miercuri, 8 iunie 2016

O situație care merită a fi văzută

Cei de la „Adevărul” au făcut o situație interesantă, pe undeva corectă. Au vopsit în roșu județele în care PSD a obținut cele mai multe primării, cu galben unde liberalii au fost preferați cu verde județele unde UDMR a câștigat mai mult.



Situația este interesantă, chiar dacă nu reflectă o altă realitate. Cea a numărului susținătorilor partidelor.

Vorbim despre administrațiile locale. Județele sunt colorate în funcție de numărul administrațiilor locale, la nivel de primar, câștigate. Timișul are roșu deși Timișoara, capitala județului, este galbenă. Timișoara are populație mult mai numeroasă decât restul județului. Ca să dau un exemplu, doar.

Altul este la Suceava. Unde orașul este galben dar județul este roșu.

Pentru o anumită analiză, o astfel de prezentare a situației este foarte bună. Analiza va trebui să fie ceva mai profundă. Ea trebuie făcută pe fiecare localitate în parte, pe fiecare segment de populație. Va trebui să aibă în vedere cultura populației, veniturile acesteia. Dacă în comuna „X” populația este predominant săracă iar nivelul ei de pregătire este scăzut, nu poți avea pretenții să ai succes cu o politică care implică progres, industrializare (inclusiv agricolă), cooperație etc. Apoi, un indicator foarte important este vârsta populației.

Nu știu dacă la nivelul PNL există astfel de situații. Dacă există astfel de analize. Poate da, poate nu.

Am văzut o situație la nivelul Bucureștiului interbelic. Nu mai țin minte unde. Oricum, pe la 1920. Parcă. O situație care împărțea cetățenii Bucureștiului după venituri. Peste jumătate dintre ei erau săraci. Ca atare, nu aveau cum participa la evoluția economică a Bucureștiului, această sarcină revenind celeilalte părți care însă, și ea avea o specificație. Ceilalți 40% dintre bucureșteni erau împărțiți în oameni de afaceri care puteau fi luați în calcul pentru dezvoltarea economică și funcționari împreună cu intelectualii. Mulți. Practic, în jur de 30% din populația Bucureștiului ar fi putut investi pentru dezvoltarea imobiliară și economică a capitalei.

Astfel de analize ar trebui să existe și la PNL. Din moment ce vorbim despre un partid care are vocația progresului, nu doar economic, pentru că dezvoltarea economiei se face cu forță de muncă, cu legi care să incurajeze libera inițiativă etc., trebuie să vedem și cine sunt cei care pot participa la progres. În fiecare localitate în parte. Nu este exclus să se ajungă la decizia ca în anumite localități să considerăm că nu are sens să ne implicăm. Din moment ce în acele localități nu s-a dezvoltat nici o activitate economică din 1990 încoace, din moment ce în acele localități nu mai sunt persoane capabile să desfășoare o activitate lucrativă care să le permită oamenilor propria întreținere, nu are rost să îți propui câștigarea alegerilor în comunitate. Nu ai cu cine face treabă !

Rezultatul alegerilor din București obligă, după părerea mea, o astfel de analiză. La fel ca în restul țării. Făcută cu răbdare, stradă cu stradă, casă cu casă. Cine sunt bucureștenii ? Să lăsăm vorbele mari cu stânga și dreapta abia după ce facem analiza. Am impresia că vorbele despre București și bucureșteni nu reflectă realitatea. Am impresia că se iau decizii politice pe fundamente false. Ce este mai grav, este că se stabilesc linii politice pe baza unor obiective emoționale. Nicușor Dan are ca linie politică lupta împotriva corupției. Așa, și ?! Obiectiv frumos, mare, național, însă dus în sfera Justiției și nu a administrației. Pentru că Nicușor Dan chiar dacă ar fi câștigat Bucureștiul nu ar fi putu face altceva decât să nu fie de acord cu matrapazlâcurile administrației publice și a consilierilor. Problema este în altă parte, este la Guvern și la Parlament. Iar la Parlament și în special la Guvern, Nicușor Dan nu are cum ajunge decât dacă un partid mare îl ia drept Mesia și îl numește sau renunță la proprii membri pentru a-i trimite în Parlament pe susținătorii lui Nicușor Dan. Iar asta, chiar nu se poate.

PNL trebuie să meargă și să lupte doar în localitățile în care progresul este posibil. Dacă există comunități ținute în loc de lipsa utilităților din domeniul infrastructurii, PNL trebuie să lupte pentru a duce infrastructura în acele localități. Inițiativa personală, dorința de mai bine va veni și va aduce ce PNL nu poate da, la fel ca oricare alt partid. Având infrastructură, minimă ea la început, ideile de afaceri și investiția va apare și va duce la dezvoltare imobiliară, comercială, economică/agricolă, la producție etc.

Satu să mă întreb privind această hartă: oare în ce constă succesul ? În cucerirea unor administrații locale „moarte” care probabil vor încărca bugetul de stat cu noi cereri de asistență socială ? Pentru că roșu înseamnă, de ani buni, asistență socială. De foarte multe ori nejustificată. Un fel de pară mălăiață în gura lui nătăfleață.

Plecând de aici, ar fi bine ca la analiza alegerilor care s-au terminat duminică să se vadă câte persoane au votat PNL în comunitățile cu potențial de dezvoltare și câte persoane au votat pe alții. Nu ar strica dacă s-ar obține date statistice despre votanți. Cum ar fi vârsta, nivelul de instruire, ocupația. Nu este exclus ca datele suplimentare să reflecte de fapt un succes în locul unui eșec.

În lumina celor de mai sus, unele declarații, unele aprecieri, unele analize mi se par de prost gust. Avem timp să facem o astfel de analiză concomitent cu pre-campania și apoi campania pentru parlamentare.

Niciun comentariu: