miercuri, 29 iunie 2016

Trei trandafiri „papă” un vultur. UNPR în disoluție.


Alianța PSD-UNPR, aia fermă, aia pură, „pe stânga”, își arată consecințele. Tot pe stânga. Arată ce știa tot târgul dar nu recunoștea UNPR-ul. Au fost tot timpul doar o anexă la PSD. Chiar și după ce au „păpat” PP-DD, tot anexă au rămas.

Plecările de la UNPR la PSD se întețesc. Este de râsul curcilor. Cât timp dau declarații în fața presei că mai au senatori și deputați, în spate, senatorii și deputații fac declarații de dragoste PSD. Mă aștept să văd că vor face și la ALDE.

Că tot vorbesc de ALDE, se pare că a luat locul UNPR ca remorcă a PSD. Va avea același sfârșit. Va fi păpat de trandafiri. Și la ALDE este o pasăre care zboară „liberal”. După ce papă un vultur, vor păpa și un albatros. Ce naiba, zicala românului trebuie confirmată: tot ce zboară, se mănâncă.

Carnivori trandafirii ăștia de la PSD.

Șocantă a fost, pentru toată lumea, declarația din Parlament a senatoarei cu mir, Jipa, care s-a chinuit tare mult să ajungă la Curtea Constituțională și nu a mai reușit. Această a declarat că a fost accidental senatoare a UNPR, că ea este de fapt o PSD-istă !

În fine, în timp ce este bine jumulit de PSD, UNPR caută un colac de salvare pe care l-a tot evitat. L-a găsit, încă nu este sigur, la PNL. Numai că este improbabil că primească de la PNL ce își doresc ei. Să devină remorca PNL cu comportamentul avut ca remorcă a PSD. Nu merge. Cât timp negociază ei cu PNL, parlamentarii lor trec într-o veselie la PSD. Pentru cine mai cer UNPR-iștii locuri în viitorul Parlament ? Nu merge și nici nu mai prezintă interes. Ca să fiu sincer. Ar fi și ciudat să aibă o alianță la nivel central cu PNL iar la nivel local să existe alianțe cu PSD și apropiații acestuia.

Încet-încet, posibilitatea UNPR de a negocia se reduce pe zi ce trece. Din moment ce parlamentarii le trec la PSD, nu este sigură nici păstrarea activului din teritoriu. Orice variantă în care se ajunge la o apropiere de PNL va genera plecări masive din UNPR către PSD și ALDE. Posibil și la nou înființatul USR al lui Nicușor Dan sau chiar la alte formațiuni politice cu diferite pretenții la „interesul național”.

Pentru PNL, varianta UNPR ca posibilă opoziție la PSD și aliații moare. De moarte bună. UNPR a părut a fi ceva politic însă nu mai este.

Rămâne doar posibilitatea ca unii din UNPR, persoane de bună credință și cu o prestație politică civilizată, profesioniști și nelegați prea mult de social-democrație, să facă pasul înscrierii în PNL. Eu însă nu am încredere în așa ceva. Nu am pentru că la vârful UNPR sunt persoane provenite din PSD, din PP-DD, din alte minuni politice dubioase.

Nu știu ce vor decide cei care poartă negocieri cu liderii UNPR. Deja, timpul scurs până acum este unul pierdut. Din UNPR va rămâne doar carcasa. Pur și simplu nu mai este util pentru că nu poate fi funcțional. PNL ar trebui să își stabilească, în noile condiții, o poziție fermă. Să prezinte celor din UNPR un gentlemen's agreement act prin care să arate o cale: ori absorbția urgentă pentru a profita de organizații înainte de a se destrăma și acestea ori „la revedere”. Politica nu se face cu sentimente. Se face cu interese majore. Prin absorbție, PNL poate obține primării, consilieri locali și județeni, alte majorități locale, se poate ajunge la alte reorganizări locale. Deocamdată, liderii locali ai UNPR care au fost investiți în funcții în urma alegerilor sunt legați încă de UNPR. Chiar dacă ar vrea să plece nu o fac. În urma fuziunii vor fi sub controlul PNL, iar dacă vor să rămână în funcții vor aplica programele PNL. Nu se poate, la revedere.

Mișcarea PSD, vânătoarea de UNPR-iști este de efect acum. Slăbește poziția UNPR la negocierile cu PNL. Ce primesc UNPR-iștii „vânați” ? Naiba știe ! Practic, PNL trebuie să se grăbească. Ori așa, ori invers. Din partea mea, sfârșitul săptămânii sau chiar mai devreme dacă se poate, va trebui să avem un rezultat. Am mai stat noi după USB la București și am pierdut alegerile. O soluție fermă acum va reduce și presiunea publică asupra PNL. Apoi putem merge mai departe. Cei care nu vor în PNL nu vor veni. Sau vor veni și vor pleca mâine. Samsarii PSD vor sta la poarta de la Modrogan pregătiți să „preia marfa”.

Niciun comentariu: