Uniunii Europene. Pentru România, care are un Parteneriat Strategic cu Marea Britanie, acest aspect prezintă o relevanţă deosebită.

De asemenea, vreau să informez opinia publică, că a fost prezentată Strategia Globală pentru politica externă şi de securitate a Uniunii Europene.

Consider că în contextul marcat de rezultatul negativ al referendumului din Marea Britanie, prezentarea Strategiei Globale a Uniunii Europene transmite un mesaj puternic că Uniunea funcţionează şi că statele ei membre pot ajunge la un consens pe chestiuni importante chiar şi în vremuri dificile. Acum atenţia noastră trebuie canalizată pe implementarea eficientă a acestei strategii.

Am selectat câteva pasaje din declarația lui Iohannis. Cine vrea să înțeleagă, va înțelege că România merge către o Uniune Europeană puternică, că este de acord cu propunerile statelor fondatoare incluse în Strategia Globală pentru politică externă și de securitate a Uniunii Europene.

A, să nu îi uit pe militanții anti-UE care tot lansează mesaje catastrofice. Toate țările participante, toate cele 27, au fost de acord cu temele și propunerile politice de la acest Consiliu European. Recomand citirea TUE pentru a vedea că urmează ca Parlamentul European să treacă la treabă alături de Consiliu pentru a legifera în sensul angajamentelor politice asumate astăzi iar Comisia Europeană, ca orice guvern de tehnocrați politici, va pune în operă deciziile.

Cei care au visat cu ochii deschiși la o defecțiune produsă de Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia pot bea un pahar cu apă pentru calmare. Să ia și un calmant.

Niciun comentariu: