vineri, 28 februarie 2014

Corupția vine de la Cluj și are culoare roșie. Ioan Rus în rol de „naș” mafiot.

Cotidianu preia o știre de la Monitorul de Cluj. Un caz grav de corupție. O formă de corupție instituțională, o adevărată manifestare de crimă organizată având în vârf de mafie pe deja celebrul Ioan Rus.

Totul a început pe timpul Guvernului Năstase. Când Rus era ministru de interne. Nu i-a trebuit mult să instaureze corupția instituționalizată. După nici un an, în 2001, semna deja primul contract cu norvegienii de la Kongsberg. Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe condus de cerșetorul Mircea Geaonă ... sunt instituțiile în care au fost introduse cu forța aparatura „recomandată” de Ioan Rus. Tatăl mafioților de la Cluj. Iar contractele au continuat tot cu Kongsberg pentru că tehnologia lor era produsă doar de ei. Monopol pe șpagă.

Ce spune Monitorul de Cluj:

Naşul mare este Ioan Rus

Ministru de Interne între 2000 şi 2004, Ioan Rus a venit cu ditamai contractul de electronice pentru un sistem de comunicaţii al Ministerului de Interne de la Kongsberg Defence Communication Norvegia. Contractul a fost semnat pe 21 decembrie 2001, la câteva luni după ce intrase în vigoare ordonanţa 60/2001 a achiziţiilor publice. Cu care, de fapt, Rus nu a comunicat deloc, dacă ne uităm în Monitorul Oficial şi degeaba ne uităm, că nu apare acolo nici urmă de contract. Darmite de preţ.

La vremea aceea, abia l-a aflat deputatul PNL Puiu Haşotti: 31,3 milioane euro, finanţare asigurată de statul român dintr-un credit extern. Nici la cererea deputatului, Ioan Rus nu a dezvăluit care a fost modalitatea de adjudecare a contractului. Ba chiar a spus-o că nici preţul nu e public, ca urmare a introducerii unei clauze de confidenţialitate în contract. Sesizate, Curtea de Conturi şi Corpul de Control al prim-ministrului  Victor Ponta aşa au rămas până în ziua de azi”.

Tăriceanu este părăsit și de Inițiativa România Liberală


Am tot crezut că Tăriceanu va primi de la IRL (aici) tot sprijinul pentru defectarea din PNL. Ei bine, după ce am citit câte ceva pe site-ul IRL am ajuns la concluzia că ... Tăriceanu va trebui să aibă niște parlamentari liberali în spate pentru ca IRL să îl ajute mai departe. Chiliman nu pomenește nimic despre sprijinul pentru Tăriceanu. Acum, pe bune, pe ce naiba s-a bazat Tăriceanu când a făcut pasul demisiei ?

Doar aici, la IRL, putea avea speranța că va avea semnături pe liste pentru formarea partidului lui. Am gândit așa având în vedere și anunțurile lui. Că va merge pe liste comune la europarlamentare cu USD ! El, liberalul, pe liste cu social-democrații !

Acum, sincer să fiu, cred că este prost. Dar prost de bubuie. Iar partidul lui anunțat cu mare pompă și pe care Radu Tudor îl vrea pentru sancționarea PNL este doar un mare „fâssss”.

Celor care au de gând să se sinucidă, le recomand emisiunile Antenei 3. Eu vreau să mai trăiesc.


Guvernul Ponta III este guvernul soluțiilor imorale

Nu se putea ca în viața politică să nu apară și să se dezvolte, temporar, formațiuni politice oportuniste, un altfel de oportunism decât cel al politicii în sine. S-au născut și au murit, s-au născut altele și au profitat.

Cea mai veche cloacă al oportunismului în afara politicii este UDMR. Eternul participant la guvernări și eternul măr al discordiei etnice. Cum recunosc și unii dintre UDMR-iști, ei nu sunt un partid, sunt o organizație etnică cu vocația statului în stat. La fel ca organizațiile mafiote. Stat informal căpușă la statul real pentru interese directe și palpabile. Este curtat intens de către PSD și Victor Ponta pentru a-i asigura o guvernare mai ușoară după ce au eliminat din Guvern singurul partid național român: PNL.

A doua cloacă a fost formată de Dan Voiculescu, acum numit PC. A parazitat, în special, PSD. La parazitat, la trădat, iar la parazitat. A parazitat și PNL, Daniel Constantin declarând la o întâlnire cu bloggerii liberali că ei, PC-ul, sunt în majoritatea lor liberali în cuget și simțire, puțini dintre ei sunt socialiști, mai ales cei strânși în jurul lui Dan Voiculescu. Basme. După ce au trădat și PNL s-au pus pe supt din sângele PSD. Din mari dușmani politici ai UDMR, cu o Antena 3 în mare vervă cu doi ani în urmă, acum se aliază cu UDMR pentru a rămâne la guvernare. Formal, ciudații din UDMR au acceptat să colaboreze cu la fel de ciudații din PC însă fără Dan Voiculescu. Iar PC a fost de acord. Ipocrizie la maxim.

A treia cloacă este foarte tânără. Este UNPR. Partidul lui Gabriel Oprea și a lui Onțanu. Partidul generalilor socialiști făcuți la apelul bocancilor. Partidul capabil să facă parte din orice guvern pentru „interesul național”.

Guvernul Ponta se prefigurează a fi o noutate absolută în România. PSD va guverna împreună cu toate partidele căpușă. Cu toate soluțiile imorale. Iar pentru a avea garanția serviciului lor parlamentar este obligat să le accepte toate pretențiile mizerabile. Le va accepta pentru că o eventuală trădare va duce căderea vertiginoasă a PSD de pe scena politică. Va primi serviciile lor pentru că viitorul se arată negru și pentru UDMR. Întărirea democrației în România și a statului de drept prin eliminarea PSD de la guvernare va duce și la eliminarea lor, a celor din UDMR. Vor fi doar niște parlamentari, acolo.


joi, 27 februarie 2014

Tăriceanu se vrea șeful reformatorilor liberali. Își face partid.

După o zi foarte încărcată, mai ales agitată, a apărut Tăriceanu cu „bomba”. Își face partid cu scopul declarat de a ajunge Președinte al României. După cum s-a confesat lui Gâdea, la Antena 3, este convins că având sprijinul USD îl va învinge pe Crin Antonescu. După Tăriceanu, Gâdea a ascultat confesiunile lui Victor Ponta care a sprijinit cumva, cu un nod în gât, deviațiile lui Tăriceanu. Din sondajele pesediste reiese că au suficientă notorietate pentru a ajunge Președinți ai României Raed Arafat, Mugur Isărescu, Sorin Oprescu, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Victor Ponta și alții. Alții însă, nu mai au relevanță. Ordinea este cea prezentată de Ponta astfel că se deduce clar opțiunea, de va fi, către primii clasați, Crin Antonescu fiind printre ei însă fiind ultimul.

Am văzut, superficial, parte din emisiunile de aseară. Am rămas mai mult pe Realitatea Tv unde Rareș Bogdan a avut mai mulți invitați - printre care Ludovic Orban, în vervă -, și o intervenție telefonică a lui Crin Antonescu. Și concluzia lui Crin Antonescu dar și concluzia celor din platou a fost că scena politică nu are de pierdut prin desființarea USL și ieșirea liberalilor de la guvernare. Nu se mai putea. PSD avea prea multe „lucrări ascunse” în derulare pentru ca liberalii să mai accepte agresiunile pesediste.

Cine privește scena politică actuală ca pe un tablou nu poate să nu observe că acesta arată de parcă ar fi pictat de un dezaxat mintal. Este imaginea, dacă se poate spune așa, unei nebuloase cosmice. Cel puțin în aceste zile. Pentru că în aceste zile suntem în fața unor mișcări aleatorii. Nu se știe precis cine cu cine și mai ales nu se știe cum se va rearanja scena politică.

PSD a lucrat, în ascuns, la absorbirea PNL. Alecu Racoviceanu a pomenit de situație și a exemplificat prin comportamentul unor pesediști, inevitabilul Sebastian Ghiță fiind prezent printr-o declarație. Strategia PSD a fost urmată la sânge. În relația politică cu PNL, liberalii au fost marginalizați constant, guvernul căpătând forme amețitoare ajungând să „stea” strâmb de tot. Liberalii erau obligați să aducă banii pentru buget iar pesedeii erau cei care împărțeau „pâinea” (Ludovic Orban). PSD era stăpânul, PNL dădea sclavii de pe plantație. Incorect și nedemn. Toate acestea fiind cunoscute în PNL de toți fruntașii politici. Delegația Permanentă a PNL care a decis ieșirea de la guvernare și anularea alianței USL a făcut doar oficiul de a constata că PSD a încălcat, flagrant, toate prevederile protocolului și că în aceste condiții nu se mai poate continua.

Pentru a înțelege, cât de cât tevatura din aceste zile se cuvine a ne aminti și alte evenimente petrecute în timp.

Pe timpul existenței USL, un grup de liberali opozanți alianței, printre care și Tăriceanu, au forțat plecarea din PNL și au înființat Inițiativa România Liberală. ONG-ul a fost preluat de Andrei Chiliman, primarul de la Sectorul 1 și Vlad Moisescu, fost vice-președinte PNL. S-a alăturat Diana Tușa, deputat liberal. Marșând pe ideea de frondă în PNL, ONG-ul IRL și-a deschis filiale pe lângă mai toate organizațiile PNL din țară atrăgând în ONG pe toți cei dispuși să conteste actuala conducere a PNL. IRL nu s-a mulțumit doar cu atât. A încheiat convenții politice cu Partidul Forța Civică al lui Mihai Răzvan Ungureanu, cu PNȚ-CD Pavelescu, a avut contacte cu Fundația Mișcarea Populară și noul partid băsescian Partidul Mișcarea Populară. Din aprigi combatanți anti-băsiști, IRL-iștii au devenit aliați ai băsiștilor. Ba, mai mult, Moisescu și Tușa au devenit figuri centrale ale PNȚ-CD Pavelescu.

Eu am gândit că plecând din PNL, Tăriceanu va deveni liderul prezidențial al PNȚ-CD Pavelescu unde Vlad Moisescu este prim-vice-președinte. Normal, m-am gândit la faptul că IRL va asigura logistic, alături de PNȚ-CD candidatura lui Tăriceanu la prezidențiale. M-am înșelat. Tăriceanu a anunțat aseară că își face partid. Înființează Partidul Reformatorilor Liberali !

Suntem oameni și avem tendința, naturală, să dăm o formă informației din mediul înconjurător. Vrem ca lucrurile să fie puse într-o anume ordine pentru a le înțelege și a putea lucra cu ele.

Las deoparte denumirea noului partid ce vrea să se nască, cu Tăriceanu în frunte, chiar dacă este de tot râsul. Partid de reformatori liberali cu adepți ai conservatorismului liberal (un fel de doctrină anapoda !). Sună ca dracu. Problema este scopul pentru care Tăriceanu a declarat că înființează partidul. Ca el să participe la alegerile prezidențiale. Este un comportament tipic băsescian. Un partid pentru un om. Să gândim mai departe. În situația în care scopul este atins, Tăriceanu va forța scena politică în sensul promovării partidului lui de suflet ca principal partid liberal urmând ca PNL și alte formațiuni de dreapta să fuzioneze cu acesta (nu este exclusă ideea ca prin fuziune să se aleagă denumirea PNL !) și să se constituie astfel alternativa la putere împotriva social-democrației. Tăriceanu președinte, va lua locul lui Băsescu și se va comporta ca acesta impunând ca partid de guvernare PRL. Mie așa îmi iese „pasiența”. Dacă nu îi iese figura, Tăriceanu vrea să devină unul dintre politicienii importanți de care celelalte partide să țină seama atunci când se construiesc alianțele. Nu știu cât suport îi poate oferi acum IRL. Mă gândesc că, pentru început, organizațiile IRL de la orașe și sate vor găzdui organizațiile PRL asigurând membrii necesari înființării partidului și luptei pe plan local cu PNL.

Noi, românii, avem o vorbă. Tot răul înspre bine. Deși pare „rău” că în PNL se produce o ruptură sau că PNL s-a despărțit de PSD și aliații acestuia, este mai bine că se produce acum, înaintea alegerilor europarlamentare și cu mult înainte de alegerile prezidențiale. Este bine pentru că nu se mai face confuzia cu privire la opțiunile pentru aceste alegeri. În cadrul USL, PSD a indus mereu ideea că liderul PNL nu este o soluție pe care liderii PSD și aliații lor - UNPR și PC - să o accepte. A trecut anul de când televiziunile aservite PSD și PC fac campanie anti-Crin Antonescu și PNL. „Sondorii” PSD scot zilnic și fac publice sondaje prin care Crin Antonescu și PNL scad în aprecierea populației în timp ce PSD și adversarii PNL de pe partea dreaptă a eșichierului politic cresc. Chiar și sărmanul PDL care pierde zilnic din „carnea” membrilor săi în favoarea PMP băsescian crește peste PNL. Nu știu ce influență va avea noul partid al lui Tăriceanu asupra scenei politice. Bănuiesc însă faptul că PNL va avea mai multă siguranță atunci când se va înfrunta politic cu USD și partidele băsesciene. Va ști pe cine are în față. Alături de USD va avea, culmea ironiei, pe Tăriceanu și „reformatorii” lui, alături de PMP va avea pe Băsescu, celelalte formațiuni politice în frunte cu PDL fiind perdanți calificați. Nu au lideri. Bruma de organizare de partid este fie foarte slabă fie foarte tentată de cei puternici și dispusă la trădare. Ironic, nu pot să nu constat că PNȚ-CD Pavelescu are mari șanse să fie victima lui Tăriceanu. Înființarea PRL îi va lua lui Pavelescu o parte din partid. Nu cred că Moisescu și Tușa vor mai rămâne în PNȚ-CD Pavelescu. Odată cu ei, sigur vor mai pleca și alți țărăniști către „reformatorii conservatori” ai lui Tăriceanu. Pavelescu va rămâne iar fără finanțare, va rămâne și fără membri. Cred că lui Pavelescu i se va propune să se lase absorbit de PRL. Partidul Forța Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu va fi alt partid victimă. Dan Cristian Popescu, vice-președinte și toți cei care au ajutat pe MRU să aibă un partiduleț de vitrină, mulți dintre ei plecați de la PNL Sector 2, va înclina să meargă alături de Tăriceanu, cel care l-a luat în PNL de la PNȚ-CD și l-a pus președinte de organizație locală a PNL. Nu este exclus ca în calculele chilimanist-moisist-popesciene să existe o astfel de alternativă. Chiar MRU poate să se alăture lui Tăriceanu, cu mai multă sau mai puțină convingere având în vedere relațiile lor speciale.

PNL va avea unele pierderi ca urmare a defecțiunii lui Tăriceanu. Nu pot să nu mă gândesc la faptul că acțiunea lui Tăriceanu a fost pregătită din timp. Că Andrei Chiliman și Vlad Moisescu au făcut, pe tăcute și în ascuns, mișcări calculate pentru ca formațiunea politică ce se va naște zilele astea să aibă șanse de supraviețuire. Înclin să cred că lipsa de apetență a liberalilor de a urma pe Tăriceanu a dus la decizia de canibalizare a PNȚ-CD Pavelescu și a PFC a lui Mihai Răzvan Ungureanu. Dacă iau în calcul și ultima supărare a lui Ungureanu pe cei din PMP care nu vor să îl ia în considerare ca prezidențiabil, atunci gândul că PFC urmează să fie canibalizat de reformiștii lui Tăriceanu nu îmi dă pace.

Ideea lui Tăriceanu că îl poate „bate” pe Crin Antonescu la prezidențiale dacă este sprijinit de USD rămâne o utopie. Dă subiect de bârfă televizată însă este puțin probabil ca un partid de talia PSD să își găsească în Tăriceanu prezidențiabilul necesar. Tăriceanu care a fost permanent „adversarul” politic. Și pesediștii știu că Tăriceanu nu a dorit USL.

Ce va fi, va fi. Deși am fost un susținător al USL, după ce am aflat mai multe și mai ales după ce am văzut comportamentul pesedeilor din ultima perioadă de timp mă înterb: de ce oare PNL nu a pus cărțile pe față mai devreme ?

miercuri, 26 februarie 2014

Oficial, USL a dat ortul popii. Neoficial, Ponta reinventează guvernarea Boc I, fără PDL.

A fost Delegația Permanentă a PNL. Votul, zdrobitor, 187 pentru, a pus punct angajării PNL în USL. Nici în ultimul ceas Ponta nu a vrut să renunțe la ambiția lui de a nu avea pe Klaus Johannis vice-premier și ministru de interne.

Azi, toți miniștrii și aproape toți secretarii de stat ai PNL și-au prezentat demisiile.

Delegația Permanentă a PNL a dat liber la alianțe la nivel local. De la organizațiile județene în jos, liberalii au voie să încheie acele alianțe care să le asigure funcționarea în interesul cetățenilor a tuturor structurilor locale. Consilii județene și locale. Deja, în unele județe, USL trăiește prin buna înțelegere între liberali și pesediști. Acum, se termină și postul pentru relațiile cu alte formațiuni politice. Așa că vor fi pe față alianțe cu PDL sau PP-DD etc.

Tot azi Călin Popescu Tăriceanu a arătat cum se îmbătrânește urât. Este mai tânăr ca mine și nu îmi amintesc să fi avut, la vârsta lui, astfel de istericale. Dimineață a dat o declarație în fața presei că el nu ia în seamă deciziile Delegației Permanente, cel mai înalt for de conducere al PNL după Congres. S-a dus la Ponta să negocieze cu acesta posturi pentru liberali în guvern și deconcentrate. De acolo, din biroul lui Ponta, i-a dat un telefon lui Crin Antonescu să îi spună ce negociază el. Caraghios. Boschetar. O rușine pentru PNL. De acolo a plecat la IRL-ul lui Chiliman. De la Chiliman a anunțat că își dă demisia din PNL. Bla, bla, bla ... chilimănisme.

Presa aservită PSD și PC a titrat cu furie „știrea” că 30 de parlamentari și 15 organizații județene ale PNL vor trece alături de Tăriceanu. Între timp, de la organizațiile PNL veneau mesaje dure la adresa lui Tăriceanu. Dintre toți liberalii, l-a avut aproape doar pe Radu Stroie, care susține că PNL ar trebui să nu renunțe la USL fără însă să îl însoțească pe Tăriceanu în demisie. Înclin să cred că Tăriceanua fost victima unei cumplite manipulări din partea lui Chiliman și Moisescu. Nu este exclus ca aceștia să îl încurajeze să rupă PNL fluturându-i pe la nas nu știu câți „membri” ai IRL din organizațiile centrale și locale ale PNL, membri care ar forma „ramura” Tăriceanu din PNL. Până acum nu se vede nici o mișcare. Or fi unii care l-ar însoți pe Tăriceanu însă eu gândesc că or fi tot felul de excluși din PNL, la fel ca DC Popescu de la Forța Civică, Moisescu de la PNȚ-Cd sau moș Chiliman. Cum-necum, dacă Tăriceanu nu a verificat care îi este suportul real pentru ași da demisia din PNL înseamnă că este prost. Sadea.

Între timp, Ponta lucrează pentru liniștea membrilor PSD și suporterilor USL, mai puțin cei ai PNL. Încet-încet, fără prea multe fasoane, Victor Ponta și hrebenciucii PSD refac guvernarea Boc I din 2009. Încă nu este un semnal privind implicarea PDL însă s-au adunat grămadă PSD, UNPR, PC, UDMR și minoritățile naționale. Lipsește Boc și PDL. Nici o problemă. Pot fi înlocuiți, mai ales că miniștrii lui Boc sunt în majoritatea lor la nou formatul PMP. Adică sub controlul lui Băsescu.

Refacerea guvernului Boc I, chiar fără Boc, acum sub numele Ponta III, va readuce în prim plan modul de gândire pesedist de atunci, cu nimic diferit de modul de gândire băsescian. Fără opoziția din Guvern a PNL nu este exclus să revenim la politicile publice ale cumplitului an 2009. Pentru că, de fapt, vor fi prezenți aceeași miniștri. Plus niște voiculescieni.

Ce a fost, am văzut. Ce va fi, vom simți. Tot băsisme vor fi. Chiar dacă le produce Ponta.

marți, 25 februarie 2014

DNA reține pe Dan Radu Rușanu și cere începerea urmăririi penale împotriva lui Chițoiu.

Este vorba despre doi liberali. Cu vechime.

Nu am nimic împotriva lor. Nu am cum. Nu am nici împotriva DNA atunci când își face treaba corect, după lege.

DNA îi acuză pentru fapte de abuz în funcție, de fapt, pentru înțelegeri obscure pentru favorizarea unor apropiați aflați cu afaceri în domeniul sensibil al pieței financiare, asigurări etc.

Nu mă pricep. Bănuiesc că procurorii care lucrează pe dosare au habar de domeniul cercetat. În caz contrar, dosarele ar avea o altă natură.

Îmi doresc, sincer, ca Rușanu și Chițoiu să își probeze, în fața instanțelor de judecată, nevinovăția iar perioada actuală să fie, pentru ei și pentru noi o pagină urâtă a vieții sub influența justiției politice.

Ca un făcut, ambii sunt „săltați” de DNA odată cu trecerea PNL în opoziție.

Pe de altă parte, dacă se confirmă, în viitor, faptul că cei doi și apropiați ai lor, fie că sunt din PNL sau nu, au comis fapte ilegale, este mai bine pentru noi să fie lămurită situația. M-am săturat să tot aud că Rușanu și Chițoiu au făcut treburi necurate ani și ani de zile. Acum au ocazia să arate că au fost doar zvonuri.

PNL trebuie să voteze în Parlament pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Chițoiu. Rahatul se ia cu farașul și se aruncă la gunoi nu se bagă sub preș.

Anti-băsismul de paradă al PSD. Minciuna are picioare scurte !

La un moment dat, fără nici o logică, Ponta și PSD au început să acuze pe Crin Antonescu și PNL că au renunțat la „lupta împotriva lui Băsescu” și a „sistemului băsist”. Asta de anul trecut, din momentele dificile ale inițiativelor socialiste de scăpare de pușcărie sau reducere a perioadei de pedeapsă cu lipsirea de libertate a unor „persoane”. Presa a scris că respectivele inițiative aveau în vedere niște politicieni, majoritatea covârșitoare din tabăra PSD.

La un moment dat, Crin Antonescu a declarat că USL nu mai are de ce lupta împotriva lui Băsescu, singura preocupare a USL rămânând să curețe țara de consecințele sistemului de guvernare Băsescu prin activitatea Parlamentului - legi -, a Guvernului - aplicarea legilor -, a autorităților locale - aplicarea legilor. Simplu. Ei bine, nu era simplu. Pentru că singura motivare pentru existență a unora a rămas „lupta împotriva lui Băsescu”. O luptă pierdută de la momentul ratării referendumului. O ratare care ne apare, pe zi ce trece, ca o acțiune „subterană” a PSD. Ioan Rus, pe atunci ministru de interne, a fost cel care a împiedicat actualizarea listelor electorale permanente astfel încât șansele de validare ale referendumului de demitere a Președintelui Traian Băsescu să fie cât mai mici. Acțiunea PSD a fost încununată cu succes. Din desfășurarea acțiunilor PSD până în prezent, înțeleg din ce în ce mai bine că politica PSD a fost una clară. Să împiedice creșterea PNL astfel încât să nu aibă în liberali o contra-pondere la putere. Prin menținerea lui Băsescu la Cotroceni, PSD a dorit să aibă un „cui al lui Pepelea” în „casa” politică a PNL. De aici, se naște un nou mare semn de întrebare. Pactul de coabitare al lui Băsescu cu Ponta nu a fost cumva parte a politicii PSD de șantajare a PNL și împiedicare a liberalilor de a realiza obiectivele politice angajate cu ocazia alegerilor parlamentare ? Înclin să cred că da. Pentru că respectivul pact a anulat chiar principalul obiectiv al alianței USL: obținerea independenței Justiției. Astfel că Ponta și Băsescu au jucat tontoroiul pe trupul Justiției prin împărțirea ei: unul mie, unul ție. Cu chiu cu vai coana Justiție trăiește ca șoarecele cu capul prins în capcană. Realizarea independenței Justiției este primul mare eșec al USL. După înlăturarea PNL de la guvernare, nu va mai exista în Guvern nici un oponent pentru schimbarea „hățurilor” Justiției. Justiția va redeveni socialistă.

Nici nu s-a ajuns la plecarea liberalilor din Guvern că miniștrii PSD au și purces la înlocuirea nu doar a liberalilor ci și a conceptului liberal privind implicarea mai mică a executivului în activitatea economică. Măsurile anunțate de Niță la energie dar și alte măsuri în domeniul finanțelor publice ne arată că PSD vrea să revină la modelul guvernării Năstase. Practic, PSD vrea să înlocuiască sistemul băsescian cu sistemul pontist. O altă grosolană încălcare a angajamentelor asumate în campania electorală.

Ce face PSD astăzi este exact contrariul asumat. PSD nu a luptat împotriva lui Băsescu pentru și l-a luat aliat împotriva PNL, nu luptă împotriva sistemului băsist pentru că nu vrea. Mai bine îl înlocuiește. Fără PNL va avea acțiuni împotriva lui Traian Băsescu doar ca sancțiune că nu luptă conform pactului de coabitare împotriva „dușmanului comun”, PNL.

Cineva reamintea că memoria colectivă este de scurtă durată. Pe naiba. Cum poate fi așa din moment ce „poporul” vrea din nou în socialism ?

Poporul vrea socialism. Ponta și PSD răspund cererii populare.

Hărmălaia politică din aceste zile este de nedescris. Toată lumea contra toată lumea. Pe undeva îmi place. Nu foarte mult. Este ca la o petrecere prea lungă care se sfârșește cu „cafteală”.

Am crezut, sincer, mea culpa, că PSD va accepta, până la final, să construiască cu PNL o fundație solidă pentru statul de drept. O fundație care să nu mai permită deviații totalitate. Fie de stânga, fie așa zis de dreapta. Ei bine, văd că nu se poate. PSD a ales drumul scurt către impunerea socialismului.

Sondajele făcute la comandă politică au arătat că poporul vrea mai mult socialism decât capitalism. Bine, nu la proporțiile arătate în sondaje, pentru că respectivele sondaje au fost, ca de obicei, puțin contrafăcute. Totuși, în majoritatea lor au arătat o apetență a poporului pentru socialism în dauna liberalismului/capitalismului. Nu este de criticat. Având în vedere cultura politică a poporului român era de așteptat. Este mai comod să primești de la stat, este mai comod să știi că altul are grijă de tine, mai mult sau mai puțin decât să fii conștient că tu trebuie să îți porți de grijă, să faci tot ce îți cere viața pentru a avea mâncare pe masă, o locuință, haine de îmbrăcat, timp pentru recreere, bani pentru școală etc.

Regimurile socialiste iliesciene și regimul băsescian au fost complementare. Amândouă au un punct comun. Centralismul actului guvernamental. De aceea ele sunt mai apreciate de alegătorii români. Ideea liberală a autoguvernării locale produce frisoane. Pentru că asta înseamnă că fiecare comunitate trebuie să se comporte ca un organism de sine stătător. Că fiecare comunitate știe că va exista și în viitor dacă se dovedește capabilă să supraviețuiască. Că pentru a supraviețui trebuie să își folosească la maxim resursele, să exploateze ceea ce are pentru că de la nivel central nu va primi mare lucru dacă nu chiar de loc.

În timp ce regimurile socialiste iliesciene și băsesciene se adresează oamenilor fluturându-le contractul de angajare la stat sau la privat (privatul controlat de stat), un regim liberal le arată oamenilor că ei trebuie să fie parteneri pentru a avea, împreună, succesul pe care îl doresc. Între relația de subordonare funcțională și relația partenerială oamenii aleg relația de subordonare pentru că educația lor este încă influențată obiceiul locului. România este încă sub influența puternică a statului socialist. De aceea au succes mai mare ideile socialiste ale lui Ponta și PSD sau dictatoriale ale lui Băsescu și PDL/PMP decât ideile liberalilor care îndeamnă la parteneriatul între indivizi, între individ și stat sau între individ și persoana juridică privată. În esență, românii se sperie de libertate.

Ruperea USL este o consecință a cererii de pe piața politică. Sondajele spun că oamenii vor socialism. Vor socialismul iliescian, le este dor. Ponta le satisface dorința. Rupe USL și adună în jur pe toți cei capabili să participe la promovarea socialismului. Minoritățile naționale, UDMR și, de ce nu, parlamentarii apropiați lui Băsescu și PDL. Ar fi o mare reuniune a familiei FSN. Probabil visul de aur a lui Ion Iliescu și al tuturor PSD-iștilor în viață.

Vom vedea la alegerile europarlamentare câți români apreciază libertatea individuală. Câți vor vota cu PNL. Restul, cei care vor vota cu USD și partidulețele lui Băsescu sunt adepții socialismului în toate formele sale.

PNL va trebui să lupte, ferm, împotriva socialiștilor. Atât a celor din USD cât și a celor din PDL, PMP, PFC etc. Parlamentar, extraparlamentar, oriunde și oricând. Avem de luptat așa că la luptă !

luni, 24 februarie 2014

USL primește mâine ultima „împărtășanie” de la PNL. PSD l-a îngropat deja.

Klaus Johannis a susținut o conferință de presă după ce PSD mascat în USD a hotărât în BPN-ul propriu să nu accepte reorganizarea guvernului potrivit propunerilor PNL. Nu era mare lucru însă a fost un moment propice pentru ca PSD să pună mâna pe toată puterea administrativă. Din punct de vedere politic, nu i se poate reproșa mișcarea. În fond, PSD este un partid politic care își dorește puterea. Ce i se poate reproșa este faptul că este un partid care nu își respectă cuvântul dat, nu își respectă angajamentele politice, nu respectă electoratul care l-a dus la putere. Iar aici nu vorbim de electoratul PSD, ci de electoratul care fără a avea preferințe politice a votat USL. Ca să fiu mai clar, PSD a înșelat electoratul care nu este al PSD, al PNL, al PC sau UNPR. A înșelat electoratul anti-Băsescu și anti-PDL. Electoratul PNL nu are dreptul să spună că a fost înșelat. A știut cu cine vom avea de a face iar parcursul riscant alături de PSD a fost un risc asumat.

În calitate de prim vice-președinte al PNL, în numele PNL, Klaus Johannis a constat că negocierile cu PSD și aliații acestuia din USD au eșuat. A anunțat că Delegația Permanentă a PNL de mâine seară, ora 19.00, va constata eșecul și va stabili acțiunile viitoare ale PNL în noua situație politică. În mod sigur, miniștrii PNL își vor prezenta demisiile. Tot la fel de sigur este și faptul că toți liberalii care ocupă funcții politice în guvern își vor da și ei demisiile dacă nu cumva vor fi demiși mâine sau chiar din această seară. Deja trei demnitari ai PNL, secretari de stat, au fost demiși. Odată cu ei vor pleca și cei care au completat birourile lor de demnitari. Sunt sigur că lista demiterilor liberalilor din aparatul central și din structurile deconcentratelor este gata de mult timp la PSD. Sunt sigur și că înlocuitorii au fost deja instruiți asupra atribuțiilor ce le revin. Sunt sigur că UNPR și PC au primit suficiente posturi pentru că susțin cu prea mare osârdie acțiunile PSD.

Mâine seară/noapte vom afla mai multe. După Delegația Permanentă a PNL.

Tulburare la putere, tulburare și la opoziție. Vasile Blaga scoate fum pe nări și scuipă foc. Trecerea PNL în opoziție accelerează degringolada PDL și împiedică creșterea PMP. Reacțiile acestora vor fi interesante. Observ că celelalte gângănii politice care se chinuie să fie băgate în seamă au reacții de nemulțumire. Mi se pare normal. Până acum se credeau hiene, de mâine vor fi ploșnițe.

Se cuvine a face precizarea că toate proiectele mari ale USL își încetează existența. Mă refer la proiectele care în Parlament ar fi avut nevoie de o majoritate de 2/3 la vot. De asemenea, la proiectele mai mici, care au avut nevoie de majorități simple, care au intrat în funcțiune prin votul USL se va umbla de către PSD pentru a le șterge amprenta liberală convenită anterior. Vom avea mai multe ordonanțe de urgență care vor modifica acte normative abia aprobate ca legi. Tot procesul legislativ care urmează va avea o foarte puternică tentă socialistă. Descentralizarea se oprește. Se va reveni la „centralismul democratic”.

Până la urmă, dacă stau să mă gândesc mai bine, PSD a urmărit doar ajungerea la guvernare. Nu i-a fost greu să mimeze reforma democratică a statului din moment ce a știut că având premierul și niște căpușe politice alături va putea distruge alianța cu PNL la momentul la care promisiunile electorale ar fi trebuit să prindă viață. Păstrarea USL ar fi obligat PSD să accepte regionalizarea convenită în consens, să accepte reforma constituției ca urmare a consensului, să accepte reforma economiei pe baza principiilor liberale - mai multă privatizare etc. Nu a putut accepta asta așa că a profitat de moment și a distrus alianța politică.

Nu le reproșez nimic pesediștilor. Până la urmă, este vorba despre politică. Poate că și mai târziu vor exista momente în care PNL să aibă proiecte comune cu PSD, așa cum PNL poate avea proiecte comune cu oricare alt partid parlamentar numai că aceste proiecte nu mai trebuie tratate cu sentimente. Trebuie tratate „negustorește”. Ăsta este prețul. Simplu.

Azi, PSD a îngropat USL. Mâine, PNL îi cântă prohodul iar poimâine îl îngropăm și noi. Între partidele mari din România nu pot exista alianțe de durată. Se pare că UDMR își va reconfirma calitatea de balama politică și în viitor.

Victor Ponta îndeamnă pe liberali să renunțe la Crin Antonescu !

În USL este frământare. Mare. De aproape trei săptămâni. Sunt liberal și cred ce spun liberalii. Normal, am mari dubii asupra spuselor celor din PSD, UNPR și PC și, mai ales, ale organelor de propagandă politică ale acestor formațiuni politice: Antena 3, România Tv, Jurnalul Național s.a.

Azi are loc BPN-ul PSD. Gabriel Oprea și Daniel Constantin participă ca invitați. Unul permanent, celălalt special. Este special pentru că el va „primi lumina” pentru partidulețul lui care acum căpușează PSD. Ce va hotărî PSD, aia va dori și PC. Iar PSD va hotărî ceva din moment ce Victor Ponta declară următoarele:

Vreau să spun un singur lucru pe care vi-l voi propune încă o data astăzi: să facem toate eforturile care ţin de USD pentru a continua cele două obiective fundamentale pe care ni le-am asumat în urmă cu trei ani, şi anume să schimbăm un regim politic, regimul Traian Băsescu, cu un regim democratic, european şi modern şi să guvernăm bine ţara. Sper şi îmi doresc ca mâine seară colegii liberali să nu sacrifice un proiect atât de important pentru un proiect personal al domnului Antonescu. Proiectul domniei sale trebuie să fie înscris în marele proiect naţional care este USL”. Mediafax și Cotidianul.

Am subliniat doar ultima propoziție. Însă se cuvine a sublinia și faptul că declarația lui Ponta, dacă nu este o altă mare minciună, se pliază, cumva, pe declarațiile anterioare ale lui Crin Antonescu și ale PNL.

În primul rând, revine la ideea inițială a USL. Schimbarea regimului Băsescu cu un regim democratic. În al doilea rând, să se guverneze bine țara. Nu a mai revenit la lupta împotriva lui Băsescu ! Încheierea este iar interesantă. Proiectul candidaturii lui Crin Antonescu la președinția României trebuie să fie un proiect al USL !

Normal, de aici ar trebui să înțeleg, mai simplu, că Ponta și PSD vor satisface cererile PNL fără a mai veni cu idei noi, rămânând doar USD ca noutate. Ar trebui să înțeleg că PSD acceptă candidatura lui Antonescu acum, fără a garanta că mai târziu nu se răzgândește. Dar dacă vorba asta nu este simplă ?

Dacă nu este simplă, atunci trebuie să privim atent următoarea formulare: „ ... îmi doresc ca mâine seară colegii liberali să nu sacrifice un proiect atât de important pentru un proiect personal al domnului Antonescu”. Aici, Victor Ponta alungă ideea lansată de PNL că la originea dihoniei ar fi refuzul PSD de a accepta pe Klaus Johannis ca vice-premier și ministru de interne plus că nu arată faptul că PSD acceptă în totalitate propunerile liberalilor. Ba chiar mă duce cu gândul la ideea că PSD cere PNL să nu se ajungă la modificarea structurii guvernului. Adică, PNL să nu mai ceară pentru Klaus Johannis și funcția de vicepremier și pe cea de ministru de interne și să accepte ca Johannis să fie ministru la finanțe și vice-premier. Idee dragă PSD. La toate acestea adaug și „îndemnul” lui Victor Ponta către liberali de a părăsi pe Crin Antonescu ! Pentru că formularea aceasta asta face. Cere liberalilor „colegi” să nu renunțe la USL pentru proiectul lui Antonescu. De parcă Antonescu ar avea un proiect străin de PNL !

Deși, aparent, declarația lui Ponta poate fi tradusă simplu, ca o soluție de pace, în realitate ea este o declarație de război. Liberali renunțați la Antonescu !

duminică, 23 februarie 2014

În Ucraina stă să înceapă ceva. Ce ? Naiba știe !

Ultimele evenimente din Ucraina au impresionat pe toți cei care le-au urmărit. Morți, răniți, tortură, abuzuri, speranțe, manipulare ... tot ce a fost nevoie pentru a se ajunge la o anume impresie. Rușii văd ceva, moldovenii altceva, polonezii altceva, americanii ce vor ei, UE se face că vede ... Eu, nu prea văd „bine”.

Ucraina era deja „ruptă”. Autoritarismul regiunilor în opoziție cu puterea centrală a fost o realitate. Un preț plătit de conducătorii de la nivel central pentru a avea „liniște”. Modelul este importat din Rusia. Nu este un model vest-european sau modelul statelor federale. Nu a fost o descentralizare, deși unii asta susțineau. Regiunile au fost și încă sunt feude politice în adevăratul sens al cuvântului. În regiunile „sensibile”, cu populație etnică diferită de cea ucraineană sau rusă, statul centralizat ucrainean a impus sisteme suplimentare de control. Secesiunea lor a fost, în permanență, un factor de risc pentru conducerea de stat din Ucraina. Chiar proiectele de dezvoltare ale statului ucrainean nu le includeau. Sunt regiuni subdezvoltate. Puterea economică a Ucrainei este concentrată în regiunile pur slave. Culmea este că în Ucraina toate regimurile au preferat o astfel de politică.

Partidul Regiunilor al lui Ianukovici este un fel de PSD, de la noi. Un PSD care s-a umflat peste măsură, s-a îmburghezit și a crezut că totul i se cuvine. Devenind deosebit de puternic, Partidul Regiunilor a acaparat pe toți cei care au avut capacitatea de a face ceva. Stilul partidului lui Putin. Ucraina a fost până mai de curând o copie a regimului de la Moscova. În Ucraina încă se dorește continuarea unui astfel de regim.

Iulia Timoșenko nu este diferită. Diferită este orientarea. Nu pentru democratizarea statului ucrainean ci pentru ieșirea de sub influența rusă. Politică și economică. De fapt, Iulia Timoșenko le spune ucrainenilor că pot fi independenți față de Moscova. A reușit odată. Acum are iar șanse de a reuși. Impresia generală este că are foarte mari șanse. Eu spun că are șanse mai mici decât atunci când a fost premier. Ucrainenii au adunat în ei mai multă cultură occidentală decât în urmă cu 10 ani. Opoziția față de tipul de putere practicat în Ucraina s-a întărit. Timoșenko nu este diferită de Ianukovici. Este la fel de dură și la fel de doritoare de un regim cu mână forte. Practic, eu văd că în Ucraina, de va ajunge la putere Timoșenko, se vor schimba beneficiarii puterii și nu va fi un câștig al democrației.

Ucraina va solicita ajutor financiar de la statele UE și SUA, de la instituțiile financiare internaționale. A avut pierderi economice mari din cauza timpului petrecut în proteste. Va cere gratuități. Toate în conținutul unei promisiuni că în timp va deveni un stat democratic - puțin probabil în acest secol. Va cere urgentarea acceptării ei în UE. Nu știu câte state vor fi de acord să își lege o piatră de moară de picioare înainte de a practica înotul. Sper ca România să încurajeze parcursul european al Ucrainei însă să nu se aventureze în poveștile „eroice” ce se vor țese cu privire la potențialul economic neexploatat și dorința ucrainenilor de a deveni altfel de „europeni”.

Cu mult, cu puțin, cum putem, noi trebuie să sprijinim Moldova de peste Prut. Cu o Moldovă mai puternică putem sprijini și Ucraina. Modelul succesului moldovean poate stimula ambiția ucrainenilor să îi întreacă. Pentru că în ADN-ul ucrainenilor există o dorință arzătoare să arate altora că sunt mai buni decât ei. În toate domeniile. Apoi, să nu uităm când sprijinim Ucraina că ei, ucrainenii, chiar și pe timpul lui Iușcenko și Timoșenko ne aveau în strategiile de apărare și securitate națională ca „stat agresor” !

Nu știu dacă în Ucraina va avea loc un război civil, nu știu dacă Ucraina va reuși să se democratizeze, nu știu dacă Ucraina se va schimba. Înclin să cred că nu. Știu însă că Ucraina, de ieri, de azi și de mâine este un risc pentru România. Știu că avem teritorii luate cu japca de URSS, prin „creionul” lui Stalin și date Ucrainei sovietice și mai știu că Ucraina sovietică este încă în viață ascunsă sub o manta, chipurile, democratică.

Naiba știe ce va fi în Ucraina mâine, poimâine. Noi ar cam trebui să fim pregătiți, mai ales pentru surprizele neplăcute ale unui stat în disoluție sau ale unui stat care va realege calea „forței”. Nu doar față de etnicii străini deveniți cu forța ucraineni, ci chiar față de vecinii cu care Ucraina are „litigii” teritoriale nestinse. Iar noi suntem printre vecinii față de care Ucraina nu are stimă. Ci ură. Chiar și Ucraina lui Timoșenko.

sâmbătă, 22 februarie 2014

Teamă, haos și frustrare pe „dreapta” băsesciană.

Înfruntarea politică din USL, între PSD și PNL și posibilul deznodământ al trecerii PNL în opoziție agită spiritele și formațiunile politice (multe dintre ele adevărați paraziți politici) care se declară „de dreapta”. Cel mai agitat a devenit PDL. Nici PMP nu se simte prea bine. Nu mai spun de ceilalți.

Aproape toți guralivii „de dreapta” neagă PNL dreptul de a fi partid de dreapta. Aproape toți guralivii fiind, la origine, foști FSN-iști, foști internaționaliști-socialiști ! Chiar dacă unii au ajuns prin PNȚCD, tot de la FSN au venit. Culmea este că atunci când au guvernat nu au luat o măsură de dreapta. Pentru că tăierea salariilor, a pensiilor, anularea drepturilor și libertăților civile unor categorii profesionale și ciuntirea dreptului de proprietate nu se pot socoti măsuri de dreapta. Centralizarea și recentralizarea autorităților statului iar nu poate fi măsură de dreapta. Concentrarea puterii bugetare la nivelul guvernului, autoritățile locale fiind, în realitate, ordonatori terțiari de credite, iar nu este o măsură de dreapta. Sunt nu doar măsuri de stânga, sunt măsuri dictatoriale. Ei bine, toate aceste scursuri sociale se declară a fi „de dreapta”. Am ajuns de tot râsul. Teza potrivit căreia apartenența la familia Popularilor Europeni este o garanție a orientării politice de dreapta nu este valabilă. Pentru că în această familie sunt și partide de stânga, popularii europeni fiind, în fond, un conglomerat politic, o federație de partide care și-au propus să cucerească puterea politică în statele de care aparțin și cu influența externă a familiei politice din care fac parte. Nimic de dreapta, în adevăratul sens al cuvântului. Faptul că popularii europeni au gestionat foarte prost Uniunea Europeană în acești ani de criză economică (provocată de măsurile de stânga luate de popularii europeni pentru a salva sistemele bancare cu banii contribuabililor - fie prin contribuții de la bugetele naționale, fie prin confiscarea depunerilor private) este o dovadă a faptului că așa-zisa dreaptă europeană este doar o vorbă în vânt.

Cei mai vocali se arată a cei din PDL. Culmea tupeului este atinsă atunci când anunță, emfatic, că iau în calcul un dialog cu PNL dacă și numai dacă PNL renunță la Crin Antonescu ! Că PNL trebuie să treacă o perioadă de penitență, probabil sub supravegherea celorlalte partide „de dreapta”, pentru a fi reprimit în clubul partidelor de dreapta. Caraghioși. Ei bine, pot sta liniștiți. PNL nu este în situația disperată pe care o au ei, aceste partide și partidulețe cu mofturi „de dreapta”. PNL este o forță politică în sine, este stabil și este de dreapta fără a cere voie cuiva să fie ceea ce este.

PDL este în curs de desființare. Are gura mare însă doar atât. PMP-ul lui Băsescu a trecut, în forță, la preluarea structurilor teritoriale ale PDL. Partidul lui Blaga pierde esența lui. Structura organizatorică. De aceea, văzând cât de vocali au redevenit mă mir că mai au voce. În numele cui vorbesc pedeleprele ? Și Blaga dar și Stolojan. Cu Oltean sunt lămurit. La Oltean vorbesc broaștele din gât. PDL a rămas cu jumătate din parlamentarii săi - intrați pe ușa din dos în Parlament, ca reminiscență a unei legi defecte -, ceilalți plecând la PSD, UNPR, PC și la mai noul PMP. Structurile lor teritoriale își schimbă culoarea, personalitățile organizațiilor din teritoriu au aderat sub bagheta magică a zânei Elena Udrea la Fundația Mișcarea Populară revenind astfel sub autoritatea lui Traian Băsescu. PDL rămâne, formal, același numai că oamenii nu mai sunt ai PDL. Sunt ai și vor munci pentru PMP și Traian Băsescu. Mare lucru dacă PDL va mai exista la alegerile din 2016.

Ei bine, tocmai PDL este cel mai agitat de eventualitatea trecerii PNL în opoziție. Practic, un PNL în opoziție parlamentară grăbește dispariția PDL. Fie tot PDL trece la PMP, fie PDL va pierde o mare parte din membri prin trecerea acestora la PNL sau PSD. Pentru PDL nu mai există un capăt al tunelului. Ci o fundătură.

Agitat este și PMP. Traian Băsescu a dispus, sunt sigur, urgentarea preluării organizațiilor PDL de către Fundația MP pentru a preveni trecerea acestora în barca celui mai puternic. În barca PNL sau a PSD. Nici așa nu are siguranța că pedeleprele capturate acum în grabă nu vor avea alte intenții după ce PNL trece în opoziție. Posibil ca mare parte a pedeleprelor să nu treacă la PNL. Foarte-foarte posibil având în vedere evenimentele foarte apropiate privind migrația politică. Majoritatea celor din PDL au ales să treacă alături de PSD. Sângele apă nu se face. În timp ce PMP se laudă cu primarii, cu zecile de primari de la PDL care au ales să treacă la Fundația MP și astfel să susțină PMP, PSD vine și el cu anunțuri în care la nivel județean primari ai PDL au venit alături de PSD și „căpușele” sale. Tot cu zecile. Eu constat că PSD și PMP sunt într-o competiție strânsă pentru capturarea organizațiilor locale ale PDL. Mai cred că PSD și PMP se grăbesc de teamă că un PNL în opoziție ar putea captura, la rândul lui, organizațiile locale ale PDL care au unii membri cu orientare politică de dreapta sau care simpatizează liberalismul.

De atâta agitație și disperare, PMP-ul lui Băsescu absoarbe tot ce găsește. Au renunțat la „etica politică” clamată la formarea Fundației MP și au trecut la „politică”, pură și dură. Astfel, în comunicatele laudative la propria imagine PMP-iștii au anunțat victorioși creșterea lor numerică cu membri ai PNG-ului lui Gigi Becali și PP-DD-ului lui Dan Diaconescu în direct ! Fenomenal. Nemaivăzut ! Nemaiîntâlnit ! PMP devine, pe zi ce trece, un partid al întregului popor.

Creșterea explozivă a PMP a născut și disperarea unor căpușe politice băsesciene, creații nereușite sau incomplete ale lui Traian Băsescu în eforturile lui de a slăbi PNL. Partidul Forța Civică condus de Mihai Răzvan Ungureanu are, la rândui, zilele numărate. Zilele și lunile trec iar anunțatele alianțe cu PMP nu mai au loc. MRU nu mai este candidatul comun pentru alegerile prezidențiale, PFC nu mai intră pe locuri eligibile în lista pentru europarlamentare ... tristețe mare. Eu cred că MRU mai are niște angoase. Cred că o parte dintre „nemțenii” lui au gânduri parșive, vor să îl părăsească pentru alții mai potenți, mai puternici, mai „aleși”. Mare lucru dacă PMP nu este undeva la capătul celălalt al „aței”. Nu este exclus nici PNȚ-CD-ul lui Pavelescu susținut cu disperare de IRL-ul lui Chiliman. Țărăniștii au prins „pungulița” lui Moisescu și sprijinul primarului bucureștean și se cred pe cai mari.

Chiar PNȚ-CD are cumplite crampe politice. Ajuns un conglomerat politic tot adunând de ici și colo pe toți cei care fie au scăpat de la balamuc fie sunt supărați pentru nereușitele personale în alte partide, PNȚ-CD nu mai are siguranța zilei de mâine. Nu crește. Ce mai are bun pleacă, ce are mai prost rămâne. Acum au trimis scrisoare către toți cei care sunt în evidențele lor cu adrese de mail luate de pe facebook prin care cheamă, cu disperare, acasă pe vechii țărăniști. Am primit și eu una deși nu am fost și nici nu sunt țărănist. Asta îmi spune că disperarea PNȚ-CD este atât de mare încât sunt capabili să promită și luna de pe cer celor care le dau un răspuns favorabil. Ar fi culmea ca PNȚ-CD să mai poată ceva după anii de inutilitate politică în care au trăit doar cu numele. Este ca și cum boschetarii din canalele Bucureștiului s-ar angaja să câștige alegerile parlamentare cu partidul boschetarilor !

Frământările din USL și frământările opoziției sunt complet diferite. De o parte se luptă „titanii”, câștigătorii. De partea cealaltă se luptă „ploșnițele” politice, perdanții. O despărțire a „titanilor” va duce la un măcel în rândul „ploșnițelor”. Și a celor care susțin PSD dar și a celor care se declară „de dreapta”. Se va lăsa cu sânge. Pisica va fi ruptă în două.

vineri, 21 februarie 2014

Ca să se simtă major, PSD alege sexul cu minori. De preferință „în grup”.

Au trecut zilele, trec orele iar vrajba din USL nu se mai termină. Se va termina ea, din clipă în clipă. Ori la bal, ori la spital.

Pervers, PSD și-a pregătit pașii din timp. A capturat UNPR-ul devotat „interesului național”, imediat ce a avut garanția că PDL va pierde lupta politică, anunțând cu surle și trâmbițe o fuziune între cele două partide. Uite că au trecut doi ani și „fenomenul” nu s-a petrecut. A intervenit altceva. A apărut ca partid parlamentar PP-DD. Cum nu se făcea ca PSD să apară ca fiind „absorbantul” principal al PP-DD - după ce s-au bălăcărit ca la ușa cortului pe la olteni, UNPR a primit sarcina „canibalului” de serviciu.

Tot din timp a capturat și PC-ul varanului Voiculescu, profitând de faptul că PNL nu a vrut să dea voiculescienilor mai mult decât puteau duce. Iar Voiculescu și ai lui „vărănei” s-au aliniat lângă UNPR pentru capturarea PP-DD întru gloria PSD. S-a ajuns la momentul favorabil pentru a forma o ditamai alianța - USD.

A ajuns astfel PSD ca o „...” între două „...”. Nu putea doar atât. A trecut la minorități. Acolo, Varujan Pambucian, un mai vechi nemulțumit de PNL, a răspuns prezent. La fel cum răspundea prezent și la apelurile PDL și la indicațiile lui Băsescu să ne lămurească din punctul de vedere al minorităților naționale cât de bine procedează guvernarea Băsescu-Boc prin creșterea TVA, tăierea salariilor și a pensiilor și desființarea spitalelor și a școlilor. Cum ne explica Pambucian că trebuiesc luate măsuri pentru salvarea țării care a ajuns în criză din cauza bătrânilor pensionari care, nu este așa, trăiesc cam mult și grevează bugetul de pensii.

Undeva, în rezervă, aștepta UDMR. Mai de dreapta el dar nu atât de dreapta încât să nu aibă înțelegere față de puterea care poate da ceva pentru interesul etnic.

Până acum, PSD are în jur 4 (patru) pitici parlamentari. Mai sunt niște pitici prin Parlament, cum ar fi țărăniștii, forțoșii civici, pedeliștii și, mai nou, independenții PMP băsescieni. Mare lucru dacă nu cumva PSD va ajunge ca Alba ca Zăpada și cei șapte pitici !

În configurarea actuală, USD este ca un grup sexual cu minori. Cred că asta este dorința PSD. Să fie perceput ca fiind „mare”. În fața PDL din 2008 și a PNL astăzi, imaginea cu mărimea PSD nu era prea clară. Cu piticii este evidentă.

De la legitim la ilegitim. Ponta alege modelul Băsescu.

Frământare mare în politica noastră. Victor Ponta și PSD au de îndeplinit angajamentul din 2010 al lui Ponta, când a ajuns liderul PSD, de a obține victoria și în 2014. Așa s-a angajat Ponta atunci. Pentru asta aveau nevoie să ajungă la guvernare. Au cerut PNL o alianță politică pentru a cuceri puterea în Parlament și a da guvernul. Au stabilit de comun acord principiile asocierii, regulile de comportament politic, au împărțit responsabilitățile și au dat glas în țară că vor fi împreună, la bine și la greu, cât mai mult posibil, chiar până în 2020. Așa scrie în protocolul alianței înregistrat la tribunal.

Odată cu alegerile europarlamentare, Victor Ponta și PSD au ajuns la concluzia că au putere suficientă pentru a merge singuri mai departe, aliatul PNL devenind foarte incomod în actuala conjunctură, mai ales pentru faptul că undeva, în anii din urmă, au convenit să îl susțină pe Crin Antonescu la președinția României. Dacă PNL și Crin Antonescu ar fi acceptat să se subordoneze politic PSD, să renunțe la liberalism și concepțiile de dreapta și să urmeze indicațiile politice ale PSD, atunci totul era în regulă. Candidatura lui Crin Antonescu nu ar fi fost o problemă, înscriindu-se în angajamentul PSD din 2010. Pentru că PNL și Crin Antonescu au refuzat și refuză să își piardă identitatea politică, nu mai sunt necesari așa că PSD și Victor Ponta au hotărât să scape de aliatul incomod profitând de faptul că PSD deține funcția de prim-ministru. Funcție foarte importantă.

Mișcarea PSD și a lui Victor Ponta are o mare hibă. Legitimitatea. Cât timp Guvernul USL este în funcțiune, este legitim, fiind investit de cetățeni prin votul dat la alegerile parlamentare. Eliminarea PNL din guvern și desființarea USL (consecință), este o „lovitură de stat”. Chiar așa. Pentru că alegerea populației la urne a fost pentru USL. A fost pentru statul în care USL are majoritatea parlamentară iar Guvernul este format din PNL, PSD și PC. Existența celor 3 partide în Guvern și în majoritatea parlamentară este garanția legitimității Parlamentului actual și a guvernului aprobat de Parlament. Modificarea majorității parlamentare, prin înlăturarea sau retragerea unui partid din această majoritate și a guvernului (consecință), mai ales prin forță - PSD își impune voința cu sprijinul PC dar și a altor formațiuni politice - reprezintă o lovitură de stat astfel că majoritatea nou formată și guvernul ce va rezulta nu vor mai avea legitimitatea votului dat la alegerile parlamentare.

Ilegitimul de la Cotroceni, Traian Băsescu, poate fi fericit. Va avea alături de el un guvern ilegitim, condus de un premier care devine ilegitim prin acțiunea de forță pe care o face acum. Când administrația și majoritatea parlamentară devin ilegitime, actele și faptele lor vor fi, de asemenea, ilegitime.

Pot veni unii să îmi spună că moțiunea de cenzură are același efect. Ntz. Mai ușor cu pianul pe scări. Moțiunea de cenzură sancționează încălcarea de către guvern și partidul care îl susține a acordului cu cetățenii țării. Ce face Victor Ponta acum împreună cu PSD, PC, UNPR și alți aliați ai lor este o acțiune ilegitimă, o acțiune de forță care modifică voința cetățenilor. Nu este exclus ca, mai devreme sau mai târziu, acțiunea lui Victor Ponta și a PSD+PC să aibă și sancțiunea moțiunii de cenzură reușite. Abia după o moțiune de cenzură reușită se revine la legitimitate, prin consecințele ei prevăzute de constituție.

Până una alta, Victor Ponta a ales tipul de comportament politic al lui Traian Băsescu. Comportamentul ilegitim, tâlhăresc, de mahala.

joi, 20 februarie 2014

ASF este obligat să devină un fel de ANI pe piața financiară. Mașinațiile financiare la control, domnilor !

Agerpres. Titlul informației este clarificator: „ASF: Atacul fără precedent la adresa instituţiei vine în contextul deciziei privind compania Astra”. Conținutul este, fără îndoială, lămuritor. ASF a devenit odios, în special pentru Traian Băsescu și „cruciații” lui. Vorba unora, ASF taie legăturile ombilicale ale regimului băsist. Dan Radu Rușanu, Daniel Dăianu și ceilalți care lucrează la ASF au început destructurarea rețelelor care asigurau financiar regimul lui Traian Băsescu. Astra asigurări împrumută ziarul România Liberă cu 32 mil euro în condițiile în care ziarul nu are nevoie de mai mult de 2 mil euro pe an pentru funcționare (ne arată Tolontan în Gazeta lui !). Iar banii nu mai sunt de găsit.

Nu îmi bag nasul în operațiunile financiare. În materie se lucrează cu șabloane convenite la nivel internațional, șabloane care trebuiesc învățate iar eu nu am studiile necesare. Rușanu și Dăianu sunt însă personalități în materie. Celelalte persoane care lucrează în ASF sunt specialiști în diferitele domenii acoperite de această instituție. Pe cine să cred ? Pe Traian Băsescu și „cruciații” lui care se comportă de parcă le-au fost luate „drogurile” și au intrat în sevraj ? Pe jurnaliștii Antenei 3 care s-au aliat atacului ? Pe alți jurnaliști care dau din gură ca mahalageoaicele de pe marginea drumului ? Nici o șansă. Cred ce spun Rușanu și Dăianu. Ba, ascultând eu niște explicații savante ale unor analiști financiari am impresia că au și ei niște „supărări” din cauză de Astra asigurări. Or fi fiind și ei la un capăt de țeavă pe unde curge miere. Mare lucru dacă „onorabilii” nu au în gând și alte societăți de asigurări la care poate ajunge ASF cu controlul și au mare teamă că nu vor mai avea bani să achite ratele la merțan.

În liniștea aparentă cu privire la finanțele țării scandalul Astra asigurări vine ca un tăvălug. Asta înseamnă, fără doar și poate, că ASF a lovit acolo unde demantelarea regimului băsist poate avea efect public major. Sunt prea multe persoane deranjate de control și măsurile dispuse de ASF. Pe timpul măsurilor, potrivit procedurilor, se descoperă întreaga mățăraie a acțiunilor Astra pentru eludarea legii. Iar la fiecare capăt de maț se va afla cineva, una sau mai multe persoane. Din reacțiile unora și altora, majoritatea celor care au supt la „mierea” Astra sunt apropiați ai lui Băsescu. Sau cruciați de-ai lui. Îmi apare ciudată intervenția Antena 3. Inițial m-am gândit că Antena 3 are ce are cu ASF pentru că acolo sunt doi liberali. Rușanu și Dăianu. Suficient pentru ca varanul Felix să dea ordinul de atac. Dar dacă sunt și niscai legături frauduloase varaniene ? Ar fi bine de aflat.

Băsescu a cerut, imperios, Parlamentului să demită urgent actuala conducere a ASF. Da urgent ! Deranj mare. Ba chiar foarte mare din moment ce ASF a început să facă publice veniturile băsescienilor care au avut funcții în instituțiile de supraveghere care au compus ASF. Pentru că de se vor face cercetări mai în amănunt nu este exclus să se vadă că banii primiți de sinecuriștii băsiști au avut un traseu mai înainte stabilit. Iei tu 50 de mii de euro însă donezi „aici” un anume procent. Practică curentă, corupție mică și abundentă, ca pe piața liberă. Produci mai mult, scazi prețul, umpli piața. Multă lume fericită. Corupția mică, instituționalizată, dă fericire mai multora și asigură „producătorului sinecurilor” cu o sursă de finanțare permanentă. De aceea este supărat Băsescu. Foarte supărat.

Băsescu folosește intens ANI. USL a ales să combată cu ASF. Lupta se ascute. Băsescienii vor intra în sevraj. Subfinanțarea va fi doar o etapă. Urmează sărăcia lucie, Justiția urmând să vadă că sunt bani de dat înapoi, că actele și faptele băsescienilor au încălcat legea, că multe contracte sunt nule de drept, că cei păgubiți trebuiesc despăgubiți ... Va fi mare tevatură. Plus că se întrevăd, fără mare dificultate, niște sancțiuni penale. Iar din ce înțeleg eu, cei afectați vor fi „cruciații” lui Băsescu, producătorii de emisiuni Tv, proprietarii de posturi Tv, analiștii de toate specialitățiile, politicieni băsiști etc.

Armata lui Băsescu a intrat într-o ambuscadă, ca la Posada. Sus, pe stânci, anti-băsiștii prăvălesc bolovanii. Jos, între stânci, cruciații băsiști simt groaza și apropierea morții. Lupta va mai dura, abia a început. Va fi mare măcel.

miercuri, 19 februarie 2014

Ce o fi, o fi ! Mingea este la Victor Ponta.

Sunt subiectiv. Normal, sunt liberal. Sunt și critic. Normal, sunt liberal. Sunt și rău. Normal, sunt om și eu.

Din tevatura asta din USL, am avut ocazia să aflu ce nici prin gând nu îmi trecea. Practic, PSD și-a pregătit din timp pașii pentru debarcarea incomozilor liberali. A înregistrat denumirea USD din timp, prin om de casă, la fel ca Băsescu denumirea MP. Și-a format televiziune și a mai „capturat” una, cu mai multă vizibilitate. Contra cost, normal, doar nu pe boabe de fasole. În deconcentrate a eliminat liberalii cunoscuți și a rămas cu ochii beliți pe ceilalți angajați ca nu cumva să mai fie vreun liberal prin zonă.

A venit propunerea cu Klaus Johannis a PNL. Inițial, Victor Ponta a spus că este fericit pentru un astfel de ajutor. Era la Soci. Până a ajuns în țară, nu este exclus ca tovarășii social-democrați să îl fi contactat și să îi atragă atenția că a greșit ideologic. Și-o fi făcut omul autocritica și, după o întâlnire lămuritoare cu hrebenciucii făptuitori de minuni, a ajuns la concluzia că cererea liberalilor vine ca o mănușă pe dorința pătimașă, arzătoare, de nestăvilit a comunistoizilor hrebenciuci de a pune mâna pe putere cel puțin pentru această perioadă de timp când sunt europarlamentarele și când au posibilitatea să își pună propriul candidat la prezidențiale. Pohta ce au pohtit. Iar Victor Ponta este gata pentru sacrificiul suprem. Chiar de va rămâne în memoria colectivă ca mincinosul mincinoșilor, măcar să ajungă pe locul întâi. Adică să îl întreacă și pe Băsescu. Ce naiba ?!

PNL reacționează previzibil. Nu este de criticat. Presiunile asupra PNL din aceste zile îmi amintesc de presiunile asupra PNL, din timpul guvernării Tăriceanu, când Băsescu și Boc alături de alți și alți lideri de seamă ai PD somau PNL să se lase absorbit de PD pentru a forma un singur bloc politic iar Tăriceanu să lase guvernul pe mâna lui Stolojan. O parte a partidului, în frunte cu Valeriu Stoica și Teodor Stolojan, criticau continuu pe Tăriceanu că nu răspunde favorabil cererilor lui Băsescu și Boc. Lumea jurnalistică îl vedeau pe Tăriceanu cu capul pe butucul călăului deja, PNL era plecat către groapa de gunoi a istoriei iar gălăgioșii liberali de pe atunci - Orban, Antonescu etc. - erau făcuți în fel și chip. Tăriceanu s-a încăpățânat să nu cedeze. Stolojan și Stoica au luat o halcă din partid, au format PLD cu care au participat la europarlamentare, apoi s-au dus în PD și au format PDL. Avem deci o cutumă în PNL privind rezistența în fața agresiunilor politice care fie vor să subordoneze PNL fie vor să îl desființeze. După guvernarea Tăriceanu, PNL nu a dispărut de pe scena politică. A intrat în Parlament, a ajuns să fie o forță politică la care a venit PSD-ul care tocmai ce ratase prin retardul Geoană președinția. PSD a venit pentru că a înțeles că nu poate lua puterea și guverna pentru că nu poate avea peste 50% din voturile electoratului român. Pentru a nu pierde în continuare și pentru a preveni o alianță între PNL și PDL, PSD a promis marea cu sarea. Așa s-a ajuns la USL, așa s-a ajuns la reprezentarea paritară, așa s-a ajuns la guvernare și la majoritatea covârșitoare în Parlament a USL.

Politic, PSD se comportă normal. Așa cum recunoștea Cristian Preda, moralistul „liberal” ajuns la PDL și acum la PMP, în politică nu este etică. Bine, îi cerea „eticului” Papahagi să revină în PMP. Cristian Preda a observat bine, pentru un anume electorat. Cel provenit din FSN. PSD, PD(L), PMP, PC, UNPR etc. Nu însă și pentru PNL și chiar amărâtul de PNȚCD. În politică există etică, etică politică, nu etică religioasă, ci una socială. PSD se comportă normal pentru că socialismul are o altfel de etică, etica socialistă, o etică cu securiști la poartă, cu microfoane în casă, cu turnători și spioni sociali. Acapararea puterii indiferent de câți morți lasă în spate. Cum necum vor fi considerați de istorici „pierderi colaterale”. PSD nu poate fi criticat pentru comportamentul său. De fapt, Crin Antonescu nici nu face acest lucru. El doar arată cine și cum acționează punctând, destul de rar totuși, că PNL și-a respectat angajamentele contractuale. Ei, aici ajungem la etică. Dar pentru că PSD nu poate fi acuzat ca fiind un partid cu etica la purtător, nu ai cum să le ceri să își respecte contractele. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Parcă așa este o vorbă.

Crin Antonescu a comunicat că PNL își menține propunerile construite în limitele protocolului de funcționare al USL. Victor Ponta, răspunde în numele unei alianțe construite abuziv în interiorul USL că nu este suficient ci vrea mai mult decât prevede protocolul. Acțiunea lui Ponta este un abuz. Vrea să impună o clauză nescrisă potrivit căreia PSD poate dispune de organizarea și funcționarea guvernului fără a mai cere părerea PNL. O clauză leonină, pentru că ea este doar în beneficiul unei părți, a părții mai mari care impune, prin forță, părții mai mici o anumită derulare a contractului și o anume împărțire a beneficiului. Ei bine, în fața unui judecător un astfel de contract este anulat iar „leoninul” poate fi pus să plătească. Iar judecătorul este electorul român care, bine informat, poate sancționa PSD și anexele sale tocmai la alegerile europarlamentare.

Ponta are timp până luni să se hotărască. PNL nu trebuie să ia în calcul toate vorbele pe care Ponta le va arunca pe piață până la termenul limită, pentru că în mod evident Ponta aruncă în telespectatorii Antena 3 sau România Tv cu mărgele de sticlă zicându-le că sunt perle veritabile. Abia luni PNL va avea următoarea poziție de adoptat. Pe măsură ce zilele trec, cineva va pierde. Eu sper să piardă PSD iar PC să intre în faliment. Nu intră el ca partid, ci ca post Tv - Antena 3.

marți, 18 februarie 2014

PSD vrea să ne întoarcă la Republica Socialistă România !

PSD este pe cai mari. A ratat sub Adrian Năstase cucerirea întregii puteri politice și retransformarea României într-un stat cu un partid unic. Ca pe timpul comunismului. Cu sprijinul construcției USL, PSD a ajuns la un punct în care simte că poate mai mult. Hienele comunistoide rămase de pe timpul comuniștilor nu mai au răbdare. Îi caută moartea pe acasă dar nu se lasă. Nu vor să dea colțul până nu pun mâna pe toată puterea politică din România. Accept ideea că, pentru început, pentru 4-5 ani ei vor accepta și existența unor partide de altă coloratură însă doar în niște limite „rezonabile”, limite care să nu pună în pericol revenirea României la socialism.

Graba strică treaba. Pot spune așa doar dacă PNL acceptă înfrângerea și se supune toanelor PSD în alianță cu PC. Pentru că aici, în toată această învălmășeală, PC are un rol însemnat. Este „partidul victimă a abuzurilor PNL”. Și azi a vorbit Daniel Constantin, șeful de sală al partidului voiculescian, despre PC ca o victimă a PNL, despre concesiile făcute de PC pentru PNL și, aici este aici, este timpul ca PNL să reconsidere valoarea PC ca partid partener în USL altfel, ei bine, altfel ei și PSD nu vor fi de acord cu cererile PNL !

Mesajul este clar. PNL trebuie să accepte cererile și pretențiile PC și ale PSD dacă își dorește ca USL să mai funcționeze. Un USL care își va pierde, în acest caz, o jumătate din componenta politică, cea liberală, aflată în imposibilitatea de a se mai manifesta, chiar dacă „-L” de la urmă va mai rămâne pentru a înșela oamenii de bună credință. Calculul PC și al PSD ia în considerare faptul că în caz contrar, au mijloace media cu care pot influența populația cu privire la vina PNL pentru ruperea USL. PSD și PC au luat în calcul doar retragerea de la guvernare și din alianță a unui PNL nemulțumit de sula'n coaste băgată de ei. Tot calculul lor se prăbușește în situația în care PNL nu se retrage de la guvernare și nici din USL cerând, imperativ PSD să respecte convențiile scrise și vorbite la înființarea alianței.

Refuzul PNL de a face jocul PSD și PC va arunca în derizoriu toată munca prin spate a hienelor comunistoide în frunte cu Sârbu, Hrebenciuc și alții. Graba le strică treaba. Au ales un moment nepotrivit. Un PNL încăpățânat și ferm în a cere doar ce are dreptul în temeiul unei convenții devenite publice exonerează liberalii de răspunderea ruperii USL în fața opiniei publice. Indiferent câtă campanie anti-PNL și anti-Crin Antonescu vor desfășura televiziunile și fițuicile jurnalistice afiliate PSD și PC. Ieșirea PNL de la guvernare și din USL se poate face pe două căi. Prima este ieșirea din propria voință, a doua este pe cale constituțională prin revocarea miniștrilor PNL de către premierul Victor Ponta. PNL a anunțat că nu iese de la guvernare. Victor Ponta nu are decât posibilitatea de a revoca miniștrii PNL dacă nu dorește o opoziție în guvern și frecușuri în Parlament. Revocarea însă, va fi interpretată de votanții USL ca o acțiune de rupere a USL de către PSD pentru a acapara mai multă putere. În sprijinul acestei înțelegeri va veni și ultima găselniță a strategilor PSD numită USD, alianța electorală care este de fapt o alianță politică creată cu scopul de a prelua electoratul USL în scopul înlăturării PNL.

Toate mișcările lui Ponta sunt înșelătoare. Este de râsul curcilor ideea lui Ponta de a înainta propunerile de miniștri ai PNL fără acordul miniștrilor în cauză. Pentru că în mod evident aceștia nu vor accepta nominalizările lui Ponta. Klaus Johannis chiar a declarat că el va refuza nominalizarea pentru funcția de ministru al internelor dacă nu este însoțită și de nominalizarea ca vicepremier așa cum a cerut PNL. De fapt, doar și refuzul lui Johannis este suficient pentru a rupe jocul lui Ponta.

Este bine să notăm că actuala luptă politică dintre PSD+PC și PNL este de fapt o luptă împotriva revenirii la partidul stat (visul pesediștilor de pretutindeni) și la Republica Socialistă România. Modelul Chinei văd că îi stimulează energic pe cei din PSD.

luni, 17 februarie 2014

Decizia este la Ponta. PNL nu vrea să facă parte dintr-un „guvern al PSD și asociații”.

Întâlnirea de azi nu a ajuns la un rezultat. Încă. PNL și-a redepus oferta, în limitele convenției de guvernare din 2012. Victor Ponta nu a fost de acord. El vrea mai mult. Vrea să schimbe raporturile de putere din guvernul USL, preluând controlul absolut în numele PSD. PNL nu este de acord cu așa ceva.

Cu declarații împăciuitoare în fața presei, cu variante de împăcare, Victor Ponta a mințit. A dat un semnal că este de acord cu cererile PNL însă în fața liberalilor a ținut-o „gaia mațu” cu ideea lui „strălucită” a vice-premierului PC. Asta a dat de înțeles Crin Antonescu că s-a întâmplat în fața jurnaliștilor după ce a ieșit din cabinet.

Victor Ponta nu vrea să renunțe la inițiativele lui de a obține controlul absolut în guvern. Este clar, până acum. A mai încercat odată, profitând de furibunda campanie în presă cu privire la ruperea USL promovată de Antena 3 și România Tv în acompanientul Realitatea Tv și B1Tv. Sursele Antena 3 dădeau și încă dau ca sigură ruperea USL din cauza PNL, partid care are orgolii prea mari și nu își respectă aliații. Exact ce promovează, de la IRL, eternul liberal vopsit Andrei Chiliman.

Victor Ponta va trebui să ia o decizie. Crin Antonescu a declarat că din punctul lui de vedere și al PNL nu mai sunt necesare negocieri. PNL rămâne pe poziția deja anunțată. Observ totuși că PNL nu formulează încă „amenințarea” ieșirii de la guvernare lăsând la latitudinea lui Ponta să ia o decizie. Chiar și aceea de numire a unor interimari la acele ministere urmând ca abia apoi PNL să se pronunțe. Cu precizarea lui Crin că interimarii pot fi de la PC, UNPR sau PSD așa cum va hotărî Ponta.

Practic, PNL îi pune pe cei de la PSD să ia o decizie. USL este miezul problemei. PSD va rupe sau nu alianța ? Vom vedea.

Curtea Constituțională a decis. Urmează să vedem și noi, cetățenii, ce și cum. Fără patimă.

COMUNICAT DE PRESĂ

16.02.2014
ROMÂNIA

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ  

Dosar nr.95 A/2014

MINUTA

ŞEDINŢA DIN 16 FEBRUARIE 2014


I. Cu unanimitate de voturi, constată că propunerea legislativă privind  revizuirea Constituţiei a fost iniţiată cu respectarea prevederilor art. 150 alin. (1) din Constituție.

II. Întrucât încalcă limitele revizuirii prevăzute de art.152 din Constituţie:

1. cu majoritate de voturi,  constată neconstituţionalitatea completării art.3 din Constituţie cu un nou alineat, alin.(31), referitor la posibilitatea recunoaşterii de zone tradiţionale ca subdiviziuni administrative ale regiunilor;

2. cu majoritate de voturi,  constată neconstituţionalitatea completării art.6 din Constituţie cu un nou alineat, alin.(11), privitor la instituirea posibilităţii reprezentanţilor legali ai minorităţilor naţionale de a înfiinţa, potrivit statutului minorităţilor naţionale adoptat prin lege, organe proprii de decizie şi executive;

3. cu majoritate de voturi,  constată neconstituţionalitatea completării  art.12 din Constituţie cu  un nou alineat, alin.(41), referitor la utilizarea simbolurilor proprii ale minorităţilor naţionale;

4. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării aduse art.15 alin.(1) din Constituţie, referitor la introducerea sintagmei „cetăţenii români se nasc şi trăiesc liberi”;

5. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării aduse art.21 alin.(4) din Constituţie, referitor la eliminarea caracterului facultativ al jurisdicţiilor administrative speciale;

6. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea completării aduse art.23 din Constituţie cu un nou alineat, alin.(131), referitor la folosirea probelor obţinute în mod ilegal;

7. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării aduse art.26 alin.(2) din Constituţie, referitor la eliminarea sintagmei „bunele moravuri”;

8. cu majoritate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării aduse art.28 din Constituţie, referitor la secretul corespondenţei;

9. cu majoritate de voturi, constată neconstituţionalitatea completării aduse art.32 alin.(8) din Constituţie, referitor la definirea autonomiei universitare;

10. cu majoritate de voturi, constată neconstituţionalitatea completării art.37 din Constituţie cu un nou alineat, alin.(21), referitor la condiţia domiciliului în România cu cel puţin 6 luni înainte de data alegerilor pentru Senat, Camera Deputaţilor sau pentru funcţia de Preşedinte al României;

11. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea eliminării actualei teze a doua a art.44 alin.(1) din Constituţie, referitor la condiţiile şi limitele dreptului de proprietate;

12. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării aduse art.50 din Constituţie, referitor la suprimarea protecţiei speciale de care se bucură persoanele cu handicap;

13. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării aduse art.52 alin.(1) din Constituţie, referitor la eliminarea reparării integrale a pagubei suferite de către persoana vătămată de o autoritate publică;

14. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea înlocuirii sintagmei „persoanelor fizice” cu termenul „cetăţenilor” în cuprinsul art.58 alin.(1) din Constituţie;

15. cu majoritate de voturi, constată neconstituţionalitatea completării art.58 alin.(1) din Constituţie cu sintagma „în raporturile acestora cu autorităţile publice”;

16. cu majoritate de voturi, constată neconstituţionalitatea completării art.64, cu un nou aliniat, alin.(41), referitoare la obligaţia persoanelor de drept public, persoanelor juridice private şi persoanelor fizice de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare;

17. cu majoritate de voturi, constată neconstituţionalitatea completării art.70 alin.(2) lit.e) referitoare la încetarea calităţii de deputat sau de senator la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid sau într-o altă formaţiune politică;

18. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea eliminării tezelor a doua şi a treia ale alin.(2) al art.72 referitoare la competenţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de urmărire şi trimitere în judecată, respectiv la competenţa de judecată a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la senatori şi deputaţi;

19. cu majoritate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării aduse art.103 alin.(1) şi (3) din Constituţie, precum şi a completării art.103 din Constituţie cu trei noi alineate, alin.(31)-(33), referitoare la modalitatea de desemnare de către Preşedintele României a candidatului la funcţia de prim-ministru;

20. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării aduse art.110 alin.(1) din Constituţie, referitor la durata mandatului Guvernului;

21. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea introducerii  alin.(2) în cuprinsul art.119 din Constituţie, referitor la obligativitatea hotărârilor Consiliului Naţional de Securitate;

22. cu majoritate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării părţii introductive şi a lit.b) ale alineatului (2) al articolului 133, referitoare la creşterea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii reprezentanţi ai societăţii civile;

23. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării art.135 alin.(2) lit.d), referitoare la exploatarea resurselor de producţie în condiţii de maximă eficienţă economică şi cu acordarea accesului nediscriminatoriu tuturor celor interesaţi;

24. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării art.135 alin.(2) lit.e), referitoare la dezvoltarea economică în condiţiile ocrotirii mediului înconjurător şi menţinerii echilibrului ecologic;

25. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea abrogării lit.l) a art.146 din Constituţie în măsura în care aceasta nu este însoţită de constituţionalizarea, în mod corespunzător, a atribuţiilor Curţii Constituţionale de control al legii de revizuire a Constituţiei adoptată de Parlament şi, respectiv, de control al constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului care afectează valori, reguli şi principii constituţionale sau, după caz, organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor de rang constituţional.

26. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării art.148 alin.(2), potrivit căruia România asigură respectarea, în cadrul ordinii juridice naţionale, a dreptului Uniunii Europene, conform obligaţiilor asumate prin actul de aderare şi prin celelalte tratate semnate în cadrul Uniunii.

III. Cu unanimitate de voturi, supune atenţiei Parlamentului observaţiile privind:

1. Eliminarea:

- alin.(21), propus a fi introdus la art.2;

- modificării propuse la art.21 alin.(3);

- modificării propuse în privinţa introducerii tezei a doua la art.23 alin.(4);

- modificării propuse la art.27 alin.(3);

- modificării propuse la art.49 alin.(1);

- teza a treia din alin.(11) propus a fi introdus în art.58;

- modificării art.62 alin.(3);

- modificării propuse la art.76 alin.(1);

- alin.(3), propus a fi introdus la art.90;

- art.95 alin.(31) teza a doua;

- art.(41) propus a fi introdus la art.133;

- art.151 alin.(3) teza a doua.

2. Reformularea propunerilor de modificare a: art.23 alin.(4) în privinţa introducerii tezei întâi, art.23 alin.(8), art.24 alin.(2) şi (21), art.31 alin.(5), titlului marginal al art.32, art.32 alin.(2) şi (4), art.40 alin.(2), art.511, art.52 alin.(3),art.65 alin.(2), art.73 alin.(3), art.74 alin.(1), art.75, art.78 alin.(11), art.85 alin.(31), art.89 alin.(1), art.90 alin.(1), art.91 alin.(11), art.95 alin.(31) teza întâi, art.102 alin.(31), art.114 alin.(1), art.119 alin.(1), art.122 alin.(1) şi (2), art.133 alin.(3), art.133 alin.(4), art.1371, art.138 alin.(1) şi (2), art.140 alin.(3), (4) şi (6), art.146 lit.b) şi art.148 alin.(1).

3.Reconsiderarea aşezării:

- alin.(2) al art.10 în structura Titlului VI din Constituţie;

- alin.(21) al art.24 în structura art.21 din Constituţie;

- alin.(1) şi (3) ale art.32 în structura unui nou articol din Constituţie;

- alin.(31) al art.55 în structura Titlului VI din Constituţie;

- alin.(2), (3) şi (4) ale art.75 în structura unui nou articol din Constituţie.

4. Reconsiderarea soluţiei legislative cu privire la modificarea art.126 alin.(4) şi art.134 alin.(1) din Constituţie.



IV. Cu majoritate de voturi, supune atenţiei Parlamentului observaţiile privind:

1. Eliminarea:

- alin.(11) propus a fi introdus la art.1;

- alin.(21) propus a fi introdus la art.6;

- tezei a doua din alin.(5) al art.1191 ce se propune a fi introdus în Constituţie.

2. Reformularea completării art.35 cu un nou alineat, alin.(31), şi de modificare a art.44 alin.(1) teza a doua din Constituţie.

V. Cu unanimitate de voturi, supune atenţiei Parlamentului observaţiile privind completarea art.155 din Constituţie în sensul introducerii unor norme tranzitorii cu privire la mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

VI. Cu majoritate de voturi, constată că prevederile din propunerea legislativă privind revizuirea Constituţiei referitoare la modificarea art.61 alin.(2), art.64 alin.(3) şi art.80 alin.(1), precum şi introducerea art.1071 în Constituţie nu contravin dispoziţiilor constituţionale.

VII. Cu unanimitate de voturi, constată că celelalte prevederi din propunerea legislativă privind revizuirea Constituţiei nu contravin dispoziţiilor constituţionale.



Definitivă şi general obligatorie.

Decizia se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



PREŞEDINTE,                                          JUDECĂTORI,

Augustin Zegrean

                                                               Valer Dorneanu

                                                               Toni Greblă

                                                               Petre Lăzăroiu

                                                               Mircea Ştefan Minea

                                                               Daniel Marius Morar

                                                               Mona-Maria Pivniceru

                                                               Puskás Valentin Zoltán

                                                               Tudorel Toader



Prim magistrat-asistent,

Marieta Safta

Magistrat asistent şef

Senia Mihaela Costinescu

Magistrat asistent şef

Benke Károly

Magistrat – asistent

Valentina Bărbăţeanu

Magistrat – asistent

Ramona Daniela Mariţiu

A rămas așa cum a fost vorba la început. Să se respecte înțelegerea.

PNL a terminat discuțiile interne. Au fost chemați oamenii din teritoriu să spună ce și cum cu privire la USL și actuala guvernare. Cu mici excepții, teribilisme cu care suntem deja obișnuiți, s-a ajuns la concluzia că PNL trebuie să continue a guverna alături de PSD potrivit convențiilor inițiale. Johannis la interne și vicepremier nu modifică cu nimic înțelegerea inițială pentru guvernare, atribuțiile vice-premierilor nefiind prevăzute în legi ci rămânând la latitudinea premierului să le stabilească prin decizii ale premierului. Ca atare, în textul Hotărârii Parlamentului se poate scrie că guvernul are 3 vice-premieri, câte unul de la PSD, PNL și UNPR ale căror atribuții și răspunderi vor fi stabilite de către premier. Să nu uităm că vorbim de o hotărâre a Parlamentului care nu are puterea unei legi. Încălcarea ei poate duce la o moțiune de cenzură însă doar atât. Nu pot veni procurorii la guvern să cerceteze de ce nu se respectă o hotărâre a parlamentului. Practic, Hotărârea Parlamentului este un act constatator care leagă Guvernul de respectarea propriei decizii de organizare și funcționare. După adoptarea unei hotărâri a Parlamentului, Guvernul va putea trece la emiterea propriilor hotărâri de reorganizare a guvernului potrivit legii de organizare și funcționare.

În timp ce păzeau poarta sediului PNL din Aviatorilor, jurnaliștii de teren își dădeau cu părerea având „la bază” speculațiile colegilor de la alte televiziuni sau ziare numite generic „surse”, părere comentată „savuros” de moderatorii din platoul televiziunii „x” sau „y”, moderatori care adăugau la rândul lor propriile păreri, la care se adăugau părerile invitaților astfel că spre crucea nopții se contura o ieșire „furioasă” a PNL din alianța USL, urma ca azi să se declarare războiul politic între PNL și PSD, că liberalii și social-democrații au „sunat” mobilizarea rezerviștilor și trecerea tuturor în tranșee, că Băsescu și ai lui au constituit un comandament de criză unde vor hotărî pe cine să sprijine luând în calcul toate variantele posibile s.a. Ba, la Antena 3, Gâdea a invitat pe Hannes Swoboda, șeful socialiștilor europeni, cel care în 2012 a considerat că suspendarea lui Băsescu și referendumul pentru demiterea acestuia este „o lovitură de stat”, în calitate de aliat, acum, pentru a pune presiune pe PNL. Iar austriacul, galant, a început să „poarte vorbe de clacă” de pe la Bruxelles cu „intenția PNL de a se alătura PPE”, astfel că zvonistica Antena 3 să aibă și ea un punct de sprijin „consistent” despre apetența liberalilor de „a trăda”.

Aștept, ca toată lumea, să vedem rezultatul negocierilor și decizia PSD cu privire la continuarea alianței în limitele și litera protocolului. Nu este admisă încălcarea „teritoriului politic” astfel cum și l-a delimitat fiecare partid la un moment dat. Avea dreptate Sorin Roșca Stănescu la o întâlnire a noastră, a bloggerilor PNL cu el, atunci când afirma că partidul care  nu își apără teritoriul îl pierde. Această criză a fost tocmai o astfel de înfruntare. PSD a vrut să ocupe din teritoriul politic al PNL iar PNL s-a opus. Vehement, ferm, constant. PC nu a pierdut nimic, de fapt. I se vor tăia însă ghearele cu care a vrut să rupă din teritoriul politic al PNL cu sprijinul PSD. Aseară, Nicolicea, s-a exprimat bine atunci când a afirmat că UNPR nu are treabă cu această criză și că Antonescu a fost corect când a afirmat că nu are treabă cu UNPR. Corect. Nu UNPR este cel care a vrut ceva de la PNL. PC este cel care a vrut iar PSD a fost de acord să îl ajute să rupă din teritoriul politic al PNL pentru că, în final, PSD era convins că îi putea lua PC totul.

Se poate ajunge și la ruptură dacă PSD va forța ruperea din teritoriul PNL. PNL nu are cum să acorde concesii în acest domeniu sensibil pentru că o pierdere acum ar duce la pierderi viitoare incalculabile. În primul rând, actuala conducere a PNL ar pierde încrederea propriilor membri, apoi lumea ar pierde încrederea în PNL. Un partid care nu este capabil să își apere „propria avere” nu este demn de a avea pretenția de a guverna. PNL nu își poate pierde vocația guvernării pentru a face pe plac altor partide. Da, sunt de acord că PNL trebuie să facă tot posibilul să rămână în USL însă dacă partenerul de alianță încalcă înțelegerile și nu dorește să se revină la starea inițială a convenției, este mai bine să se despartă.

Să vedem ce va mai fi. Sper ca PSD să înțeleagă că „șmecheria cu PC” nu a mers și că USL se poate menține în continuare doar prin respectarea convenției inițiale.

duminică, 16 februarie 2014

PSD-ul este o „stea” care apune. A intrat în ultima fază. Cea de dinaintea dezintegrării.

Îmi place, la nebunie, astronomia. Citesc mult, văd multe emisiuni, visez. Nu am probleme de conștiință. Nu sunt credincios așa că nu sunt legat de „normele” credinței pentru a mă afla în dificultate atunci când accept realitatea universului alături de cei care îl cercetează și își comunică rezultatele.

Un articol privind descoperirea „celei mai vechi stele cunoscute în univers”  îmi provocă asocieri ciudate. Nașterea și evoluția Universului în care ne ducem existența comparativ cu nașterea și evoluția societății politice. Excitant !

O stea cu vechimea de 13,7 miliarde de ani ! Astronomii care vorbesc despre ea spun că este „din generația” a doua. Spun ei. Deja am intrat în șablonul atât de necesar nouă oamenilor pentru a putea emite judecăți și a face comparații. Tot ei spun că s-a născut la aproape 200 mil ani de la Big Bang. „Dovada” vârstei este dată de cantitatea extraordinar de mică de fier din compoziția stelei, comparat cu Soarele nostru, acesta are o cantitate de peste un milion de ori mai mare de fier în compoziție. De aici ... tot felul de concluzii, care mai de care mai aproape de realitate până la „proba contrară”. Pentru că știința are ca motor de dezvoltare căutarea, mereu și mereu, a „probei contrare”.

Pentru ce fac eu aici, descoperirea este o anume parte. Înțelesul evoluției universului este cel care mă interesează pe mine, este cel pe care îl compar cu evoluția societății politice.

Stelele sunt ca partidele politice. Primele stele au fost uriașe, formate doar din heliu, hidrogen și litiu. De sute de ori mai mari ca Soarele nostru. Prea mari pentru a trăi mult așa că au murit „de tinere”. Și partidele inițiale au fost „uriașe”, peste tot în lume. La fel ca stelele au murit de tinere. Moartea însă nu este ca moartea vieții, moartea lor a născut (ce ciudat sună !) alte stele, iar în societate, alte partide.

Astronomii spun că stele care își anunță moartea încep să „se umfle”, să se extindă urmând a colapsa, rezultând niște stele mai mici, mai dense, restul fiind expulzat în spațiul cosmic sub formă de praf, în componența căruia intră elementele chimice grele cum ar fi carbonul, siliciul, fierul iar de steaua a fost mai mare, aurul, argintul, elementele radioactive etc. Dacă steaua a fost foarte mare, va naște o gaură neagră care va acapara majoritatea elementelor grele, cum ar fi fierul, restul intrând în componența altor stele sau al planetelor care se vor forma în respectivele sisteme solare.

Partidele care urmează să „moară” au aceeași tendință. Se umflă, cuceresc cât mai mult spațiu, își înghit propriile planete cu tot cu sateliții lor iar apoi „explodează”. Va rămâne un nucleu, în cazurile mai fericite, format din „durii” care s-au născut și format odată cu viața partidului restul fiind expulzat în întreaga societate. Istoria recentă ne arată cum PNȚ s-a umflat, cum a vrut să acapareze tot atunci când a devenit PNȚ-CD ca mai apoi să explodeze rămânând doar o ciudățenie politică, numită PNȚ-CD Pavelescu, destul de zgomotoasă și orgolioasă însă inutilă, impotentă. Tot istoria recentă ne arată „steaua” numită FSN care, la rândul ei, a explodat, au rezultat o groază de partide și partidulețe însă azi, PDL care este rămășița de bază a fostului FSN devine o altă ciudățenie politică alături de PNȚ-CD Pavelescu. Are loc un exod de la PDL către PMP, o „steluță” în devenire, dacă și numai dacă are suficientă „materie” care să „accepte” să facă parte din ea.

PSD este o stea rezultată din spargerea FSN. După ce a canibalizat stânga politică, chiar și fostul PD al lui Roman, a reușit să înlăture din Internaționala Socialistă PD-ul preluat de Băsescu și a ajuns la o anume mărime peste care nu a putut trece. Constanta socială a PSD este procentul de 30% din intențiile de vot ale electoratului. Însă șansa să coboare sub acest procent este reală, în unele perioade PSD a ajuns chiar sub 25%, ceea ce înseamnă că o parte a electoratului lui este volatil. Periculos de volatil.

Noua conducere a PSD, cu Victor Ponta în frunte, vrea mai mult. Lăcomie ? Pragmatism ? Pragmatism explicit: cât trăiesc eu, să îmi fie bine, nu mă interesează ce se întâmplă după ce mor. Fie lăcomie, fie pragmatism, „bunăstarea” la care visează liderii PSD este relativ puțină. Unii se vor lăfăi în „horbotă și mătăsărie”, alții vor trăi cu speranța că mâine-poimâine vor primi și ei un ciolan, ceva acolo. O astfel de soluție este imorală însă este proprie socialismului. Contrazice, evident, propaganda doctrinei „social-democrației”. Pentru a pune „sare pe rană”, Victor Ponta și strategii PSD au decis să ia din mâna social-democraților care i-au însoțit, pătimaș de multe ori în luptele politice, „bucățelele” la care au avut șansa să ajungă și să le dea altora care nu au „luptători” ci doar „salariați”. PSD a început să se umfle. A preluat UNPR și PC partidele „punguliță” în care au intrat cei de la PP-DD - ul lui Dan Diaconescu „în direct”, ba chiar o parte dintre PDL-ii înspăimântați că ajung iar la mâna lui Băsescu. Se umflă într-un ritm alarmant. Era el PSD un partid cam mare, acum devine obez. Nici nu mai trebuie să caute el „mâncare” pentru că „mâncarea” va veni singură la el. Iar PSD va spune: să fie primit.

Astronomii spun că „fierul este moartea stelelor”. Cu cât stelele au mai mult fier, cu atât trăiesc mai puțin. Partidul comunist a explodat și a „însămânțat” sistemul politic românesc cu fierul rezultat. Ca să folosesc o sintagmă mai veche, a umplut partidele rezultate cu „burghezii roșii”. PDL și „coconul” lui PMP, PSD și toate celelalte partide și partidulețe care s-a format ca urmare a exploziei FSN. Chiar și PNL a luat o parte din „fierul” FSN, partidul lui Meleșcanu fiind o „rămășiță fieroasă” a FSN. Azi, PSD a început o campanie de „recoltare a fierului” scăpat aiurea. UNPR - fieros rău de tot - și PC. PC care este compus doar din „fier”, din „burghezi roșii”, de aceea el a fost și va rămâne doar un planetoid, la fel ca UNPR.

A fost rău pentru PNL că s-a asociat cu PC. Acum trage ponoasele. „Burghezii roșii” nu au conștiință politică. Nu pot avea așa ceva. Nu pot pentru că „politic” înseamnă să dai de la tine celor din jur ceva care să le facă viața mai bună, mai frumoasă. PC nu are cum da. Burghezii roșii ai lui Voiculescu știu doar cum să ceară, mai de grabă cum să cerșească, nu au cum să dea. PNL a făcut însă bine când și-a propus să încerce a face împreună cu PSD o alianță politică, temporară, însă cu potențial benefic pe termen mediu și lung. În PSD nu sunt doar „ferotanii”, sunt și foarte mulți oameni tineri, entuziaști. Din nefericire, „fierotaniile” comuniste sunt încă la conducere. Există speranța că după ce va exploda, după ce va arunca „fierul” care îi atârnă de picioare ca niște ghiulele, PSD va renaște cu cei tineri și încă neintoxicați de prostii comunistoide.

Umflarea PSD pune în pericol pe cei din jur. PNL este a doua victimă. Prima victimă este formată din cei care au votat USL încrezători în angajamentele asumate la alegerile parlamentare și locale. Consider că PNL va fi „ars” de umflarea și explozia PSD. Dar, cum spune o vorbă din bătrâni, tot răul va fi înspre bine.

Cine rupe USL ?! Hoții strigă „ uitați hoțul ” !

Informații la grămadă. Lipsă de coerență evidentă. Oamenii umblă după știri de senzație și dau verdicte uitând de esența problemei. Ce este USL !

Lumea umblă după „ruperea USL”. Treabă serioasă ce presupune schimbarea agendei politice din 2014. Obișnuiți cu o altă agendă politică, având la bază două evenimente stabilite anterior, alegerile europarlamentare și alegerile prezidențiale, ruperea USL va veni și le va afecta pe amândouă introducând în agenda politică a anului elemente de suspans. Noi alianțe parlamentare, noi alianțe la guvernare, o nouă opoziție politică, noi frământări pe dreapta, frământări pe stânga, un UDMR care este invitat, singur - singurel să sprijine stânga politică el fiind membru al PPE (?!) etc.

Un rol important îl are presa de partid. Antena 3 pentru PC și România Tv pentru PSD. În timp ce PSD a hotărât să folosească România Tv pentru a lovi în PNL și a scade vizibilitatea lui Crin Antonescu, Antena 3 lucrează intens pentru „a da față” PC, partiduleț cu mare vechime politică însă insignifiant, doritor de „succesuri politice” însă incapabil să le aibă prin propriul efort. Fost umanist, fost socialist-umanist, încă „conservator” fără a avea ce conserva, ajuns la socialism-liberalism a amestecat doctrine și principii politice fără jenă având mereu și mereu tolba plină de „jurnalisme”. De aceea PC începe să se confunde din ce în ce mai mult cu televiziunile patronului și telespectatorii lor ba, mai mult, activează politic după cum patronul este sau nu mulțumit de relațiile pe care le are cu actorii politici importanți. Ieri îl pupau în fund pe Băsescu, la un timp scuturau scamele de pe Antonescu, acum îl perie pe Ponta. Nu doar că îl perie ci vrea să aibă o contribuție esențială în schimbarea radicală a scenei politice românești. Vrea să scoată PNL de pe scena politică actuală și de aceea face tot ce poate pentru a crea impresia publică că PNL este suma tuturor relelor în politică. PC este partidulețul conflictual care găsind fisuri în alianța dintre PSD și PNL (normale, fiind vorba despre partide cu ideologii și doctrine diferite) vrea să le lărgească până la rupere în speranța unei mai mari vizibilități și obținerii mai multor avantaje politice, chiar temporare, pentru a mai căpăta ceva forță politică.

Ce este USL ? Este o alianță între două partide majore, adversare consacrate pe scena politică, care au decis să pună mână de la mână pentru a opri prăbușirea țării în urma guvernărilor dezastruoase ale pedeliștilor sub conducerea lui Traian Băsescu. PC și UNPR sunt niște partide fantomă care s-au lipit de această alianță pentru a beneficia de forța partidelor principale. PSD și PNL. Programul alianței și programul de guvernare conțin doar elemente ale conceptelor social-democratice și liberale despre guvernarea țării. PC și UNPR nu au nici o contribuție. Pentru a confirma aceste realități, USL are doar doi co-președinți. Victor Ponta de la PSD și Crin Antonescu de la PNL. Ceilalți sunt „asistenți”. Îndeplinesc rolul „mobielierului” politic.

Cine rupe USL ? Din datele de până acum, cele reale și nu cele „jurnalistice”, se vede că PSD este cel care forțează nota. PNL a făcut o înlocuire de miniștri. PSD nu îi dorește, în realitate, așa că a provocat și provoacă mereu tot felul de scuze și motive pentru a împiedica finalizarea acțiunii PNL. Situația este deosebită pentru că refuzul PSD duce, automat, la ruperea alianței, una din nominalizările PNL fiind al doilea om în partid, prim-vice-președintele Klaus Johannis. Acum aud că SRI (?!) nu îi dă certificatul ORNIS pentru acces la informații clasificate cu care, normal, ar trebui să lucreze Johannis din funcția de ministru de interne și vice-premier al guvernului. Chiar membru al CSAT !

PSD lucrează dur. Ce face PC este doar „treaba slugii”. Ia „noroiul de pe stradă” și îl aruncă pe hainele liberalilor. Este evident că PSD nu îi convine Johannis. În imaginea publică ar apare imaginea egalității politice, egalitate pe care PSD se chinuie de mai bine de un an de zile să o strice. Echipa PNL de la guvernare cu Johannis în frunte ar duce la o reală egalitate politică și la o mai activă implicare a PNL în toate deciziile guvernamentale. PSD a încercat să formeze „careul de vice-premieri” cu ideea că la nivelul guvernului acest careu cu Ponta în frunte ar lua deciziile politice majore cu privire la acțiunile guvernamentale. Prin vot, am auzit eu o exprimare ! Asta ar însemna 4 voturi pentru Ponta sau PSD și 1 vot pentru PNL. Cu majoritate de voturi în această formulă decizională, PSD ar avea controlul absolut asupra guvernului, miniștrii PNL devenind doar niște marionete. Mai mult, formula decizională guvernamentală cerută de Ponta ar înlocui consultările politice ale co-președinților USL ! Practic, PSD îi propunea lui Antonescu să iasă din jocul decizional guvernamental practicat prin ședințele USL de la începutul săptămânii. Este evident că propunerile PSD nu au avut cum fi agreate de PNL. Revenirea la formula guvernamentală agreată în 2012 este singura soluție care poate în picioare alianța. Însă PSD nu își dorește așa ceva.

Cu anumite televiziuni de partea lor, PSD și anexele au trecut la dezinformare. Ponta laudă în gura mare, peste tot unde poate, guvernarea USL și stabilitatea politică pe care aceasta o conferă. Laudă rezultatele guvernării, creșterea economică, stabilitatea macroeconomică, atingerea elementelor de convergență pentru aderarea la moneda euro etc. Lumea primește informații peste informații. USL este bun. Pe de altă parte, televiziunile și liderii politici importanți ai PSD arată cu degetul către PNL și Crin Antonescu care se fac vinovați de „distrugerea” acestui bun numit USL din cauza orgoliilor politicianiste și a dorinței de putere. Merge. Lume multă, minte mai puțină, emoțiile cât casa, informațiile fiind însoțite de cazuri sociale „extreme”. Comunicare persuasivă eficientă. Telespectatorii, în special de partea feminină, percep necazul omului în dificultate alături de „răutatea” PNL și a lui Crin Antonescu care vrea să strice USL-ul care îi garantează că mâine lui, telespectatorului, îi va fi mai bine. În mintea alegătorului PNL devine răul, la fel de absolut ca Băsescu și partidulețele lui, mai ales că aceleași televiziuni se întrec în a induce ideea că PNL, prin Crin Antonescu, are legături de taină cu Traian Băsescu în intenția de a „nenoroci” PSD și USL. De noaptea minții !

Inițial am crezut că Ponta a hotărât să revină la formula inițială a USL și a convențiilor încheiate. Măcar pentru un timp. Acum am mari îndoieli. Foarte mari. Sunt prea intense campaniile media prin intermediul Antena 3 și România Tv, acompaniate cu satisfacție de B1 Tv și Realitatea Tv, prin care PNL este exorcizat. Practic, hoții constituiți în grupul criminal (politic) organizat sub sigla USD strică în față oamenilor că „hoțul” este PNL. Ca la balamuc. Iar comunicatul de ieri al PSD în numele USD este ca cireașa de pe tort.