vineri, 21 februarie 2014

De la legitim la ilegitim. Ponta alege modelul Băsescu.

Frământare mare în politica noastră. Victor Ponta și PSD au de îndeplinit angajamentul din 2010 al lui Ponta, când a ajuns liderul PSD, de a obține victoria și în 2014. Așa s-a angajat Ponta atunci. Pentru asta aveau nevoie să ajungă la guvernare. Au cerut PNL o alianță politică pentru a cuceri puterea în Parlament și a da guvernul. Au stabilit de comun acord principiile asocierii, regulile de comportament politic, au împărțit responsabilitățile și au dat glas în țară că vor fi împreună, la bine și la greu, cât mai mult posibil, chiar până în 2020. Așa scrie în protocolul alianței înregistrat la tribunal.

Odată cu alegerile europarlamentare, Victor Ponta și PSD au ajuns la concluzia că au putere suficientă pentru a merge singuri mai departe, aliatul PNL devenind foarte incomod în actuala conjunctură, mai ales pentru faptul că undeva, în anii din urmă, au convenit să îl susțină pe Crin Antonescu la președinția României. Dacă PNL și Crin Antonescu ar fi acceptat să se subordoneze politic PSD, să renunțe la liberalism și concepțiile de dreapta și să urmeze indicațiile politice ale PSD, atunci totul era în regulă. Candidatura lui Crin Antonescu nu ar fi fost o problemă, înscriindu-se în angajamentul PSD din 2010. Pentru că PNL și Crin Antonescu au refuzat și refuză să își piardă identitatea politică, nu mai sunt necesari așa că PSD și Victor Ponta au hotărât să scape de aliatul incomod profitând de faptul că PSD deține funcția de prim-ministru. Funcție foarte importantă.

Mișcarea PSD și a lui Victor Ponta are o mare hibă. Legitimitatea. Cât timp Guvernul USL este în funcțiune, este legitim, fiind investit de cetățeni prin votul dat la alegerile parlamentare. Eliminarea PNL din guvern și desființarea USL (consecință), este o „lovitură de stat”. Chiar așa. Pentru că alegerea populației la urne a fost pentru USL. A fost pentru statul în care USL are majoritatea parlamentară iar Guvernul este format din PNL, PSD și PC. Existența celor 3 partide în Guvern și în majoritatea parlamentară este garanția legitimității Parlamentului actual și a guvernului aprobat de Parlament. Modificarea majorității parlamentare, prin înlăturarea sau retragerea unui partid din această majoritate și a guvernului (consecință), mai ales prin forță - PSD își impune voința cu sprijinul PC dar și a altor formațiuni politice - reprezintă o lovitură de stat astfel că majoritatea nou formată și guvernul ce va rezulta nu vor mai avea legitimitatea votului dat la alegerile parlamentare.

Ilegitimul de la Cotroceni, Traian Băsescu, poate fi fericit. Va avea alături de el un guvern ilegitim, condus de un premier care devine ilegitim prin acțiunea de forță pe care o face acum. Când administrația și majoritatea parlamentară devin ilegitime, actele și faptele lor vor fi, de asemenea, ilegitime.

Pot veni unii să îmi spună că moțiunea de cenzură are același efect. Ntz. Mai ușor cu pianul pe scări. Moțiunea de cenzură sancționează încălcarea de către guvern și partidul care îl susține a acordului cu cetățenii țării. Ce face Victor Ponta acum împreună cu PSD, PC, UNPR și alți aliați ai lor este o acțiune ilegitimă, o acțiune de forță care modifică voința cetățenilor. Nu este exclus ca, mai devreme sau mai târziu, acțiunea lui Victor Ponta și a PSD+PC să aibă și sancțiunea moțiunii de cenzură reușite. Abia după o moțiune de cenzură reușită se revine la legitimitate, prin consecințele ei prevăzute de constituție.

Până una alta, Victor Ponta a ales tipul de comportament politic al lui Traian Băsescu. Comportamentul ilegitim, tâlhăresc, de mahala.

Niciun comentariu: