vineri, 24 iunie 2016

Marea Britanie a spus „out” ! Brexit.


Britanicii au ales să iasă din Uniunea Europeană. Referendumul conservatorilor a reușit. Consecințele vor apare. Deocamdată sunt foarte vizibile emoțiile.

Campania a fost emoțională. Cu privire la viitor, britanicii s-au mulțumit cu „vom face și vom drege pentru că noi suntem buricul pământului”. Populiști. Nota de plată a fost neglijată. Dar ea se va plăti.

Într-o perioadă de doi ani de zile, Marea Britanie va înceta, puțin câte puțin, să mai fie parte a uniunii economice europene. Nu doar prevederile Tratatului Uniunii Europene își va înceta valabilitatea cât privește Marea Britanie ci și toate celelalte tratate adoptate pentru a face din Uniunea Europeană o piață comună, o uniune vamală și financiară.

Marea Britanie devine un stat terț. I se va aplica regimul statelor terțe. Inclusiv reglementările prin care UE își protejează proprii producători. În toate domeniile. Economia Marii Britanii nu mai este complementară economiilor celorlalte state europene, devine concurentă. Va fi o luptă pe piețele internaționale între Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Toate tratatele, acordurile, înțelegerile statelor membre ale Uniunii Europene încheiate cu Marea Britanie având componenta apartenenței la Uniunea Europeană se vor rediscuta și ele. Posibil ca unele să fie denunțate. Cât ne aflăm în spațiul de timp de 2 ani al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, ele vor rămâne în vigoare. La ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ele își încetează valabilitatea ier cetățenii țărilor în favoarea cărora s-au semnat acele tratate, acorduri, înțelegeri vor pierde efectele lor favorabile.

În relația dintre România și Marea Britanie se va reveni la regimul anterior, când România nu era stat membru al UE iar MB era. Acum va fi invers.

Cei care au votat „out” nu au luat în calcul sau nu au știut să ia în calcul efectele ieșirii. Marea Britanie va pierde instituțiile comunitare care îi asigurau un plus financiar și o anume poziție nu doar în UE ci în relațiile cu alte state. Plecarea instituțiilor comunitare pe continent, va reduce sever numărul locurilor de muncă din Marea Britanie a persoanelor înalt calificate care fie lucrau în aceste instituții fie lucrau în altele legate însă de acestea. Nu este exclus ca aceste persoane să se mute pe continent pentru a-și continua cariera. Ceilalți, cei care activează în instituțiile orizontale, de asigurare logistică și de prestări servicii vor trebui să își caute alți clienți, în Marea Britanie fie se vor închide. O parte a industriei britanice este legată ombilical de industria continentală. Este o industrie înalt tehnologizată, o industrie integrată în proiecțiile aeronautice, industria militară, industria spațială, cercetarea științifică. Când în Uniunea Europeană s-a împărțit producția, pentru a beneficia toate statele importante, o bucată a primit și Marea Britanie. Ei bine, acea bucată își va înceta activitatea în Marea Britanie și va merge către altă țară europeană capabilă să asigure continuarea producției respective. Așa se pierd alte locuri de muncă înalt-calificate. Deja, în unele state, politicienii își freacă mâinile de plăcere. Vor face propuneri de retragere a acelor componente ale industriilor europene din Marea Britanie cât mai repede posibil. Scoția participă la AIRBUS, de exemplu, face aripile. Nu vrea să piardă așa că nu este exclus să încerce să rămână în UE prin separarea de Marea Britanie.

În Franța, Frontul Național cere „Frexit”. În Olanda, se cere „Nexit”. Nu știu dacă cei care cer acest lucru vor avea succes. Culmea, nu am nici o imagine a rezultatului Brexit-ului asupra majorității populației europene. Presa ne oferă prea multe tâmpenii în loc de evaluări corecte.

Încerc, totuși, să merg pe calea logicii. UE s-a înființat pentru a se împiedica, prin crearea unei piețe comune, a unui interes comun pentru toate statele europene, o nouă stare de beligeranță între statele europene care să ducă la un alt război mondial. De aici pleacă UE. Este esența înființării Uniunii Europene ! Cei care au promovat și promovează ieșirea din Uniunea Europeană au uitat de scopul primar al înființării uniunii. Au uitat să ia în calcul motivația primară. Prevenirea următorului război mondial. Oameni de rahat !

Franța va avea întâlniri urgente cu Germania pentru a trata problema. Sunt printre puținele țări care nu au uitat pentru ce s-a înființat Uniunea Europeană. În plus, Statele Unite ale Americii știu foarte bine de ce s-a înființat Uniunea Europeană și de aceea o sprijină cu privire la obiectivele politice majore. Este evident că SUA au dus o politică de conștientizare a lui Cameron asupra inițiativei sale de ieșire din UE. După ce Cameron a priceput ce urmează să facă a făcut campanie pentru rămânerea în UE. A fost tardivă, după cum se vede. Politicienii britanici care au cerut ieșirea din UE nu s-au gândit la componenta conflictuală internațională. Marea Britanie este cu un pas în față spre starea de beligeranță politică față de statele membre UE. Va fi o stare de beligeranță care se va acutiza pe măsură ce trece timpul. De data aceasta, Marea Britanie nu vor avea de partea lor SUA. Militar, da. Atât timp cât Marea Britanie rămâne și în NATO. Pentru că și NATO are la bază tot prevenirea unui război european în urma acutizării unor interese naționale,

Privind lucrurile în profunzimea lor, știind că prezența Marii Britanii în UE reprezenta una din garanțiile contribuției unei mari puteri la pacea pe continent, brexit-ul este un eșec. Britanicii belicoși îl vor simți mai târziu. Îl vor simți când principalii lor parteneri comerciali, statele membre ale UE, își vor proteja economia în fața produselor britanice. Îl vor simți când vor vedea că ieșirea din UE îi va obliga să caute alte piețe de desfacere pentru produsele lor, piețe pe care nu le au. Piețe la care trebuie să ajungă după drumuri lungi care se vor adăuga la costuri. Vor intra în concurență cu alte state puternice economic fără a avea în spate puterea economică a UE.

Până una alta, treaba lor. UE trebuie să își vadă de drumul ei. Să își urmeze obiectivul de bază: un spațiu al păcii și bunăstării. Chiar dacă vor mai cere și alte state ieșirea, UE se va reforma și se va întări. Nu este un capăt de lume. Problema este însă nu iasă statele mari, Franța și Germania. Statele fondatoare aflate în beligeranță și la originea majorității conflictelor militare europene.

Niciun comentariu: