Care sunt cauzele „accidentului” USL din aceste zile ? De ce a devenit acută nervozitatea PNL față de PC ? De ce PNL este hotărât să pună piciorul în prag și să nu mai admită orice act politic al partenerilor de coaliție ? De ce ... ?
Una din cauze este musai să fie căutată în media. Televiziunile „prietenilor” din alianță au vina lor. Acționând politic, PNL a fost obligat să adune comportamentul televiziunilor la comportamentul aliaților. PSD a beneficiat de România Tv iar PC a beneficiat de Antenele lui Voiculescu, în special de Antena 3. UNPR nu a ieșit din tiparul obișnuit al unei formațiuni politice așa că PNL nu are nimic cu UNPR în afara contribuției acestuia la „gloria” guvernărilor Băsescu-Boc.
La fel ca majoritatea românilor m-am uitat la toate televiziunile care și-au făcut din politică un scop al existenței. Antena 3, Realitatea Tv, B1 Tv, România Tv. Celelalte televiziuni au un rol mai mic, insignifiant chiar în dezbaterea publică. Nu am cum lua în considerare, azi, Nașul Tv care promovează Noua Republică a lui Neamțu, de exemplu. Antena 3 promovează PC și atacă, consistent și insistent, PNL și PSD plus UNPR. România Tv, a lui Ghiță, prietenul lui Ponta, atacă PNL, B1 Tv, televiziune băsistă până în prăsele atacă tot USL-ul iar Realitatea Tv atacă la grămadă tot ce prinde.
Scot din cauză băsiștii de la B1 Tv și chiar Realitatea Tv, a lui Gușă. Le scot pentru că telespectatorii lor sunt diferiți de telespectatorii Antena 3 și România Tv. Ultimele au ca telespectatori susținătorii USL.
Antena 3 s-a alăturat la sfârșitul anului 2011 protestelor din Piața Universității - la care am participat -, proteste care s-au dus în anul 2012 până în primăvară. Liberalii, pesediștii și peciștii au devenit consumatori ai produselor media puse pe tarabă de Antena 3. Unii au devenit captivi. Popa Gâdea predica, ceilalți cântau în cor după aceeași melodie iar Badea bătea clopotele. Încet-încet, pe măsură ce pretențiile PC față de PNL și PSD creșteau, Antena 3 începea „să analizeze” comportamentul ministerial al liberalilor și pesediștilor găsind „hibe de interes național”, incitând telespectatorii să își spună cuvântul cu privire la vinovăția acestora și lipsa lor de empatie față de cetățeanul oropsit, chinuit pe nedrept de niște miniștri care se gândesc doar la afacerile lor. Toate emisiunile Antena 3 aveau câteva secunde bine alese pentru promovarea campaniei sociale speciale „Mereu aproape” condusă de Alexandra Stoicescu cu exemple a unor oameni care au probleme diferite, fiecare caz fiind orientat către vina statului care nu are grijă de fiecare cetățean al său. Ministerele „vinovate” erau cele conduse de liberali sau pesediști. O campanie în toată regula pentru discreditarea PNL, în special, și a PSD. Ba, la un moment dat, chiar Victor Ponta s-a arătat nemulțumit de comportamentul Antena 3. După anunțul din primăvara anului trecut a PC că protocolul ACD este nul prin nefuncționare, Antena 3 s-a îndreptat cu și mai multă forță împotriva liberalilor. Convenția/conferința PC din toamna anului trecut a pus capac. Voiculescu în vervă a atacat virulent PNL și pe Crin Antonescu, Daniel Constantin a anunțat că PC merge singur la europarlamentare cu speranța unui scor de 9% și că au chiar un candidat al PC pentru alegerile prezidențiale. Presa și internetul l-au găsit în persoana lui Mihai Gâdea, obiedientul director al Antenei 3. Normal că Antena 3 a explodat împotriva PNL care se făcea vinovat că nu a oferit locuri pe listele sale celor de la PC. Probabil că PC a cerut 10% din locurile eligibile ale PNL pentru europarlamentare. PNL având 5 europarlamentari, trebuia să renunțe la unul de al său pentru a pune unul al PC. Nu a fost posibil. De aici ... războiul. Pentru că de atunci, Antena 3 este armata care atacă zi de zi, ceas de ceas, PNL și miniștrii liberali. Normal că s-a creat o psihoză anti-PNL în rândul telespectatorilor Antena 3. Normal că PNL a pierdut la credibilitate politică, multe dintre sondajele de opinie ale „sondorilor” evidențiind scăderea PNL în sondaje de parcă PNL ar fi fost singur la guvernare.
Totul a culminat cu rolul Antena 3 în dezbaterile privind accidentul aviatic din Apuseni. Antena 3 este cea care a dus către salvatori și instituțiile statului vina pentru victimele accidentului. S-a ajuns la demiterea unui secretar de stat de la MAI și mai apoi, Antena 3 a amplificat vâlvătaia pentru demiterea ministrului de interne, Radu Stroie. Tot Antena 3 este cea care a orchestrat învinovățirea Ramonei Mănescu și a cerut, insistent, demiterea acesteia, reușind, cumva, să influențeze demiterea altor persoane cu funcții de conducere din instituții ale statului înainte ca procurorii să termine cercetările în cauză. Abia ieri sau alaltăieri au început procurorii urmărirea penală în rem a unor infracțiuni care ar putea fi legate de accident asupra salvatorilor - o aberație -, însă doar la insistențele media ale Antena 3. A venit zăpada cu vijelie, Antena 3 a ieșit la interval cu acuzații asupra instituțiilor statului care nu au intervenit. S-a terminat vijelia, Antena 3 scoate în evidență, alături de televiziunile băsiste, faptul că armata a făcut treaba firmelor de deszăpezire. Cum necum, acțiunile Antenei 3 ca parte a PC au fost ostile USL în ansamblul său, dar în special au fost ostile PNL.
Pentru PNL a fost prea mult. Cu personalitățile partidului făcute albie de porci de către moderatorii Antena 3 și invitații acestora, cu partidul în scădere în sondaje nu se mai putea merge înainte. Ori PNL, ori PC. Victor Ponta are de ales. S-a rupt ața. Ulciorul s-a spart. Între PNL și PC nu mai pot exista relații de colaborare. Practic, PNL a transmis PSD că așa nu se mai poate.
Sunt sigur că cei din PSD au înțeles despre ce este vorba. Sunt sigur că Ponta și ai lui au luat în calcul oportunitatea de a rămâne singuri la guvernare însă aceasta ar fi presupus și recunoașterea rolului PC și a Antenei 3 în special pentru scoaterea PNL de la guvernare. Recunoaștere care ar fi trebuit să aibă și o recompensă, sub forma unui vice-premier și a unor ministere care ar fi rămas după plecarea PNL din guvern. Componența guvernului și rolul PC și UNPR în formarea lui nu ar fi dat bine la imaginea publică. Oamenii nu au uitat rolul UNPR în guvernările băsiste (interesul național aflat permanent pe limba lui Oprea este deja o parte a legendei politice dâmbovițene) iar imaginea publică a securistului „Felix” nu este cea mai bună. O astfel de componență a guvernului nu putea asigura continuarea programului de guvernare asumat de USL la alegerile parlamentare. Declarațiile lui Victor Ponta din aceste zile lasă să se înțeleagă că știe aceste lucruri. Înclin să cred că mai degrabă ar renunța la PC, cu tot riscul campaniilor de presă al Antenei 3 (campanii care sunt și acum, cumva la relanti).
Relațiile conflictuale între Crin Antonescu și Victor Ponta își au rădăcinile tot în presă. Pe de o parte este România Tv care promovează insistent zvonistica ostilă lui Crin Antonescu și PNL, fără ca din partea lui Victor Ponta și a fruntașilor PSD să existe reacție, pe de altă parte este „palma protectoare” a PSD pentru PC în legătură cu campaniile Antena 3 (alimentată de IRL-ul lui Chiliman), împotriva PNL. Aceste comportamente se văd. PNL vede, simte că PSD se alătură adversarilor și dușmanilor PNL pentru ca PNL să scadă politic astfel încât PSD să se simtă mai puternic. Practic, PSD face, din lăcomie politică, jocurile lui Traian Băsescu. Scăderea politică a PNL duce la ridicarea politică a PMP-ului băsescian. Iar asta nu se poate. De aceea PNL a luat taurul de coarne și îl va pune la pământ. Este în joc însăși existența PNL. Dacă PSD pricepe aceste lucruri și nu dorește altceva, se va opri. De nu, PNL este obligat să iasă dintr-o alianță care este din ce în ce mai nocivă datorită comportamentului duplicitar al PSD.
Ieri, Voiculescu a anunțat, melodramatic, că USL nu se va destrăma. Asta poate însemna un singur lucru. Că PC a renunțat la postul de vicepremier. Dar asta nu va însemna că PC și în special Antena 3 nu vor crea alte produse politice toxice împotriva PNL. Ba chiar întrevăd o intensificare a campaniei PC prin Antena 3 împotriva PNL. Așa că nu este exclus ca la un moment dat PNL să nu ceară scoaterea PC din USL altfel PNL va părăsi alianța. Vânzoleala din USL nu s-a domolit. Va lua doar un mic repaus.
8 comentarii:
Accidentul a aratat un haos limpede, indiferent ce a spus A3 ca nu numai ei sunt pe piata. N-are rost sa reluam. Daca n-aveau ce sa arate nu aratau. Despre ce vorbim? Era o coordonare si ei spuneau canu e sau chiar era sat fara caini? Nu e ca atunci cand erau mitinguri impotriva RMGC si ei nu aratau nimic pentru ca le curgeau din plin reclamele de la aia si au ramas cam singurii care sa pape din reclamele RMGC. Si care pentru asta au facut tot posibilul sa discrediteze protestatarii si sa insinueze tot felul de scenarii propagandistice ...
Dar sa vorbim de chestiunea cealalta. ACD s-a format cu ce scop? Sa nu plangem caci de la bun inceput PNL s-a luat de mana cu PC nu pentru ca astia ar avea 1% ca intotdeauna ci pentru ca sunt un partid televiziune. PC, UNPR, PSD. Daca ne asteptam la rezultatele astea de ce sa ne plangem? Ori suntem naivi si atunci cand ne luam cu ei de manuta nu le cunoastem trecutul si "calitatile" ? Intreb asta pentru ca eu am fost consecvent si am sustinut ca politica facuta fara morala nu poate avea succes decat pe un orizont de timp scurt, care va deveni tot mai scurt.
Ai și tu dreptate.
Stiu, chiar daca atunci cand spun unele lucruri in prima instanta nu pare ca as avea dreptate dar, mai devreme sau mai tarziu, mare parte din bubele pe care le-am remarcat sau le remarc in continuare se razbuna.
Iata un exemplu: tratametul special acordat tradatorilor. La Giurgiu, ca si la mine in colegiu, s-a ales o scursura portocalie, fugit la timp in barca USL. Unsurosul Marin Anton, fost secretar de stata PDL, sef al filialei locale PDL care a prigonit PNL (intre noi fie vorba, filiala condusa de un comunist, socialist al muncii pana mai deunazi), lobbyst pe fata al RMGC din postura lui de demnitar, om care s-a ales acum ca liberal. Si care se inscrie in Fundul Popular. Ce morala e asta ??? Daca un astfel de om ajunge sa fie sustinut de PNL atunci ce pot sa spun despre PNL? Sa plang apoi ca nu-mi e aproape la greu !?? Nu cred.
Adrian,
Pădure fără uscături nu există. Nu merită acest Marin Anton atâta atenție. A plecat, foarte bine. Nici o pagubă.
Nu Marin Anton este problema mea in acest caz ci acceptarea lui in prima instanta, "recuperarea" lui si promovarea lui mai departe de catre PNL. Deci problema mea este moralitatea alora din PNL care au promovat asa ceva, probabil in dauna unuia din filiala locala care o fi tras din greu pentru partid dar la "finalizare" a fost dat deoparte (nu stu daca e cazul insa locul fiind unic, portocaliul unsuros s-a inscaunat in locul cuiva, fara indoiala).
Adrian,
Intrările în PNL sunt la alegerea filialelor. Nu se hotărăsc la centru. De la centru se dă acceptul pentru personalități. Nu se pleacă de la prezumția de vinovăție. Apoi, în PNL au intrat și au plecat mulți oameni. Așa că intrarea unui pedelist și plecarea lui nu este o situație excepțională și nu i se dă atenție. Nici nu i se reproșează. Au plecat „liberali” care au luptat din greu să își facă un loc în față în partid, persoane care au fost recunoscute ca liberali și de populație. Nici o problemă.
Nu are rost să faci caz de o astfel de situație.
Sa nu ocolim problema raspunzand la obiect numai ca nu la obiectul discutiei. Aici este vorba despre punerea unui om pe lista de alegeri, pe un loc eligibil. Filiala aia este probabil o cocina daca se poate intampla ceea ce am descris mai inainte. Faptul ca s-a debarcat recent conducerea acestei filiale pare sa arate ca "s-a vazut si-n tribune" cum zicea regretatul Toma in scheciul ala cu "asa-i in tenis". Masuri probabil tardive si, in buna traditie romaneasca, doar reactive.
Nimeni nu este perfect. Fără imperfecțiuni, viața nu ar fi frumoasă.
Trimiteți un comentariu