marți, 4 februarie 2014

Sfârșitul epocii băsiste este tumultos.

Am zis, ca omul, că anul 2012 deschide băsiștilor pârtia pentru traseul spre coșul de gunoi al istoriei. Că se vor duce ca vântul și ca gândul, că nu voi putea să îi văd pe toți cum se prăbușesc, fiind înghesuială mare. Uite că a trecut și 2013, an catastrofal pentru băsescieni și aliați, puterile lor fiind în continuă scădere. Am ajuns în 2014 iar băsismul tot scade.

Se duc ei, nimic mai adevărat, numai că pârtia nu era curată astfel că s-au prins de niște cioate și stau atârnați de ele ciorchine. Băsescu însuși este prins de o cioată, ceva mai mare, însă fără mari speranțe. Este putredă în interior, „termitele” făcând treabă serioasă în timp sub pulpana onerosului susținător.

PDL s-a rupt și mai are de unde rupe. Se rupe în draci. Acum, la rând, sunt primarii. Cei pe care Blaga a pus toată încrederea pentru refacerea partidului. Nașterea PMP a dat direcție migrației portocalii. Ca oile, portocalezii cei mai fanatici se duc spre Băsescu și acoliții lui. Tot promisiunile în salvarea după viața de apoi stă la baza magnetismului lui Băsescu. Nici unul dintre susținătorii băsescieni nu este în stare să vadă că în timpul epocii băsescu acesta nu a realizat ceva notabil. Ba, din contră, a distrus o societate aflată în plin progres, a distrus toate relațiile acesteia cu exteriorul, a împiedicat comerțul și a subordonat Justiția astfel că nimeni nu a mai avut siguranța zilei de mâine. A distrus piața liberă din țară și a favorizat, ba chiar impus, pe cei care l-au slujit. Nici un băsist nu vrea să vadă că acum, când Băsescu nu mai are putere în fața Guvernului, firmele impuse de interesele lui slăbesc într-un ritm amețitor. Lipsa contractelor cu statul garantate de Băsescu nu le mai aduce „sângele” pe care s-au bazat să umple buzunarele stăpânului politic. Chiar măsurile legislative luate de Guvernul USL pentru stimularea economiei (nota bene, lăudate, cumva, de forțosul civic Biriș !) nu le ajută. Pentru că firmele băsiștilor nu au avut un fundament real. Indiferent de produsele și serviciile oferite de ele au fost prea încărcate cu elemente speculativ-politice pentru a face față concurenței reale. Bașca faptul că firmele care se înalță acum nu le face comenzi. Îi evită. Băsescienii care se duc ca oile către PMP nu văd că baza lor economică s-a prăbușit. Nu au timp de asta. Pe mine nu mă miră faptul că Ioniță, Biriș și alte „somități” economico-financiare băsesciene au ieșit în media cu „analize” despre dezastrul USL. Nu primesc comenzi, merg spre faliment. Se îneacă ca țiganul la mal. Văd ei malul, dar văd că nu mai au putere să ajungă la el. S-au crezut supremi și eterni însă datele problemei s-au schimbat. Au apărut alții care vor să fie eterni și supremi.

Ultima măsură a USL, luarea STS din mâna lui Băsescu a fost gândită din timp. Cred. Încerc să nu mă amăgesc. Totuși, am și unele strângeri de inimă. Mișcarea se poate face însă ar fi trebuit să fie gândită corect. Sper să nu fie făcută fără o severă analiză a stării STS și să aibă și obiective pe termen scurt, mediu și lung care să demonstreze corecta acțiune. Anunțarea mișcării însă a provocat o hemoragie teribilă în mijlocul băsiștilor și portocalezilor, plus în rândul aliaților lor. Încep să simtă cum le sunt paralizate „membrele”. Vor apare modificări cu privire la listele electorale permanente iar STS nu va mai face jocul la butoane pentru a da lor voturi pe care nu le au în realitate.

Cine îi urmărește pe băsescieni, portocalezi, forțoșii civici, țărăniști, noii republicani are marea șansă de a asista la cea mai penibilă și hidoasă formă de manifestare politică. Nu mai au simțul măsurii. Pur și simplu sunt mai proști decât prevede legea. Zău așa.

Niciun comentariu: