miercuri, 19 februarie 2014

Ce o fi, o fi ! Mingea este la Victor Ponta.

Sunt subiectiv. Normal, sunt liberal. Sunt și critic. Normal, sunt liberal. Sunt și rău. Normal, sunt om și eu.

Din tevatura asta din USL, am avut ocazia să aflu ce nici prin gând nu îmi trecea. Practic, PSD și-a pregătit din timp pașii pentru debarcarea incomozilor liberali. A înregistrat denumirea USD din timp, prin om de casă, la fel ca Băsescu denumirea MP. Și-a format televiziune și a mai „capturat” una, cu mai multă vizibilitate. Contra cost, normal, doar nu pe boabe de fasole. În deconcentrate a eliminat liberalii cunoscuți și a rămas cu ochii beliți pe ceilalți angajați ca nu cumva să mai fie vreun liberal prin zonă.

A venit propunerea cu Klaus Johannis a PNL. Inițial, Victor Ponta a spus că este fericit pentru un astfel de ajutor. Era la Soci. Până a ajuns în țară, nu este exclus ca tovarășii social-democrați să îl fi contactat și să îi atragă atenția că a greșit ideologic. Și-o fi făcut omul autocritica și, după o întâlnire lămuritoare cu hrebenciucii făptuitori de minuni, a ajuns la concluzia că cererea liberalilor vine ca o mănușă pe dorința pătimașă, arzătoare, de nestăvilit a comunistoizilor hrebenciuci de a pune mâna pe putere cel puțin pentru această perioadă de timp când sunt europarlamentarele și când au posibilitatea să își pună propriul candidat la prezidențiale. Pohta ce au pohtit. Iar Victor Ponta este gata pentru sacrificiul suprem. Chiar de va rămâne în memoria colectivă ca mincinosul mincinoșilor, măcar să ajungă pe locul întâi. Adică să îl întreacă și pe Băsescu. Ce naiba ?!

PNL reacționează previzibil. Nu este de criticat. Presiunile asupra PNL din aceste zile îmi amintesc de presiunile asupra PNL, din timpul guvernării Tăriceanu, când Băsescu și Boc alături de alți și alți lideri de seamă ai PD somau PNL să se lase absorbit de PD pentru a forma un singur bloc politic iar Tăriceanu să lase guvernul pe mâna lui Stolojan. O parte a partidului, în frunte cu Valeriu Stoica și Teodor Stolojan, criticau continuu pe Tăriceanu că nu răspunde favorabil cererilor lui Băsescu și Boc. Lumea jurnalistică îl vedeau pe Tăriceanu cu capul pe butucul călăului deja, PNL era plecat către groapa de gunoi a istoriei iar gălăgioșii liberali de pe atunci - Orban, Antonescu etc. - erau făcuți în fel și chip. Tăriceanu s-a încăpățânat să nu cedeze. Stolojan și Stoica au luat o halcă din partid, au format PLD cu care au participat la europarlamentare, apoi s-au dus în PD și au format PDL. Avem deci o cutumă în PNL privind rezistența în fața agresiunilor politice care fie vor să subordoneze PNL fie vor să îl desființeze. După guvernarea Tăriceanu, PNL nu a dispărut de pe scena politică. A intrat în Parlament, a ajuns să fie o forță politică la care a venit PSD-ul care tocmai ce ratase prin retardul Geoană președinția. PSD a venit pentru că a înțeles că nu poate lua puterea și guverna pentru că nu poate avea peste 50% din voturile electoratului român. Pentru a nu pierde în continuare și pentru a preveni o alianță între PNL și PDL, PSD a promis marea cu sarea. Așa s-a ajuns la USL, așa s-a ajuns la reprezentarea paritară, așa s-a ajuns la guvernare și la majoritatea covârșitoare în Parlament a USL.

Politic, PSD se comportă normal. Așa cum recunoștea Cristian Preda, moralistul „liberal” ajuns la PDL și acum la PMP, în politică nu este etică. Bine, îi cerea „eticului” Papahagi să revină în PMP. Cristian Preda a observat bine, pentru un anume electorat. Cel provenit din FSN. PSD, PD(L), PMP, PC, UNPR etc. Nu însă și pentru PNL și chiar amărâtul de PNȚCD. În politică există etică, etică politică, nu etică religioasă, ci una socială. PSD se comportă normal pentru că socialismul are o altfel de etică, etica socialistă, o etică cu securiști la poartă, cu microfoane în casă, cu turnători și spioni sociali. Acapararea puterii indiferent de câți morți lasă în spate. Cum necum vor fi considerați de istorici „pierderi colaterale”. PSD nu poate fi criticat pentru comportamentul său. De fapt, Crin Antonescu nici nu face acest lucru. El doar arată cine și cum acționează punctând, destul de rar totuși, că PNL și-a respectat angajamentele contractuale. Ei, aici ajungem la etică. Dar pentru că PSD nu poate fi acuzat ca fiind un partid cu etica la purtător, nu ai cum să le ceri să își respecte contractele. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Parcă așa este o vorbă.

Crin Antonescu a comunicat că PNL își menține propunerile construite în limitele protocolului de funcționare al USL. Victor Ponta, răspunde în numele unei alianțe construite abuziv în interiorul USL că nu este suficient ci vrea mai mult decât prevede protocolul. Acțiunea lui Ponta este un abuz. Vrea să impună o clauză nescrisă potrivit căreia PSD poate dispune de organizarea și funcționarea guvernului fără a mai cere părerea PNL. O clauză leonină, pentru că ea este doar în beneficiul unei părți, a părții mai mari care impune, prin forță, părții mai mici o anumită derulare a contractului și o anume împărțire a beneficiului. Ei bine, în fața unui judecător un astfel de contract este anulat iar „leoninul” poate fi pus să plătească. Iar judecătorul este electorul român care, bine informat, poate sancționa PSD și anexele sale tocmai la alegerile europarlamentare.

Ponta are timp până luni să se hotărască. PNL nu trebuie să ia în calcul toate vorbele pe care Ponta le va arunca pe piață până la termenul limită, pentru că în mod evident Ponta aruncă în telespectatorii Antena 3 sau România Tv cu mărgele de sticlă zicându-le că sunt perle veritabile. Abia luni PNL va avea următoarea poziție de adoptat. Pe măsură ce zilele trec, cineva va pierde. Eu sper să piardă PSD iar PC să intre în faliment. Nu intră el ca partid, ci ca post Tv - Antena 3.

2 comentarii:

Donkeypapuas spunea...

V-am spus eu c-o să vă fută Ponta. Nu m-aţi crezut. N-aţi vrut să o rupeţi cu jagardelul în septembrie, când era pe picior greşit (nu că n-ar fi şi acuma) în chestiunile Roşia Montana şi fracturarea hidraulică. Nu aţi vrut să vă daţi de la borcanul cu miere chit că acesta era otrăvit cu coabităceală? Acum trageţi ponoasele!

Crăciun Florin spunea...

Donkey,

Nici o problemă. Când faci politică trebuie să fii pregătit pentru orice, mai ales dacă ai convenit să faci politică alături de adversar.

PNL trebuie să facă dovada că este un partid puternic. Că are dreptul la locul în politică pe care îl pretinde. Astfel de momente sunt perfecte pentru a demonstra că este puternic. Simplu.